back to top
25.4 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

25.4 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Σ. Παραστατίδης: Οι πολιτικές προηγούνται και τα πρόσωπα έπονται

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της άποψης ότι θα έπρεπε να προηγηθεί μια πολιτική διαδικασία η οποία θα δώσει την δυνατότητα να τεθούν επί τάπητος πολιτικά σχέδια για το μέλλον του κόμματος και της χώρας εν συνεχεία να οδηγηθεί το κόμμα με ομαλό τρόπο σε κάλπες, τάχθηκε ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης.

«Οι πολιτικές προηγούνται και τα πρόσωπα έπονται», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη υπογραμμίζοντας ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο γνώμονας της διαδικασίας και « όχι να στήσουμε μία κάλπη και να τρέξουμε άρον άρον να ψηφίσουμε», όπως χαρακτηριστικά, υπογράμμισε.

«Σαφώς και παίζουν ρόλο τα πρόσωπα καθώς θα εμπνεύσουν, θα βάλουν τη δική τους πινελιά, θα δώσουν το δικό τους στίγμα, όμως, η πολιτική άποψη πρέπει να προηγείται του προσώπου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπενθύμισε την πρότασή του στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος βάσει της οποίας «θα έπρεπε να υπάρξει μια ανοιχτή, πολιτική συνδιάσκεψη, αφού προηγηθούν αντίστοιχες περιφερειακές».

«Δεν έχει προηγηθεί μια βαθιά πολιτική διαδικασία»

«Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των υποψηφίων. Εξάλλου, σε περιόδους που το ΠΑΣΟΚ είχε χαμηλότερα ποσοστά, υπήρξαν περισσότερες υποψηφιότητες, όπως το 2017 που οι υποψήφιοι ήταν δέκα και το 2021 που ήταν έξι. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει προηγηθεί μια βαθιά πολιτική διαδικασία. Καλείται ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνο την πολιτική του πλατφόρμα, να κινηθούμε δηλαδή σε παράλληλους μονολόγους λες και δεν υπάρχει ένα κόμμα, λες και δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική ”ομπρέλα” ή λες και να δεν πρέπει να προσυμφωνήσουμε τι κόμμα θέλουμε και ποια μπορεί να είναι η στρατηγική μας. Θα πρέπει επιτέλους να φύγουμε από τη λογική του ότι ο καθένας αποφασίζει για όλα, αφού πάρει την καρέκλα και τη θέση. Κάποια πράγματα πρέπει να τα θέσουμε υπό το πρίσμα της πολιτικής και αυτό δεν έχει γίνει».

«Στο ίδιο έργο θεατές»

«Είμαστε ξανά θεατές στο ίδιο έργο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Καταλήξαμε σε μια διαδικασία εσωκομματικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου, πολύ γρήγορη. Προσωπικά, θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρξουν 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις όπου και θα δίνονταν ο λόγος στα μέλη και στα περιφερειακά στελέχη του κόμματος. Το θέμα δεν είναι αυτά αν θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα σε μια διαδικασία ή α αυτή θα έχει μια μεγάλη συμμετοχή η οποία θα κεφαλαιοποιηθεί σε πρώτο χρόνο επικοινωνιακά αλλά αν θα υπάρξει συνέχεια».

«Να μην οδηγηθούμε σε μια κατάσταση που δεν θα ξέρουμε πώς να τη μαζέψουμε»

«Χρειάζεται να υπάρξουν εκείνα τα πρόσωπα τα οποία θα διαφυλάξουν την ενότητα και θα υπερασπiστούν και την πολιτική μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι εντελώς λανθασμένη η λογική του να μπούμε όλοι σε στρατόπεδα, να δώσουμε μάχες χαρακωμάτων και αυτό να οδηγήσει σε μια κατάσταση την οποία μετά τις εσωκομματικές εκλογές δεν θα ξέρουμε πώς να τη μαζέψουμε. Μετά τις εκλογές θα ξαναβρεθούμε και θα πρέπει να δώσουμε προοπτική σε αυτόν το χώρο. Αυτή ακριβώς είναι η αγωνία των μελών του ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια διαδικασία η οποία θα είναι τοξική. Οι υποψήφιοι είναι σοβαροί άνθρωποι με πολιτική υπόσταση. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Η συλλογική διαδικασία και διεργασία προϋποθέτει ότι η πολιτική προηγείται».

«Δεν λειτουργήσαμε ως κόμμα στο βαθμό που θα έπρεπε»

«Το κόμμα οφείλει και μπορεί να λειτουργεί. Όμως, δεν λειτούργησε στο βαθμό που θα έπρεπε. Τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν μετρημένες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής , ομοίως και Πολιτικά Συμβούλια. Θα έπρεπε να είχαμε καλύτερη θεσμική λειτουργία και να ακούγονται και διαφορετικές απόψεις οι οποίες θα εκφράζονται με πολιτικούς όρους».

«Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με άνοιγα σε αξιόλογα πολιτικά στελέχη »

«Το αίτημα των προοδευτικών πολιτών είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό προοδευτικό ρεύμα και να μην υπάρχει κατακερματισμός, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ. Προσωπικά, θα έλεγα ότι αυτό που προέχει είναι να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Πιστεύω βαθιά ότι θα πρέπει να γίνει ένα σοβαρό κοινωνικό άνοιγμα. Υπάρχουν αξιόλογα πολιτικά στελέχη, εκτός των κομμάτων, τα οποία θα πρέπει να εντάξουμε σε αυτή τη διαδικασία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα