back to top
28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Ο. Δούρου: Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα διαρκείας από τον Δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Έναν ισχυρό καύσωνα μακράς διαρκείας βιώνει η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος αγγίζει τους 40 βαθμούς, ενώ από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέο μαραθώνιο ζέστης με θερμοκρασίες που προβλέπεται να ξεπερνούν κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, την Τετάρτη και την Πέμπτη 17 και 18 Ιουλίου. Επιπλέον, επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με τη θερμική εισβολή  να διατηρείται έως την  Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Αυτή η δυσοίωνη μετεωρολογικά εικόνα της χώρας ταλαιπωρεί και τους κατοίκους της πρωτεύουσας, καθώς ο φετινός Ιούλιος φαίνεται να αναδεικνύεται σε έναν από τους θερμότερους μήνες που έχουμε δει έως τώρα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, κυρίως όσων ζουν στο κέντρο της Αθήνας.

«Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση  του καύσωνα… Στο site του Δήμου Αθηναίων υπάρχει αναλυτικός χάρτης για τις κλιματιζόμενους χώρους, που θα παραμείνουν ανοιχτοί για όσες ημέρες χρειαστεί, από τις 9 το πρωί έως τις εννέα (21.ΟΟ) το βράδυ και στις 7 Λέσχες Φιλίας» τόνισε στον Αθήνα 984 η Όλγα Δούρου, Αντιδήμαρχος  Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας.

Όπως ανέφερε στην Μαρία Παύλου, «δεν διαπιστώθηκε το παραμικρό πρόβλημα, μετά την αυτοψία που έκανε μαζί με την προϊσταμένη του τμήματος σε όλες τις κλιματιζόμενες αίθουσες, όπου η προσέλευση είναι μεγάλη» .

Επιπλέον σημείωσε πως είναι στη διάθεση του κοινού και οι υπόλοιπες από τις 25 συνολικά Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων.

Αναλυτικά, οι επτά εστίες δροσιάς βρίσκονται στα εξής σημεία:

Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης
τηλ. 210 8223946
Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15
τηλ. 210 9240403
Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4
τηλ. 210 3423716
Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους
τηλ. 210 5140877
Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372
τηλ. 210 2012334
Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου
τηλ. 210 8815877
Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος
τηλ. 210 6459890

Η «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ.. Όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να καλούν στο 210 3638049 για να πάρουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αυξημένη εποπτεία υπάρχει για τους ωφελούμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ως ομάδα υψηλού κινδύνου. Εργαζόμενοι του προγράμματος θα επικοινωνούν τακτικά μαζί τους ενώ θα πραγματοποιούν συχνές κατ οίκον επισκέψεις, μεριμνώντας ότι τηρούνται τα προτεινόμενα μέτρα.

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), που αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους,  βρίσκονται επί ποδός σε δύο βάρδιες προσφέροντας στους άστεγους γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό, καφέ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης.

Επικουρικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο τη δωρεάν εφαρμογή «EXTREMA Global» ώστε να λάβουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης. Χάρτης υποδεικνύει τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια και πάρκα) και τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Η εφαρμογή λειτουργεί σε έξι γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις δημοφιλών αξιοθέατων και μουσείων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα