back to top
31.7 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

31.7 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Υπουργικό: Πάνω από 3.000 οι καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Διαβάστε επίσης

Σε  515.480 ανέρχονται οι δηλώσεις καθαρισμού στην ειδική πλατφόρμα και σε 3.804 οι καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,  Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Στην σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και οι 10 άξονες προτεραιοτήτων στον τομέα των υποδομών και μεταφορών.

Ο κ. Κικίλιας  υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των δηλώσεων και προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ως τις 15 Ιουλίου, ενώ αναφορικά με τις καταγγελίες, επισημάνθηκε ότι δήμοι και πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους υπόχρεους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Παράλληλα τόνισε ότι διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και αυτοψίες, ενώ αναφέρθηκε και στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων με drones συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Όπως επισημάνθηκε, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών αξιοποιούνται μέχρι σήμερα 26 κέντρα επιχειρήσεων, 26 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 104 εκπαιδευμένοι χειριστές drones, ενώ θα αξιοποιηθούν ακόμη 9 κέντρα επιχειρήσεων, 9 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 36 εκπαιδευμένοι χειριστές drones.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν εισρεύσει πόροι ύψους 3,3 δισ. μέσω του 4ου αιτήματος πληρωμής, ενώ αναλύθηκαν και τα προς επίτευξη ορόσημα του 5ου αιτήματος πληρωμής, το οποίο «αναμένεται να υποβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις από το ΑΣΕΠ που σύμφωνα με την ανακοίνωση του  κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «εισάγει σημαντικές σημειακές παρεμβάσεις σε επείγοντα ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, αποσκοπώντας στη μείωση της διάρκειας όλου του διαγωνιστικού κύκλου από την προκήρυξη μίας θέσης έως την ανάληψη καθηκόντων από τους διοριστέους».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προωθούνται είναι η ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων με όλα τα βασικά μητρώα του δημοσίου τομέα (μητρώο πολιτών, ΕΦΚΑ/ΗΔΙΚΑ, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.), αλλά και τρίτων παρόχων πιστοποιητικών, για την άμεση άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων».

Επίσης, επιδιώκεται η ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, σε εφαρμογή της συνταγματικής υποχρέωσης προστασίας των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, με δεκαπενταετή υποχρέωση παραμονής και γίνεται ταχύτερος ο μηχανισμός αναπλήρωσης θέσης για όσους δεν αποδέχονται την πρόσληψη.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου «θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψήφιους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού».

Οι 10 άξονες προτεραιοτήτων σε ότι αφορά τις πολιτικές για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές,  που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφορούν στα εξής:

-Υλοποίηση «εμβληματικών έργων» υποδομής.

-Δρομολόγηση πολλών μικρότερων έργων, σε όλη την επικράτεια.

-Αναβάθμιση του παρεχόμενου έργου των αστικών συγκοινωνιών.

-Αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος, των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου.

-Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλία, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

-Αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

-Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

-Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

-Υλοποίηση αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

-Ψηφιοποίηση εργασιών.

Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα