back to top
27.1 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

27.1 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ταυτοποιήθηκε ο 20χρονος δράστης της επίθεσης

Διαβάστε επίσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αφτί από σφαίρα σε απόπειρα κατά της ζωής του στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια χθες Σάββατο, μια επίθεση που οξύνει την ένταση στην ήδη τεταμένη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας.

Ο ύποπτος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε από τη Μυστική Αστυνομία, δευτερόλεπτα μετά από την κίνηση του να πυροβολήσει κατά της εξέδρας, από την οποία μιλούσε ο Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια

Το FBI ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να προσδιοριστεί το κίνητρο της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε έναν από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση του Τραμπ, ενώ δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ποιος είναι ο δράστης 

Τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε ο Κρουκς.

Ο Κρουκς ζούσε περίπου σε απόσταση μιας ώρας από το σημείο που έγινε η επίθεση στο Μπάτλερ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε τον εναέριο χώρο πάνω από το Μπέθελ Παρκ για “ειδικούς λόγους ασφάλειας”.

Όταν ο Κρουκς ήταν 17 ετών έκανε μία δωρεά 15 δολαρίων στην επιτροπή πολιτικής δράσης ActBlue που συγκεντρώνει χρήματα για πολιτικούς αριστερής απόκλισης, αλλά και Δημοκρατικούς πολιτικούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής του 2021. Η δωρεά έγινε υπέρ της εθνικής πολιτικής οργάνωσης Progressive Turnout Project, που δραστηριοποιείται προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Δημοκρατικοί και να ψηφίσουν. Οι δύο πολιτικοί φορείς δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Ο πατέρας του Κρουκς, ο 53χρονος Μάθιου Κρουκς δήλωσε στο CNN ότι προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη, ενώ θα περιμένει μέχρι να μιλήσει με τις αρχές ασφάλειας, πριν μιλήσει για το γιο του.

Ο Τόμας Κρουκς αποφοίτησε το 2022 από το Λύκειο του Μπέθελ Παρκ σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Pittsburgh Tribune-Review, ενώ έλαβε βραβείο 500 δολαρίων από την Εθνική Πρωτοβουλία Μαθηματικών κι Επιστήμης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Ένα βίντεο από την τελετή αποφοίτησης του 2022 που επικαλείται η εφημερίδα the New York Times δείχνει τον Κρουκς να παραλαμβάνει το απολυτήριο του εν μέσω επευφημιών.

Βίντεο από την ίδια τελετή που αναρτήθηκε διαδικτυακά δείχνει τον Κρουκς με γυαλιά να φοράει τη μαύρη τήβεννο της αποφοίτησης και να ποζάρει με έναν αξιωματούχο του Λυκείου. Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να πιστοποιήσει άμεσα τη γνησιότητα του βίντεο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν σήμερα ότι ο Κρουκς δεν είχε μαζί του τα στοιχεία της ταυτότητάς του, στο σημείο της επίθεσης, ενώ θα πρέπει να ταυτοποιηθεί με τη χρήση άλλων μεθόδων.

“Τώρα, αναλύουμε φωτογραφίες και προσπαθούμε να εξετάσουμε το DNA του και να λάβουμε βιομετρική επιβεβαίωση”, δήλωσε στη διάρκεια μιας ενημέρωσης του Τύπου, ο Κέβιν Ρότζεκ, υπεύθυνος ειδικός πράκτορας του FBI.

H USA Today ανέφερε ότι δεκάδες οχήματα των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται έξω από τη διεύθυνση κατοικίας του Κρουκς, όπως αυτή αναφέρεται στο εκλογικό μητρώο του.

Πράκτορες των υπηρεσιών κατά του αλκοολισμού, του καπνίσματος, της οπλοκατοχής, αλλά και των εκρηκτικών, βρίσκονται στο σημείο, ενώ μία ομάδα εξουδετέρωσης βομβών έχει αναπτυχθεί στην κατοικία, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της USA Today.

Η περίμετρος της κατοικίας του υπόπτου έχει αποκλειστεί με το ειδικό κίτρινο κορδόνι των αστυνομικών ερευνών, ενώ έξω από αυτήν έχει παρκάρει ένα περιπολικό της τοπικής αστυνομίας.

“Είναι παραφροσύνη ότι κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο”, δήλωσε στην USA Today ο 30χρονος κάτοικος της περιοχής Νταν Μαλόνι.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να εντοπίσει άμεσα λογαριασμούς του Κρουκς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες αναρτήσεις του.

Η Meta, μητρική εταιρία του Facebook και του Instagram, δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις για το αν οι δύο πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποσύρει οποιουσδήποτε λογαριασμούς που σχετίζονται με τον ύποπτο.

Η επίθεση σημειώθηκε λιγότερους από τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο Τραμπ θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο άνδρες να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε σε ανακοίνωσή του: «Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως έθνος και να την καταδικάσουμε».

Εξάλλου ο Μπάιντεν μίλησε με τον Τραμπ μετά την επίθεση, επεσήμανε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας Ρόνι Τζάκσον δήλωσε στο Fox News ότι ο ανιψιός του τραυματίστηκε στην επίθεση στο Μπάτλερ.

Παράλληλα η επίθεση εναντίον του Τραμπ προκάλεσε ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεκλογικές του εμφανίσεις και έφερε στο φως ενδεχόμενα κενά ασφαλείας στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σήμερα ότι ανυπομονεί να μιλήσει από το Ουισκόνσιν, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα.

“Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό χαρακτήρα μας ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι”, ανέφερε ο Τραμπ σε μία ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανάρτησή του μετά τον τραυματισμό του στο αφτί, από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, σε μία προεκλογική ομιλία στην Πενσιλβάνια το Σάββατο.

Μαρτυρίες

Ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε.

«Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν», πρόσθεσε.

Ο Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε. Επεσήμανε ότι μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργήσει η Μυστική Υπηρεσία.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί καταδικάζουν

Ο Τραμπ αναμένεται να λάβει επισήμως το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά το συνέδριο που ξεκινά τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι.

«Αυτή η φρικτή ενέργεια πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επεσήμανε από την πλευρά του ότι σοκαρίστηκε από το περιστατικό, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Τραμπ είναι ασφαλής. «Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις τηλεοπτικές της διαφημίσεις και κάθε άλλη προεκλογική ενέργεια, δήλωσε στέλεχός της χθες Σάββατο.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την αυξανομένη πολιτική βία έδειξε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos τον Μάιο, με δύο στους τρεις ερωτηθέντες να επισημαίνουν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία μετά τις προεδρικές εκλογές.

Κάποιοι από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του Τραμπ εκτίμησαν ότι η επίθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα.

«Επί εβδομάδες υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών τροφοδοτούν τη γελοία υστερία, σύμφωνα με την όποια αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, η δημοκρατία στην Αμερική θα έρθει στο τέλος της», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίσι, ο οποίος το 2017 είχε γίνει στόχος επίθεσης με πυροβολισμούς με πολιτικά κίνητρα. «Έχουμε δει στο παρελθόν ακροαριστερούς παράφρονές να ενεργούν βάσει αυτής της βίαιης ρητορικής. Αυτή η εμπρηστική ρητορική πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Η Ρεπουμπλικάνα βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν επεσήμανε από την πλευρά της ότι «οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμβεί αυτό. Εδώ και χρόνια θέλουν ο Τραμπ να εξαφανιστεί και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν».

Ο Τραμπ σκοπεύει να συμμετάσχει κανονικά στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τραυματίστηκε σε επίθεση που έγινε κατά της ζωής του στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, σκοπεύει να μεταβεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το οποίο ξεκινά αύριο Δευτέρα, ανακοίνωσε η προεκλογική του ομάδα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι καλά» και «ανυπομονεί να σας συναντήσει όλους στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν όπου θα διεξαχθεί αυτό το μεγάλο συνέδριο από τις 15 ως τις 18 Ιουλίου», επεσήμαναν η προεκλογική ομάδα του υποψήφιου και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Στο επίκεντρο της έρευνας πιθανά κενά ασφαλείας

Η επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στην προεκλογική του εκστρατεία και έφερε στο φως ενδεχόμενα κενά ασφαλείας στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Στο μεταξύ η επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων – πρόεδρος της οποίας είναι Ρεπουμπλικάνος βουλευτής– κάλεσε τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) Κίμπερλι Τσιτλ να καταθέσει ενώπιών της στις 22 Ιουλίου.

«Οι Αμερικανοί ζητούν απαντήσεις για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», τόνισε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος που μίλησε στο BBC δήλωσε ότι προσπάθησε μάταια να ενημερώσει την αστυνομία και τη Μυστική Υπηρεσία για έναν πιθανό ελεύθερο σκοπευτή που ανέβηκε σε στέγη κτιρίου έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο που διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Η Μυστική Υπηρεσία είναι κυρίως αρμόδια να προστατεύει τον Τραμπ, ως πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Στις περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ρεπουμπλικάνου η τοπική αστυνομία και η Μυστική Υπηρεσία φροντίζουν για την ασφάλεια. Μέλη άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας βοηθούν κατά καιρούς.

Ωστόσο δεν πρόκειται για εύκολο έργο, καθώς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ αυτές διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους και διαρκούν ώρες.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης πράκτορες ελέγχουν τον χώρο για τυχόν βόμβες ή άλλες απειλές και ο Ρεπουμπλικάνος φτάνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και συνοδεία προστασίας.

Συνήθως τα μέλη επιβολής της τάξης οριοθετούν μια περίμετρο με σιδερένια κάγκελα και ζητούν από όλους τους παριστάμενους να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων, ενώ ελέγχουν τις τσάντες και πολλές φορές τα πορτοφόλια τους. Κάποιοι μάλιστα υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο.

Η χθεσινή επίθεση φαίνεται όμως να εξαπολύθηκε από ένοπλο ο οποίος βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στη συγκέντρωση και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι είδε δύο μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σε στέγη κτιρίου πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πράκτορες αυτοί έλεγχαν την περιοχή με κιάλια.

«Κοίταζαν συνεχώς προς τα αριστερά πίσω από τον χώρο της εκδήλωσης προτού ο Τραμπ βγει στη σκηνή. Έμοιαζε να έχουν επικεντρωθεί στο σημείο αυτό», επεσήμανε.

Η Μυστική Υπηρεσία λίγο μετά την επίθεση κατά του Τραμπ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα να σχολιάσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας της.

Αμέσως αφού ο Τραμπ δέχθηκε τον πυροβολισμό μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας τον περικύκλωσαν και δημιούργησαν γύρω του ανθρώπινη ασπίδα, ενώ βαριά οπλισμένοι πράκτορες ανέβηκαν στη σκηνή και άρχισαν να ελέγχουν την περιοχή για απειλές.

Ο Τραμπ απομακρύνθηκε από την εκδήλωση συνοδεία των πρακτόρων μέσα σε ένα μαύρο SUV και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με την προεκλογική του ομάδα.

Μπάιντεν: «Δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε να «τερματιστεί» η πολιτική βία μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο.

Σε έκτακτο διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν».

Ο κ. Τραμπ, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο. Διαβεβαίωσε πως ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον αντίπαλό του.

Επανέλαβε πως κατά τις πληροφορίες που έχει, ο κ. Τραμπ είναι καλά.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον προκάτοχο και αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες μετά την απόπειρα κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου, έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα επιστρέψει απόψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Ρεχόμποθ Μπιτς (Ντέλαγουερ) μετά την απόπειρα.

Ο πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπίρο και τον δήμαρχο της πόλης Μπάτλερ, τον Μπομπ Νταντόι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

Ομάδα προεκλογικής εκστρατείας Ντ. Τραμπ: «Είναι καλά»

Ο Τραμπ είναι καλά, έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας σε ανακοίνωσή της, αφού, όπως αναφέρεται «απομακρύνθηκε από τη σκηνή μετά από προφανείς πυροβολισμούς σε συγκέντρωση».

Δημοσιογράφοι της ομάδας του, παρόντες στη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, ανέφεραν ότι άκουσαν «μια σειρά δυνατών εκρήξεων ή δυνατών κροτών» προτού οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας πλησιάσουν τον Τραμπ για να τον προφυλάξουν.

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον η Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκε για το περιστατικό στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το γραφείο της. Όπως έγινε γνωστό, η Χάρις επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, καθώς βρισκόταν στο πλαίσιο της εκστρατείας της στην Φιλαδέλφεια.

Νάνσι Πελόζι: Δόξα τω Θεώ, ο Τραμπ είναι ασφαλής

Η Νάνσι Πελόζι, σφοδρή πολέμια του Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να εκφράσει μέσω Χ την ανακούφισή της για το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι καλά.

Μπλίνκεν: «Σοκ» και «θλίψη»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Σάββατο σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια εκφράζοντας «σοκ» και «θλίψη».

Όστιν: Δεν είναι αυτός ο τρόπος που επιλύουμε τις διαφορές μας στην Αμερική, δεν πρέπει να είναι ποτέ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τόνισε, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τις διαφορές μας στην Αμερική — και δεν πρέπει να είναι ποτέ».

Ο στρατηγός εν αποστρατεία πρόσθεσε πως αισθάνεται ανακούφιση για το ότι ο πρώην πρόεδρος είναι καλά και ασφαλής.

Δεν υπάρχει θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας, λέει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

Ανακουφισμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ότι δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίθεση ενόπλου σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέση για πολιτικά υποκινούμενη βία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Παρότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να δεσμευτούμε εκ νέου στην πολιτισμένη συμπεριφορά και στον σεβασμό της πολιτικής. Η Μισέλ και εγώ του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ του εύχεται ταχεία ανάρρωση

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ εξέφρασε την «απόλυτη» υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ και του ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» μέσω X —ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει—, λίγη ώρα μετά την απόπειρα ενόπλου εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

«Υποστηρίζω απόλυτα τον (σ.σ. πρώην) πρόεδρο Τραμπ κι εύχομαι να αναρρώσει γρήγορα», ανέφερε ο κ. Μασκ, χαρακτηρίζοντας «σκληρό» τον μεγιστάνα, που ύψωσε τη γροθιά και φώναξε κάτι προς τους υποστηρικτές του με αίμα στο αυτί και στο πρόσωπό του καθώς πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας τον πλαισίωσαν για να τον προστατεύσουν και τον απομάκρυναν εσπευσμένα από τη σκηνή.

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης αυξάνει την παρουσία του στον Πύργο Τραμπ και σε άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες λόγω μεγάλης προσοχής στην πόλη μετά τον τραυματισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια το Σάββατο.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο δήμαρχος έχει ενημερωθεί για το περιστατικό.

Ο Πύργος Τραμπ στο Μανχάταν βρίσκεται ήδη υπό την επιτήρηση του NYPD, παρόλο που ο Τραμπ επισκέπτεται σπάνια την πρώην κατοικία του. Με τα χρόνια, ο Πύργος Τραμπ έχει χρησιμεύσει ως χώρος συγκέντρωσης υποστηρικτών και αντιπάλων του πρώην προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα