back to top
30 C
Athens
Πέμπτη, 8 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Πέμπτη, 8 Αυγούστου, 2024

Π. Φιορέττι (ESM) στον 9.84: Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη – Αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη. Ανεκάμψε με επιτυχία από την πανδημία και από την προηγούμενη κρίση και έδειξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό επεσήμανε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου και την «Ελεύθερη Κυκλοφορία», ο Επικεφαλής της Αποστολής για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Πάολο Φιορέττι.

Ανέδειξε ωστόσο την ανάγκη για συνέχιση της εφαρμογής της ατζέντας μεταρρυθμίσεων ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχυθεί η ευημερία για τους πολίτες και την κοινωνία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της περαιτέρω αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ χαρακτήρισε ως αποτελεσματική την προσέγγιση της εκταμίευσης κοινοτικών πόρων έναντι μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη, ενόψει του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ, τονίζοντας όμως ότι αυτό απαιτεί καλό σχεδιασμό και παρακολούθηση.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αξιολόγησε τη γήρανση του πληθυσμού ως έναν από τους κύριους μακροπρόθεσμους κινδύνους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι ειδικά στη χώρα μας πρέπει να ενισχυθεί το ποσοστό συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας καθώς είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

 Στην ετήσια έκθεσή του, ο ESM αναφέρει ότι η Ελλάδα καταγράφει ισχυρή οικονομική επίδοση. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζει προκλήσεις. Μπορείτε να μας αναπτύξετε αυτές τις προκλήσεις και να προτεραιοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που οι ελληνικές αρχές πρέπει να προωθήσουν εμπροσθοβαρώς;

Πρώτον, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους Έλληνες πολίτες. Χθες, φτάσαμε αργά στην Αθήνα. Βγήκαμε για ένα γρήγορο δείπνο. Ήταν πραγματικά ευχάριστο να βλέπουμε την πόλη τόσο ζωντανή, γεμάτη τουρίστες, κόσμο στους δρόμους, στις παμπ, στα εστιατόρια. Θυμάμαι πώς ήταν η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Αθήνα και όλες οι άλλες πρωτεύουσες. Αυτό που είδαμε είναι πραγματικά ευχάριστο.

Και ναι, στην Ετήσια Έκθεσή μας, καταγράφουμε ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή. Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά, ανακάμπτοντας από την πανδημία, αλλά και από την προηγούμενη κρίση. Αντιμετώπισε τις απαισιόδοξες προσδοκίες, επειδή κανείς τότε δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε πραγματικά να ανακάμψει, καθώς τη θεωρούσαν μια ευάλωτη χώρα, με οικονομία που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό. Αλλά η Ελλάδα ανεκάμψε καλά και έδειξε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις κατευθύνονταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εξακολουθεί να είναι ευάλωτη και γιατί; Είναι, επειδή εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη σε αναλογία με την οικονομία της. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά παραμένουν τα υψηλότερα και πάνω από τον μέσο όρο. Εξακολουθεί να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό παραγωγικότητας. Υποστηρίζουμε την ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης σε όλους αυτούς τους τομείς, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η ανάπτυξη και η ευημερία για τους πολίτες και την κοινωνία.

Η Έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της. Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ. Ποια είναι η άποψή σας για την επίδοση της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη επίσης την απορρόφηση των κονδυλίων, των δανείων, και τη δυνητική συμβολή τους στο ΑΕΠ της;

Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει το παιχνίδι για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρακτικά τα έχει πάει πολύ καλά στο πρώτο μισό του προγράμματος όσον αφορά τις εκταμιεύσεις. Πρέπει να πω, για να μην είμαι επιεικής, ότι το πρώτο μισό ήταν πιθανώς το πιο εύκολο, γιατί ήταν η στιγμή που πρέπει να εισάγεις μεταρρυθμίσεις και να σχεδιάσεις στρατηγικές. Το δεύτερο μέρος μπορεί να είναι πιο δύσκολο, επειδή πρέπει να υλοποιηθούν επενδυτικά έργα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδοθεί προσοχή στον προγραμματισμό, τον συντονισμό πόρων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και διαφορετικών τομέων της κυβέρνησης. Πρέπει να συντονίζεις, να παρακολουθείς, και όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολες.

Ας στραφούμε στο ελληνικό χρέος. Η έκθεση του ESM καταγράφει χαμηλό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο βιωσιμότητας, αλλά επισημαίνει κάποιους μακροπρόθεσμους κινδύνους. Ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, ποιες είναι οι κύριες ανησυχίες σας σχετικά με αυτό; Επίσης, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιορίζει αυτές τις ανησυχίες;

Θα χωρίσω την απάντηση σε δύο μέρη και θα επικεντρωθώ πρώτα στο βραχυπρόθεσμο και μετά στο μακροπρόθεσμο ρίσκο, όπως ήδη επισημάνατε. Από την πλευρά του πιστωτή, δεν έχουμε πολλές ανησυχίες βραχυπρόθεσμα, γιατί δεν διαπιστώνουμε πολλές ανησυχίες στα επόμενα πέντε, έξι χρόνια. Βλέπουμε ότι η οικονομία αναπτύσσεται, και αυτή η ανάπτυξη πρέπει να παραμείνει. Η προσφορά εργασίας αυξάνεται. Τα φορολογικά έσοδα ρέουν. Η δημοσιονομική θέση είναι σταθερή και συντηρητική. Πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει διατηρήσει ένα υψηλό αποθεματικό σε μετρητά για να απορροφήσει τις αναταράξεις, τα σοκ στις αγορές. Για όλους αυτούς τους λόγους, βλέπουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τη χώρα. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, επέστρεψε σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Βραχυπρόθεσμα, δεν έχουμε πολλές ανησυχίες.

Μακροπρόθεσμα, βλέπουμε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει λίγο, όχι επειδή ανησυχούμε πραγματικά, αλλά επειδή υπάρχουν περισσότερες αβεβαιότητες, και η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διατηρήσει αυτόν τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και στο μέλλον, μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, ένας από τους κύριους κινδύνους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι η γήρανση του πληθυσμού. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δημιουργήσει μια πιο περιεκτική αγορά εργασίας. Αυτό που εννοώ είναι ότι αυτή τη στιγμή, το ποσοστό συμμετοχής των νέων και των γυναικών είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Η ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, αυτής της κυβέρνησης και των μελλοντικών κυβερνήσεων, πρέπει να επικεντρωθεί ακριβώς σε αυτό και να βρει έναν τρόπο να εισαγάγει πολιτικές και δράσεις ώστε η αγορά να μπορεί να προσφέρει υψηλά αμειβόμενες, καλύτερες θέσεις εργασίας για τους νέους και τις γυναίκες.

 

Θα ήθελα να στραφώ στο επερχόμενο αποκαλούμενο MFF της ΕΕ. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει υποστηρίξει ένα μοντέλο εκταμιεύσεων κονδυλίων για μεταρρυθμίσεις γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για τη χώρα. Πρώτα απ’ όλα, συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση; Και πιστεύετε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η κρίσιμη προσέγγιση σχετικά με το επόμενο MFF;

Αρχικά, πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι το MFF. Είναι το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο, ο πολυετής Προϋπολογισμός της ΕΕ. Αυτή είναι μια νέα προσέγγιση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ με τις χώρες για να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων. Συνολικά, νομίζω ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και καλή προσέγγιση. Λειτουργεί καλά. Λειτούργησε καλά για την Ελλάδα γιατί επικεντρώνεται στην αφαίρεση όλων των εμποδίων, των φραγμών στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι ένα εξαιρετικά καλό και αποτελεσματικό εργαλείο, εφόσον όμως είναι καλά σχεδιασμένο, γιατί χρειαζόμαστε τη σωστή ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, την ιδιοκτησία από την κυβέρνηση και τη διοικητική εποπτεία. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική αν είναι καλά σχεδιασμένη, καλά υλοποιημένη και καλά παρακολουθούμενη.

 

Τέλος, επιτρέψτε μου μια ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του ESM. Ο Μηχανισμός ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει σημαντικές χρηματοοικονομικές προκλήσεις εντός της ΕΕ, την πανδημία, την ελληνική κρίση, την κρίση στην ευρωζώνη. Έκτοτε, η ΕΕ αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για πόρους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πώς βλέπετε τον ρόλο του ESM στο άμεσο μέλλον;

Δημιουργηθήκαμε για να βοηθήσουμε τις χώρες μας, τα κράτη μέλη, να προλάβουν και να ξεπεράσουν κρίσεις. Η εντολή μας είναι να παρεμβαίνουμε και να βοηθάμε τις χώρες όταν η χρηματοοικονομική τους σταθερότητα είναι σε κίνδυνο. Μέχρι στιγμής, θα έλεγα ότι ήμασταν επιτυχημένοι σε αυτό. Αν κοιτάξουμε πίσω, οι παρεμβάσεις μας ήταν θετικές. Τα κράτη μέλη που επωφελήθηκαν από την οικονομική μας υποστήριξη είναι μεταξύ αυτών με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην οικονομία. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι μελλοντικές κρίσεις είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες. Πρέπει να προσαρμόσουμε την εργαλειοθήκη μας, καθώς η πηγή μιας κρίσης μπορεί να αλλάξει. Σήμερα, η κύρια πηγή κρίσεων είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κυβερνοασφάλεια, το κλίμα, η γήρανση του πληθυσμού. Θέλαμε, λοιπόν, να αναβαθμίσουμε την εργαλειοθήκη μας. Οι υπουργοί της ευρωζώνης, πριν από δύο χρόνια, μας έδωσαν την εντολή να κάνουμε μια πλήρη αναθεώρησή της, να την εκσυγχρονίσουμε και να την προσαρμόσουμε. Παρουσιάσαμε την ανάλυσή μας τον Ιούνιο στην ετήσια συνάντηση μας, στους υπουργούς Οικονομικών. Τώρα είμαστε σε συζητήσεις για να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε τα συμπεράσματα αυτής της αναθεώρησης.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα