back to top
26 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

26 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Το βράδυ το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον – Το μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία

Διαβάστε επίσης

Για τις 23.00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της παραβίασης της συμφωνίας των Πρεσπών από την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν αναμένεται να γίνει επισκόπηση της εν εξελίξει πορείας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, η οποία έχει δρομολογηθεί από την συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες πέρυσι τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και επόμενο σημαντικό βήμα θα αποτελέσει το προγραμματισμένο ραντεβού τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ‘”κατάσταση ύφεσης” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χθες από την Ουάσιγκτον στο πλάισιο συζήτησης στο Council on Foreign Relations  με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019 αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση που αποκαλώ «επιθετικό τουρκικό αναθεωρητισμό». Περάσαμε τρία χρόνια που είχαμε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα έλεγα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Πιστεύω ότι πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «το γεγονός ότι είχαμε 16 μήνες ηρεμίας από την άποψη ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι έχουμε μία συμφωνία με την Τουρκία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου, και να τους χορηγείται βίζα πολύ γρήγορα, κάτι που ενθαρρύνει τους Τούρκους επισκέπτες να έρχονται στην Ελλάδα, όλα αυτά είναι κάποια θετικά βήματα που δείχνουν τουλάχιστον μια κατάσταση ύφεσης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όμως και στο Κυπριακό υπενθυμίζοντας ότι στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή.

«Το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Ο μόνος τρόπος για την επίλυσή του είναι να παραμείνουμε στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στο ακροατήριο ότι υπάρχει ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι εν μέρει υπό κατοχή», υπογράμμισε.

Το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης την προσεχή Παρασκευή., στην Νέα Υόρκη, με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Στις 20 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Νίκου Χριστοδουλίδη στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της εισβολής. 

Όσον αφορά το ζήτημα των δηλώσεων της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας  ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα αυτή «είναι σήμερα μέλος του NATO επειδή η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και επισήμανε ότι “μία από τις θεμελιώδης, εάν όχι η πλέον θεμελιώδης πτυχή της αφορά στην erga omnes χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή τόσο στο εσωτερικό, εντός της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και στο εξωτερικό».

«Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σαφές, περιέχεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Επομένως, όταν ακούω τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλεί τη χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, προβληματίζομαι σοβαρά», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε; «Πρόκειται για ζήτημα που προτίθεμαι να θέσω. Δεν συμβάλλει στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Βόρειας Μακεδονίας, δεν είναι εποικοδομητικό, πρόκειται για κάτι αχρείαστο που περιπλέκει τα πράγματα, σε μία συγκυρία κατά την οποία θα έπρεπε να αναζητούμε πεδία σύγκλισης».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα