back to top
27.6 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

27.6 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Δ. Τεμπονέρας: Συντονισμός αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων για τη δημιουργία, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και νέου κόμματος

Διαβάστε επίσης

Την απόφασή του να αποχωρήσει από το οργανωτικό σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία γνωστοποίησε πριν λίγες μέρες και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Γιώργο Μελιγγώνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο χώρος δεν έχει κάνει άλμα στο κενό με τον κ. Κασσελάκη. Είναι όμως ώρα διαλόγου και συζήτησης και όχι ώρα μιας ανέξοδης αλαζονείας. Οι προσωποκεντρικές προσεγγίσεις δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μας».

Να καταλήξουμε υπό προϋποθέσεις, ακόμη και σε νέο κόμμα

«Δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί το μήνυμα το ευρωπαϊκών εκλογών και αυτό αποτελεί ύβρη απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι έδωσαν ξεκάθαρη εντολή ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Ήδη την επομένη των ευρωεκλογών, μαζί με τους κυρίους Κοτσακά και Τσιόκα, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα πορευθούμε το επόμενο διάστημα. Είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξει ένας κοινός συντονισμός των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, με τα κόμματα να διατηρούν την ιδεολογική και πολιτική τους αυτοτέλεια, προκειμένου να καταλήξουν σε μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνθήκες εκλογικής και πολιτικής συμπόρευσης, υπό προϋποθέσεις ακόμη και σε νέο κόμμα».

Να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές ανασφάλειες

«Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, μπορεί να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας παρόμοια φαινόμενα με τη Γαλλία. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, η ατζέντα μετατοπίζεται στην άκρα δεξιά. Δεν πρέπει να περιχαρακωθούμε, θα έπρεπε να κυριαρχεί η δημόσια συζήτηση, δεν είναι ρευστοποίηση να μιλάμε για συμμετοχή σε ένα τέτοιο εγχείρημα συνεργασίας. Εμείς πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές ανασφάλειες και να βρούμε έναν κοινό τόπο συνάντησης».

Δεν δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή για να μπορέσει να κινήσει διαδικασίες

«Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο. Εκεί χωρούν όλοι όσοι  αντιλαμβάνονται και αντιμάχονται τις δεξιές και φιλελεύθερες πολιτικές και αναζητούν εναλλακτική πρόταση. Μιλάμε πάντα για μια μεγάλη πληθυντική, αριστερή, προοδευτική παράταξη, που μπορεί να είναι η απάντηση στην κατάσταση που ζούμε. Λέμε όχι και στον εξουσιοδοτισμό και στη μετάλλαξη, αλλά δεν δίνουμε και σε κανέναν λευκή επιταγή για να μπορέσει να κινήσει διαδικασίες».

Κόκκινη γραμμή

«Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλειστούμε στο εσωτερικό και να συρρικνωθούμε. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν επιχειρηθεί εκλογικός αιφνιδιασμός μέσα σε λίγους μήνες, αντέχει η χώρα άλλη μια κυβέρνηση Μητσοτάκη;»

6ημερη εργασία

Έχουμε γίνει ρεζίλι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αναζητούν γιατί συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα, ενώ δουλεύουν οι Έλληνες ήδη πολλές ώρες…με την 6ημερη εργασία αποτρέπεις τις νέες προσλήψεις και τινάζεις στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό. Πού θα μείνουν τα παιδιά όταν οι γονείς δουλεύουν; Είμαστε σε όλα ευρωπαϊκή εξαίρεση.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα