back to top
31.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

31.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

“Althea Ceramics”: Η Τέχνη και η δημιουργία βρίσκουν το χώρο τους στην Αμοργό

Διαβάστε επίσης

Ένας χώρος πολιτισμού ανοίγει στην Αμοργό, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων

Στην Αιγιάλη της Αμοργού, του ανατολικότερου νησιού των Κυκλάδων, του αγαπημένου νησιού του απέραντου γαλάζιου, τέσσερις άνθρωποι που έχουν επιλέξει την Αμοργό ως τόπο τους, ένωσαν τις δυνάμεις και τις ανησυχίες τους δημιουργώντας ένα χώρο Τέχνης, τη μοναδική μάλιστα γκαλερί του νησιού, που ανοίγει επίσημα τον Ιούλιο.

Η γκαλερί “Althea Ceramics” πήρε τ’ όνομά της από τη μυθολογική θεά της θεραπείας, Αλθαία, η οποία συμβολίζει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κοινότητας. Οι δημιουργοί της πιστεύουν πως η τέχνη και η συλλογικότητα είναι τα κύρια συστατικά στη δημιουργία συνεκτικών κοινωνικών ιστών και μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση προς μια πιο χαρούμενη και υγιή κοινωνία.
Η γκαλερί θα φιλοξενεί εκθέσεις κεραμικής και άλλων εικαστικών τεχνών, λαογραφικής παράδοσης και χειροτεχνημάτων. Θα αποτελεί παράλληλα τον πυρήνα διοργάνωσης σεμιναρίων και εργαστηρίων, ενώ στόχος είναι η ευρύτερη συνεργασία με το δημιουργικό δυναμικό του νησιού και με φορείς του δημόσιου, δημοτικού και ιδιωτικού τομέα για την ανάδειξη της Τέχνης και του πολιτισμού.


Οι ιδρυτές της γκαλερί προέρχονται από το χώρο της κεραμικής τέχνης. Στην εναρκτήρια έκθεση της “Althea Ceramics” μπορεί κανείς ν’ ανακαλύψει έργα τους, όπως αγγεία από πηλό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware) που μοιάζουν σαν να έχουν σμιλευτεί από το χρόνο και το αλάτι στο βυθό της θάλασσας, αντικείμενα με προσθήκη χρυσού βάσει της τεχνικής kintsugi που μας παραπέμπουν στην ιαπωνική κοσμοθεωρία wabi sabi, γυναικεία ειδώλια που εξυμνούν την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα από χρώματα και σχήματα όλων των στοιχείων της φύσης, κ.ά.

Οι ιδρυτές της “Althea Ceramics”

Pilar Mayorga Barrientos, κεραμίστρια

Κατάγεται από την Κολομβία, γεννήθηκε στο Περού, μεγάλωσε στη Βραζιλία και την Ισπανία, σπούδασε κεραμική στις Ηνωμένες Πολιτείες, έζησε για χρόνια στο Άμστερνταμ και τα τελευταία 12 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αμοργό. Όπως λέει: «“Ο πηλός αποτελεί ακόμα για μένα ένα εκπληκτικό υλικό. Είναι η γη μας με νερό, φωτιά και αέρα – τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Δουλεύω με εναλλακτικές τεχνικές ψησίματος, το κλασικό «αμερικάνικο Raku» με γυαλώματα, την τεχνική “foil saggar” αποτυπώνοντας στον πηλό φύλλα και λουλούδια με καπνό και άλλες τεχνικές όπως το “horse hair Raku”. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα απρόβλεπτα αποτελέσματα της φωτιάς και του καπνού, που είναι πάντα μια έκπληξη, ξέρεις περίπου τι θα συμβεί αλλά όχι ακριβώς – όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή. Επίσης φτιάχνω γλυπτά και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Ζώντας σε αυτό το όμορφο νησί η έμπνευση είναι μεγάλη!»

Nicola de Paoli, αρχιτέκτονας, κεραμίστας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, σπούδασε στη Βενετία και ζει στην Αμοργό τα τελευταία 14 χρόνια. Πειραματίζεται και διερευνά το σχέδιο σε διάφορες φόρμες. Όπως λέει: «Ο κόσμος της κεραμικής είναι για μένα ένα πάθος που θέλει να εκφραστεί και να αναπτυχθεί, ένα συνεχές μονοπάτι, η ανάγκη να διατηρείς τη φλόγα αναμμένη. Η δουλειά μου αναζητά την αλήθεια και τη φυσικότητα του υλικού μέσα από την αγνότητα και απλότητα των διαφόρων σχεδίων».


Sohan Μαρία Σπινθουράκη, γραφίστρια, κεραμίστρια

Γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε εσωτερική διακόσμηση και γραφιστική στην Ελλάδα και commercial art στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως γραφίστρια για δεκαπέντε χρόνια. Σπούδασε εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες, ψυχοθεραπεία, Core Energetics και ασχολήθηκε με ρέικι και κινητικούς διαλογισμούς. Τα κοσμήματά της από σπάνιες χάντρες “African trade beads” εκτέθηκαν μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Από το 2015 ζει κυρίως στην Αμοργό και ασχολείται με την κεραμική. Όπως λέει: «Σε όλη μου τη ζωή μου άρεσε να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου, κοσμήματα, κεντήματα, πλεκτά, σχέδια, ζωγραφιές… Όταν αποφάσισα να ζήσω στην Αμοργό, βρήκα επιτέλους τον χρόνο να ασχοληθώ με την κεραμική που ήταν το μεγάλο μου όνειρο, μια τέχνη που μας δίνει ανεξάντλητες δυνατότητες, μας ενώνει με το παρελθόν, μας γειώνει στο παρόν και μας βοηθά να ονειρευόμαστε για το μέλλον».

Άννα Συνοδινού, κεραμίστρια

Γεννήθηκε στο Παρίσι από Ιταλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα, μεγάλωσε στην κεντρική Αφρική, σπούδασε στο Παρίσι και τα τελευταία σαράντα χρόνια ζει στη Αμοργό. Όπως λέει: «Στόχος της δουλειάς μου είναι να φέρω τη δύναμη της φύσης στην κεραμική. Γι’ αυτό και επέλεξα τον πηλό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware), για την εκπληκτική ποικιλία της φύσης του, την ομορφιά, την αθανασία του και, τελικά, την ψυχή του. Μ’ αρέσει να εισάγω πρωταρχικά συναισθήματα στη δουλειά μου, όπως η χαρά και η απόλαυση, γι’ αυτό παίζω με χρώματα, γυαλώματα και κάποιες φορές με χρυσό, επιδιώκοντας να παραμένω εναρμονισμένη με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης τη γη, το νερό, τη φωτιά και τον αέρα, με τα οποία έχω την τιμή να δουλεύω».
Σας προσκαλούμε στην “Althea Ceramics Gallery”, όπου ο πηλός συναντά τον πολιτισμό και η δημιουργικότητα βρίσκει το σπίτι της!

 

Πληροφορίες:
“Althea Ceramics Gallery”, Αιγιάλη Αμοργού
Ανοικτά καθημερινά 18.00-22.00, Σαββατοκύριακα 12.00-14.00 & 18.00-22.00
e-mail: [email protected]
fb: Althea Ceramics Amorgos / Insta: altheaceramics_

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα