back to top
28.9 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

28.9 C
Athens
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου ΕΜΥ: Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις – Στο επίκεντρο και η Αττική

Διαβάστε επίσης

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Παρότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν υψηλή ραγδαιότητα, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη υετού.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη θα επηρεάσουν:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας σημείωσε ότι σήμερα θα επηρεαστεί πολύ έντονα η Αττική, τονίζοντας ότι η είναι ημέρα κορύφωσης της αστάθειας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «Μετά το μεσημέρι φαίνεται ότι θα υπάρξουν ισχυρές καταιγίδες. Θα έχουμε και έντονα φαινόμενα και σημαντικές ποσότητες νερού. Το πιθανότερο είναι οι καταιγίδες να δώσουν και χαλάζι. Μεσημέρι και λίγο αργότερα θα επηρεαστούν περισσότερο τα βόρεια του νομού. Υπάρχει πιθανότητα αργότερα το απόγευμα να έχουμε ισχυρότερα φαινόμενα στην δυτική αττική και στα νότια» πρόσθεσε ο κ. Βουγιούκας και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Τα φαινόμενα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις, αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να επηρεάσουν την Αττική τις επόμενες ώρες. Εν τω μεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της Αττικής το μεσημέρι, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα:

ΑΤΤΙΚΗ: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) και την ανατολική Μακεδονία. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην Κρήτη θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και στις Κυκλάδες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Λέσβου). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι έως 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου

Την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές, όμως το πρωί στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν, κυρίως στα ορεινά, να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα