back to top
30.4 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

30.4 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Διαψεύδει τα περί κατάργησης του πενθήμερου η Ν. Κεραμέως

Διαβάστε επίσης

Στην διάψευση των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης περί αύξησης του χρόνου εργασίας και κατάργησης του πενθήμερου, προέβη η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως με δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, κάλεσε εργοδότες και συνδικάτα σε διάλογο με στόχο την σύναψη κοινωνικού συμφώνου εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι:

– Η μία ώρα που προβλέπεται ως χρόνος προετοιμασίας εκτός ωραρίου εργασίας στη βιομηχανία, βασίζεται σε νομολογία του Αρείου Πάγου από το 1965, συνεπώς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
– Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων
Αναφορικά με την επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση, υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί αναλυτικός διάλογος με όλους τους φορείς των συγκεκριμένων κλάδων, ενώ αναφορικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τόνισε ότι εισπράττονται πλέον πρόστιμα άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους ελέγχους που γίνονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.
– Δεν αλλάζει επ’ουδενί ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας απλώς δίνεται κατ’εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας. Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία που έχει θεσπιστεί καθώς και για άλλες ευέλικτες – για τους εργαζόμενους – μορφές εργασίας. «Προβλέπεται αναγκαστικά και η ημερήσια ανάπαυση και η υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση και πόσες ώρες συνολικά μπορείς να εργαστείς σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών. Άρα όλες οι δικλείδες ασφαλείας είναι εκεί», πρόσθεσε.
– Τα κίνητρα για την δήλωση εργασίας των συνταξιούχων (δλδ χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή) είναι σωστά δεδομένου ότι ενώ πριν την εφαρμογή του μέτρου εμφανιζόταν 35.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, σήμερα υπερβαίνουν τις 170.000.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα