back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η υψωμένη γροθιά του Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα – Τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα που γεννά η απόπειρα δολοφονίας

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συγκάλεσε τα ανώτατα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα και ζήτησε να στείλουν ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο, όσον αφορά τη δέσμευση της Αμερικής στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τον κόσμο είναι ότι δεν υπάρχει θέση για βία στην αμερικανική δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση στον Τραμπ αλλά και κάθε μορφή πολιτικής βίας

«Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, θα μπορούσα να είμαι νεκρός» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απόπειρα δολοφονίας.

Φορώντας έναν λευκό επίδεσμο που κάλυπτε το τραύμα του, ο υποψήφιος πρόεδρος χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι η σφαίρα πέρασε ξυστά από το αυτί του, ενώ τόνισε πως αν δεν έχει γυρίσει το κεφάλι του ελαφρώς δεξιά, για να διαβάσει ένα διάγραμμα στη γιγαντοοθόνη, θα είχε δεχτεί θανατηφόρα βολή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ert.news νέα βίντεο ντοκουμέντα με τα 43 δραματικά δευτερόλεπτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ οι έρευνες των Αρχών εστιάζουν στα σοβαρά ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας, στη φύλαξη του.

Ενδεικτικά, βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, δείχνει τον έναν από τους δύο ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στην οροφή του κτιρίου πίσω από τον Τραμπ να διστάζει στιγμιαία να πυροβολήσει τον δράστη.

Η ανάλυση εικόνων από το σημείο δείχνει ότι ο λόγος που άργησε να αντιδράσει πιθανώς ήταν ένα δέντρο που εμπόδιζε το οπτικό του πεδίο.

Αμφισβητούνται τα μέτρα αφαλείας

Και ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας η Μυστική Υπηρεσία επιμένειότι  το κτίριο που βρισκόταν ο δράστης ανήκε στη δικαιοδοσία των αρχών της Πενσυλβάνια. Ωστόσο ο πρώην πράκτορας Τζον Χάτσον αμφισβήτησε αυτήν την εκδοχή, λέγοντας:

«Είμαι μπερδεμένος σχετικά με το πώς ένα κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση 137 μέτρων θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός ασφαλούς περιμέτρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως υπάρχουν ένστολοι γύρω από τα κτίρια».

Η μυστική υπηρεσία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι δεν ενίσχυσε την ασφάλεια του Τραμπ στο Μπάτλερ, γιατί έπρεπε να παρέχει ασφάλεια και στην πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν που έδινε ομιλία την ίδια στην πολιτεία.

Με το φόβο για νέες επιθέσεις με πολιτικό κίνητρο να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα βλέμματα στρέφονται στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, όπου θα βρίσκονται 50.000 στελέχη και μέλη του κόμματος. Η μυστική υπηρεσία ότι δεν αλλάζει το σχέδιο ασφαλείας καθώς τα μέτρα που εφαρμόζει είναι ήδη δρακόντεια.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη οπότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει επίσημα το χρίσμα.

Τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα που γεννά η απόπειρα δολοφονίας

Γιατί δεν είχε ασφαλιστεί η οροφή;

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ert.news δύο σχεδόν ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο δράστης, Τόμας Μάθιου Κρουκς, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην οροφή του κτηρίου δίπλα στην προεκλογική εκστρατεία – σε απόσταση μόλις 130 μέτρων από τη σκηνή που μιλούσε ο Τραμπ.

Γνωστό ότι ήταν ένα «αδύναμο σημείο» – κάποιος θα έπρεπε να βρίσκεται σε εκείνη την οροφή ή να φυλάει το κτήριο – επίσης θα έπρεπε να είχε μπλοκαριστεί η ευθεία γραμμή βολής προς τον πρώην Πρόεδρο.

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για το δράστη;

Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει σε διεθνή ΜΜΕ ότι είδαν το δράστη να σέρνεται στην οροφή στην οροφή με ένα τουφέκι. Είπαν ότι ειδοποίησαν την αστυνομία πριν αρχίσει να πυροβολεί. Πράκτορες του FBI δήλωναν έκπληκτοι που δεν εντοπίστηκε πριν ανοίξει πυρ. Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τον εντόπισε ένας αστυνομικός, όμως ο δράστης τον απείλησε οπότε δεν κατάφερε να τον σταματήσει.

Μήπως οι μυστικές υπηρεσίες βασίστηκαν υπερβολικά στην τοπική αστυνομία;

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο δράστης πυροβόλησε από την αποκαλούμενη «δεύτερη περίμετρο», την οποία επιτηρούσαν οι τοπικές αρχές. Όμως, όπως λένε, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών η συνεργασία Ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών λειτουργεί όταν το σχέδιο διαχείρισης μίας απειλής είναι ξεκάθαρο. Ο σερίφης παραδέχτηκε «αποτυχία», όμως πρόσθεσε ότι δε φταίει κανείς γι’ αυτό.

Ήταν αρκετές οι δυνάμεις ασφαλείας για τη συγκέντρωση;

Κάποιοι λένε ότι οι πράκτορες δεν ήταν αρκετοί και οι τοπικοί αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι στη φύλαξη υψηλών προσώπων. Επίσης, οι μυστικές υπηρεσίες διέψευσαν δημοσιεύματα, που έλεγαν ότι η ομάδα του Τραμπ είχε ζητήσει αυξημένη φύλαξη, αλλά τους την αρνήθηκαν. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ επιμένουν: οι πόροι ήταν περιορισμένοι…

Έφυγε αρκετά γρήγορα ο Τραμπ από τη σκηνή;

Όλοι έσπευσαν να συγχαρούν τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που έσπευσαν να προστατεύσουν τον Τραμπ τα δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, όμως το ερώτημα παραμένει: έδρασαν αρκετά γρήγορα; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια περίπτωση. Οι πράκτορες εκτιμούν την κατάσταση και δρουν αναλόγως. Όμως, αρκετοί επισημαίνουν ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει ο Τραμπ στο αυτοκίνητό του.

Η υψωμένη γροθιά πάντως θα γίνει το εμβληματικό σύμβολο του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών», προέβλεψε ο αναλυτής του κόμματος, Μάικ Μέρφι.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη νίκη θεωρείται για τον Ντόναλντ Τραμπ η ακύρωση της δίκης του για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα