back to top
25.6 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

25.6 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Ν. Τζανάκης: Θερινή έξαρση του κορονοϊού – Αυξάνονται οι θάνατοι – Επαναφορά μάσκας για προληπτικούς λόγους

Διαβάστε επίσης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλεσμένος στον Αθήνα 984 του Δημήτρη Κουκλουμπέρη, μίλησε για την θερινή έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που επιβαρύνει σε ένα βαθμό, ανεκτό προσώρας, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.   

Χτύπησε καμπανάκι για την αύξηση του δείκτη θανάτων, συνέστησε επαναφορά της χρήσης μάσκας για προληπτικούς λόγους και περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα, ενώ τόνισε πως «οι εισαγωγές ασθενών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η) άγγιξαν κάποιες ημέρες τα επίπεδα της πανδημίας, το 2022». 

*ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η αύξηση των σοβαρών περιστατικών, αλλά και των θανάτων οφείλεται στην υπερμεταδοτική, νέα παραλλαγή του κορονοϊού FliRT, ο οποίος διαφεύγει σχεδόν παντελώς της ανοσίας , ούτε και ταξινομείται βάσει της εποχικότητας όπως οι υπόλοιποι αναπνευστικοί ιοί. Η συμπεριφορά του βασίζεται στη δυναμική των κοινωνικών επαφών, γι αυτό άλλωστε είχαμε ένα κύμα μικρής διάρκειας μετά το Πάσχα και ένα μεγαλύτερο τον Ιούνιο έως σήμερα, λόγω της συνωστισμού σε εκδηλώσεις και παραλίες».

Όπως ανέφερε ο κ Τζανάκης «ο δείκτης θανάτων τριπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα. Από 5 την εβδομάδα αυξήθηκαν στους 15-20 μέσα στον τελευταίο μήνα. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι υπερήλικες με σοβαρά, συνοδά νοσήματα».

*ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ  ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΚΛΙΝΕΣ

Συμπλήρωσε επίσης ότι ως απόρροια της έξαρσης του κορονοϊού,  παρατηρούνται δυσκολίες και διαταραχές στη νοσηλευτική φροντίδα. «Γεγονός που έχει έμμεση επίπτωση και στον διαθέσιμο αριθμό των κλινών στα Νοσοκομεία καθώς οι νοσούντες πρέπει και εξακολουθούν να απομονώνονται ώστε να μην εξαπλωθεί η μόλυνση στους υπόλοιπους ασθενείς».

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι ευάλωτοι και οι υπερήλικες θα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή γιατρού σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι έχουν συμπτώματα και συνέστησε τη χρήση μάσκας ως προληπτικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα