back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σ. Βουγιούκας: «Καζάνι» η χώρα τις δύο επόμενες εβδομάδες – Ο υδράργυρος «χτυπά» κόκκινο

Διαβάστε επίσης

Μετά από έναν καυτό Ιούνιο με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία 60 χρόνια, δυσοίωνη μετεωρολογικά,  θα είναι η εικόνα της χώρας και το προσεχές διάστημα. Ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» κόκκινο, πολλές περιοχές θα δουν 40άρια και ο Ιούλιος βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να αποδειχθεί από τους θερμότερους θερινούς μήνες, έως σήμερα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα που επηρεάζει την Ελλάδα και γενικότερα τα Βαλκάνια, με τον υδράργυρο να φτάνει και να ξεπερνά τους 40-42°C. Η μέγιστη θερμοκρασία για τις επόμενες 7 ημέρες αναμένεται να ξεπεράσει και τους 42-44°C, δηλαδή 10 έως 12°C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σήμερα, η θερμοκρασία θα αγγίξει και τους 41(έναν) βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με βοριάδες έως 7 μποφόρ προκαλώντας κίνδυνο πυρκαγιάς, σε αρκετά σημεία της χώρας 

Μια θερμική εισβολή μακράς διαρκείας περιγράφει στον Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας.

«Η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο το επόμενο δεκαήμερο και θα διατηρηθεί σε επίπεδα, που δεν θα πέφτουν κάτω από τα σημερινά. Αυτό το περιβάλλον θα είναι πολύ δύσκολα ανεκτό, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμα και τη νύχτα, σταθερά στους 30 βαθμούς, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί  τα επόμενα 24ωρα…. Το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να μη δίνει 44 και 45 βαθμούς, όπως είδαμε σε κάποια περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια, εν τούτοις είμαστε συνεχώς στους 37 με 39 βαθμούς με κάποιες  περιοχές της χώρας να ξεπερνούν και τους 40. 

 

Προειδοποιεί μάλιστα με περαιτέρω εκτόξευση του υδράργυρου, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ο Ιούλιος να είναι ένας από τους θερμότερους θερινούς μήνες,  έως σήμερα.

 Για την Αθήνα ανέφερε πως η κατάσταση στο κέντρο της πόλης θα είναι αρκετά δύσκολη το προσεχές διήμερο με μέγιστη θερμοκρασία έως 39 βαθμούς και τον Ιούλιο να βάζει υποψηφιότητα να είναι από τους θερμότερους μήνες που έχουμε δει. 

Σύμφωνα με τον κ Βουγιούκα «Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε καύσωνα στους 40 βαθμούς και αρκετές περιοχές να αγγίζει τους 42, ιδιαίτερα τις ερχόμενες Κυριακή και Δευτέρα 14 και 15 Ιουλίου. Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε στην Αθήνα μέγιστη στους 38 με 39, τοπικά στο νομό Αττικής μπορεί να δούμε και 40, αλλά η κατάσταση στο κέντρο της πόλης θα είναι αρκετά δύσκολη».

Ανοιχτές θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια του καύσωνα, οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε 7 Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων,9 το πρωί με 9 το βράδυ. Επιπλέον, καθημερινά θα λειτουργεί η «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου, έως τις 7.30 το απόγευμα. 

Αυξημένη εποπτεία θα υπάρχει για τους ωφελούμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές στο  streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων εργάζονται σε δύο βάρδιες προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια γεύματα νερό και είδη πρώτης ανάγκης στους άστεγους. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα