back to top
34.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

34.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

Μητσοτάκης σε Β. Μακεδονία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται-Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα της

Διαβάστε επίσης

Νέο μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», έστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες της Συμμαχίας για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το ενιαίο όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εντός των συνόρων, υπογράμμισε ωστόσο ότι «εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του».

«Θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτό είναι κάτι το «αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας».

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μας θέλει η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει, όμως, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει». Υπογράμμισε πάντως ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» και αυτή «είναι μία θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία δεν αποκλίνουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα θα συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ με ποιον τρόπο θα μπορεί και ο ίδιος να εμπλακεί σε μία ακόμα προσπάθεια, «την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει».

«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει μία δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την κριτική της αντιπολίτευσης η οποία του καταλόγισε ότι αναγνώρισε , στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΝΑΤΟ Public Forum, «κενά» στην ελληνική άμυνα με αφορμή την ενίσχυση της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο».

Υπενθύμισε παράλληλα «σε όλους αυτούς οι οποίοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση», όπως είπε, ότι «η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας», ενώ ζήτησε να «αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και να τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2019».

«Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μία δεκαετή κρίση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σήμερα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, το 2019, τη διακυβέρνηση του τόπου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ενίσχυση της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι « η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην πρωτοβουλία των F-16», ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα