back to top
31.4 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

31.4 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Κεραμέως: Επιδιώκει εθνική κοινωνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων

Διαβάστε επίσης

Εθνική κοινωνική συμφωνία -πλαίσιο μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη των επομένων ετών για τον κόσμο της εργασίας, επιδιώκει -σύμφωνα με πληροφορίες- η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Την θέση αυτή γνωστοποίησε κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, η οποία διεκδικεί την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Η υπουργός Εργασίας ζήτησε από την Συνομοσπονδία υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδικαλιστικό Κινήματος, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, της βιομηχανίας και του τουρισμού.

Πάντως, σύμφωνα με συνδικαλιστές, η Νίκη Κεραμέως επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί απέναντι στα θέματα που της έθεσαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ενώ το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων είναι ήδη φορτισμένο μετά την εφαρμογή της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και την έκδοση εγκυκλίου για την ψηφιακή κάρτα, οι προβλέψεις της οποίας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι έχει θέσει ψηλά τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει σημαντικά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας η οποία καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Ακόμη η Υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλους τους κλάδους καθώς και στοιχεία για την πορεία των ελέγχων από το 2021 έως σήμερα.

“Σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα ο πρωθυπουργός”

Το ΠΑΜΕ, με αφορμή την πρωϊνή επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ‘ως σύγχρονη εκδοχή της Μαρίας Αντουανέτας. Αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν ψωμί και αυτός πρότεινε «παντεσπάνι»”.

‘Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων κρατώντας τους συνταξιούχους στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και την ανεργία των νέων και των γυναικών αυξάνοντας το ωράριο εργασίας του σε 9 έως 13 ώρες την ημέρα και μάλιστα μια με μιάσιμη ώρα να είναι απλήρωτη.

Το ΠΑΜΕ, καλεί όλα τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα των αγώνα για να μην εφαρμοστεί πουθενά, σε κανένα χώρο εργασίας ούτε το 6ημερο, ούτε η απλήρωτη δουλειά, μετατρέποντας “τους αντεργατικούς νόμους σε κουρελόχαρτο”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα