back to top
33.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

33.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

Λονδίνο: Η πρώτη ομιλία Στάρμερ – Ποιοι αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια

Διαβάστε επίσης

Τους ανθρώπους που στελέχωναν το σκιώδες υπουργικό του συμβούλιο επέλεξε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ για τις κορυφαίες υπουργικές θέσεις στην πρώτη του κυβέρνηση.

Η αναπληρώτρια ηγέτιδα των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ είναι η νέα αναπληρώτρια πρωθυπουργός. Πρόκειται για 44χρονη πολιτικό από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, εξαιρετικά αγαπητή στην κομματική βάση, η οποία κατάφερε να ανελιχθεί από φτωχογειτονιά του Στόκπορτ, έχοντας αποφασίσει μάλιστα να αφήσει το σχολείο στα 16 της για να εργαστεί.

Η Ρέιτσελ Ριβς γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο 51χρονος Ντέιβιντ Λάμι από το Τότεναμ του βορείου Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο νεαρότερος βουλευτής όταν είχε πρωτοεκλεγεί στα 27 του το 2000.

Στην πρώτη του δήλωση μετά τον διορισμό του έκανε έκκληση σήμερα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λάμι είπε ότι «στηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός» και τις προσπάθειες απελευθέρωσης τον ομήρων. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω τον Τζο Μπάιντεν (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ) να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός», είπε στις δηλώσεις του από το Φόρεϊν Όφις

Υπουργός Εσωτερικών είναι η Ιβέτ Κούπερ και υπουργός Άμυνας ο Τζον Χίλι.

Αναλυτικά:

Άντζελα Ρέινερ αναπληρώτρια πρωθυπουργός
Έντ Μίλιμπαντ υπουργός Ενέργειας
Μπρίτζετ Φίλιπσον υπουργός Παιδείας
Γουές Στρίτινγκ υπουργός Υγείας
Σαμπάνα Μαχμούντ υπουργός Δικαιοσύνης
Ρέιτσελ Ριβς καγκελάριος
Ντέιβιντ Λάμι υπουργός Εξωτερικών
Ιβέτ Κούπερ υπουργός Εσωτερικών
Τζον Χέιλι υπουργός Άμυνας

Νωρίτερα στις πρώτες του δηλώσει έξω από το νέο του γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να ανακαλύψει και πάλι την ταυτότητά της και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη επανεκκίνηση υποσχόμενος να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική και να υπηρετήσει όλους τους ψηφοφόρους.

Στην πρώτη ομιλία του ο Στάρμερ, που έγινε δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από μεγάλο πλήθος υποστηρικτών του αφού εκλήθη επίσημα από τον βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει κυβέρνηση, μίλησε για μια μετριοπαθή πολιτική με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που έχει διαρραγεί.

«Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, να ανακαλύψει εκ νέου ποιοι είμαστε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά στοιχεία αυτού του έθνους ήταν ανέκαθεν η ικανότητά μας να κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε.

«Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, όπως εγώ. Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή. Και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να επιφέρουμε την αλλαγή», πρόσθεσε.

AΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα