back to top
29.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

29.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Εγκαίνια έκθεσης “Αμμόχωστος 3,5%” στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Μελίνα Μερκούρη

Διαβάστε επίσης

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο Σωτήρης Δανέζης και ο Δήμος Αθηναίων εγκαινίασαν μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων με τίτλο «Αμμόχωστος 3,5%», παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρόκειται για μία σειρά από μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες κατοίκων της Αμμοχώστου και περισσότερες από εκατό φωτογραφίες που κατέγραψε ο δημιουργός της έκθεσης, τους τελευταίους έξι μήνες, από το 3,5% του εδάφους της περίκλειστης πόλης-φάντασμα, το οποίο “άνοιξαν» οι αρχές του ψευδοκράτους το 2021.

Το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε είναι η ζωντανή μαρτυρία μισού αιώνα λεηλασίας της Αμμοχώστου που έγινε πόλη φάντασμα μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και την άγρια εκδίωξη των 40.000 κατοίκων της.

Σήμερα 50 χρόνια μετά τα Βαρώσια αναδεικνύονται σε πόλο έλξης για «σκοτεινό τουρισμό», με ενοικίαση ποδηλάτων, καφετέριες, παιδικές χαρές, ξαπλώστρες σε ένα τμήμα της παραλίας χωρίς συρματοπλέγματα και γήπεδα beach volley.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η υφυπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου αλλά και αρκετοί βουλευτές.

Η εκδήλωση άρχισε με μια ξενάγηση του, Σωτήρη Δανέζη στους παρευρισκόμενους με αρκετούς να νιώθουν, μια λύπη που αυτό το κόσμημα της Μεσογείου είναι εδώ και 50 χρόνια κλειστό.

Αμέσως, μετά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του τόνισε ότι μετά από 50 τραγικά καλοκαίρια και πολλές ανοιχτές πληγές και κόντρα στις επιθυμίες κάποιων, μετράμε 50 χρόνια που ο κυπριακός λαός δεν παραιτήθηκε και δεν ξέχασε, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα αναλάβει τα έξοδα για να πραγματοποιηθεί η έκθεση του Σωτήρη Δανέζη και στην Κύπρο.

Από την μεριά, του ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι ένας τόπος που το θαύμα ζει και η δύναμη ενός θαύματος μισό αιώνα μετά είναι υπαρκτός.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντηρου, στην ομιλία της ανέφερε ότι αυτή η έκθεση είναι ένα κάλεσμα υπενθύμισης της ιστορίας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή, για το κοινό μέχρι τις 25 Αυγούστου και η είσοδος είναι δωρεάν, για όποιον θέλει να την επισκεφτεί στο κέντρο πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Μερκούρη.

Μιχάλης Λεγάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα