back to top
26.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

26.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Γ. Κουτρουμάνης: Οπισθοδρόμηση η εξαήμερη εργασία

Διαβάστε επίσης

«Η εξαήμερη εργασία είναι οπισθοδρόμηση. Τη στιγμή που σε όλες τις χώρες της Ευρώπης συζητούν για μείωση των ημερών εργασίας, δηλαδή για τετραήμερο, εμείς επεκτείνουμε σε εξαήμερο», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στην Ελευθερία Κουμάντου, ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης σχετικά με τον νόμο 5053/23 του υπουργείου Εργασίας που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα, τοποθετούμενος σχετικά με την πιθανότητα άρνησης του εργαζομένου,  τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό , καθώς θα προβάλλεται ως υποχρέωση από πλευράς εργοδότη.

«Η κυβέρνηση επικαλείται κάτι το οποίο στην πράξη δεν ισχύει, ότι δηλαδή χρειάζεται η συναίνεση του εργαζόμενου προκειμένου να εργαστεί εξαήμερο, εφόσον το επιθυμεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, ιδίως στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να συμβεί», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχουν τα πρώτα κρούσματα καθώς, μεγάλες επιχειρήσεις, εκβιάζουν τους εργαζόμενους προκειμένου να εργαστούν και 6η ημέρα.

«Όσο και αν υποστηρίζουν κάποιοι ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στις μεγάλες και απρόσωπες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

«Αντί οι επιχειρήσεις να απασχολούν επί 6 ημέρες τους εργαζόμενους, ας προσανατολιστούν σε προσλήψεις, όπου χρειάζεται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά και να μειωθεί η ανεργία», συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε: «Πόσο θα πρέπει να δουλέψει ένας άνθρωπος στη ζωή του;».

Παράλληλα, έκανε λόγο για αίσθηση εργασιακής ανασφάλειας στους εργαζόμενους και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέσα από διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους καθώς-σύμφωνα με τον ίδιο- «δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίζει μονομερώς για το ποιες αυξήσεις θα δοθούν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα