back to top
32.2 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

32.2 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Στις κάλπες για τον 2ο γύρο των εκλογών οι Γάλλοι

Διαβάστε επίσης

Με τα μάτια στραμμένα στη Γαλλία η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σε μια ιστορική αναμέτρηση της ακροδεξιάς με τις μετριοπαθείς δυνάμεις της πολιτικής.

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν χθες Σάββατο στα υπερπόντια εδάφη και την Αμερική, με τους ψηφοφόρους του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό, να είναι οι πρώτοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Σε εθνικό επίπεδο, σπάνια βουλευτικές εκλογές έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλα πάθη, τα οποία πυροδότησαν το άγχος από τη μία και η ελπίδα από την άλλη εκείνων που ψηφίζοντας το κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνική Συσπείρωση θέλουν να δώσουν στην ακροδεξιά την ευκαιρία να κυβερνήσει.

Μια ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία θα ήταν η πρώτη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από όλους τους χώρους κάλεσαν τους Γάλλους ψηφοφόρους να βάλουν φραγμό στην εθνικιστική παράταξη της Λεπέν, την ώρα που το  Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, αφού εξέτασε εκατομμύρια αναρτήσεων στο διαδίκτυο, προειδοποίησε για ρωσικό ‘’δάχτυλο’’ προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η γαλλική κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις

Στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) και οι σύμμαχοί της δεν συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Μάλιστα υπολείπονται αρκετά από αυτή, εξασφαλίζοντας από 170 έως 210 έδρες, με την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές. Σύμφωνα με τις έρευνες, ακολουθούν σε κοντινή απόσταση η συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP (155 έως 185 έδρες) και κατόπιν η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (95 έως 125 έδρες).

Μετά τον πρώτο γύρο, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι της αριστεράς και του κέντρου αποσύρθηκαν. Και το ερώτημα που καλούνται οι Γάλλοι ψηφοφόροι να απαντήσουν είναι εάν τελικά το «δημοκρατικό μέτωπο» που δημιουργήθηκε ενάντια στην ακροδεξιά θα λειτουργήσει.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραμείνει Πρόεδρος και θεσμικός προστάτης της γαλλικής δημοκρατίας μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2027. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα