back to top
32.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

32.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Στο Μιλγουόκι για το χρίσμα ο Τραμπ – Ιλιγγιώδης άνοδος στις τιμές των μετοχών του

Διαβάστε επίσης

Σε φρούριο έχει μετατραπεί το συνεδριακό κέντρο Fiserv Forum στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν εκεί όπου ξεκινά το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μερικά 24ωρα μετά από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ .

Η αυτοκινητοπομπή με τον κ. Τραμπ και τη συνοδεία του έφθασε στο Μιλγουόκι κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ενώ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ πρωταγωνιστούν τα λόγια από την πρώτη μετά την εναντίον του απόπειρα συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος: «Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, αλλά να ήμουν νεκρός».

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντ από τη Φλόριντα, έναν από τους ελάχιστους που επικοινώνησαν απευθείας με τον Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος “είναι σε καλή διάθεση” καθώς η απόπειρα δολοφονίας του έδωσε μια “νέα αίσθηση σκοπού” για να προχωρήσει την εκστρατεία του και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο . Ο ίδιος ο Τραμπ υποστηρίζει ότι θα εκφωνήσει στο Συνέδριου “εντελώς διαφορετική ομιλία”.

Στην ομιλία αυτή και στα όσα θα ειπωθούν στον Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει στραφεί το ενδιαφέρον των αναλυτών καθώς η πολιτική ζωή στις ΗΠΑ έχει παγώσει.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο Τραμπ θα λάβει και τυπικά το χρίσμα, ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν τα μηνύματα που θα επιλέξει να εκπέμψει μετά την εις βάρος του απόπειρα, όπως και η στάση των Ρεπουμπλικανών στελεχών και υποστηρικτών. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποιους θα κατηγορήσει και εάν ο Τραμπ στραφεί κατά των υπηρεσιών ασφαλείας για τα προφανή «κενά» που οδήγησαν στους πυροβολισμούς στην Πενσιλβάνια.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο σχέδιο ασφαλείας της για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (RNC). «Είμαι πεπεισμένη για το σχέδιο ασφαλείας που έχουν θέσει σε εφαρμογή ο συντονιστής της υπηρεσίας μας για το RNC και οι εταίροι μας, το οποίο επανεξετάσαμε και ενισχύσαμε μετά το περιστατικό του Σαββάτου με τους πυροβολισμούς», δήλωσε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσίτλε σε ανακοίνωσή της.

Οι Δημοκρατικοί στα αχαρτογράφητα νερά του εθνικού σοκ 

Ενώ οι διακομματικές εκκλήσεις καταδίκης της επίθεσης κατά του Τραμπ καταφθάνουν από όλες τις γωνιές της χώρας, το επιτελείο της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν διέκοψε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και την πολιτική επικοινωνία της υποψηφιότητας ενώ ο Λευκός Οίκος ανέβαλε το ταξίδι του προέδρου στο Τέξας. Ταυτόχρονα έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό οι εκκλήσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα προς τον πρόεδρο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία του για δεύτερη θητεία. Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν προσπαθεί να πλοηγηθεί με λεπτότητα σε μια στιγμή εθνικού σοκ, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι του προέδρου ελπίζουν ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ μπορεί τελικά να καταπνίξει τη διαφωνία των Δημοκρατικών, καθώς το κόμμα αναγνωρίζει τη σημασία του να σταθεί ως ενιαίο μέτωπο.

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι 

Οι διαδικασίες του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι που ξεκινούν σήμερα Δευτέρα τοπική ώρα με την ονομαστική κλήση των αντιπροσώπων και ολοκληρώνονται το βράδυ της Πέμπτης με την ομιλία αποδοχής του διορισμού του πρώην προέδρου, σηματοδοτούν την αρχή για κάτι νέο που απαρμενι ασαφές και προοιωνίζεται γεμάτο ένταση. Όπως σε κάθε συνέδριο εθνικού κόμματος το κύριο γεγονός είναι η επίσημη ανάδειξη – και η αποδοχή του διορισμού του υποψηφίου προέδρου. Η ανάδειξη του Τραμπ ως επίσημου υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία αποτελεί προφανώς μονόδρομο

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αποκαλύψει την επιλογή του για τον υποψήφιο σύντροφό του στο συνέδριο. Το όνομα κάθε υποψηφίου τίθεται επί τάπητος με μία ή περισσότερες ομιλίες και στη συνέχεια υποστηρίζεται και εγκρίνεται η απορρίπτεται από τους αντιπροσώπους με ονομαστική ψηφοφορία, καθώς κάθε πολιτειακή αντιπροσωπεία να ανακοινώνει πόσες ψήφους δίνει για κάθε υποψήφιο. Επί της ουσίας οι υποψήφιοι κερδίζουν τους αντιπροσώπους μέσω των προκριματικών εκλογών και των caucuses, εμπόδια που ο Τραμπ πέρασε ήδη με άνεση.

«Το συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να φέρουμε κοντά όλη τη χώρα, ακόμη και όλο τον κόσμο. Η ομιλία μου θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο ημέρες», δήλωσε ο Τραμπ στην Washington Examiner κατά την άφιξή του στην πολυπληθέστερη πόλη του Ουισκόνσιν, όπου λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο της επίθεσης του Σαββάτου.

Εκρηκτική άνοδος στις τιμές μετοχών των επιχειρήσεων Τραμπ 

Πάντως η απόπειρα εναντίον του Τραμπ ευνοεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες . Οι μετοχές της εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης του Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε εκρηκτική άνοδο στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Δευτέρας, μετά τη δολοφονική επίθεση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «βάζοντας πλάτη» στην προσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η μετοχή της Trump Media & Technology Group σημείωσε άνοδο 67% στα 50 δολάρια περίπου κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση, θέτοντας την εταιρεία σε τροχιά εξάλειψης της πτώσης 37% από τα τέλη Μαΐου.

Η τιμή της μετοχής παρουσίαζε μεταβολές από τον Μάρτιο, όταν και έγινε η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αντιδρούν στις μεταβαλλόμενες πιθανότητες του Τραμπ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν να κερδίσουν την προεδρική κούρσα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τραμπ, ο οποίος δέχτηκε πυρά σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια το Σάββατο, είδε τις πιθανότητές του να κερδίσει μια δεύτερη θητεία να αυξάνονται μετά την επίθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της PredictIt.

Η Trump Media κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του διαχειριστή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, η οποία ξεκίνησε μετά την απόκλιση του Τραμπ από σημαντικούς ιστότοπους ύστερα από την εξέγερση στο Καπιτώλιο το 2021. Το υπόλοιπο μερίδιο των μετοχών ανήκει κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές.

Διαδηλωτές κατά Τραμπ 

Η απόπειρα δολοφονίας, πάντως, δεν θα επηρεάσει τα σχέδια ακτιβιστών, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο Μιλγουόκι προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις.

Ενας μεγάλος αριθμός οργανώσεων και ακτιβιστών αναμένεται έξω από το στάδιο Fiserv Forum. Η μεγαλύτερη διαδήλωση αναμένεται το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα). Ο συνασπισμός των οργανώσεων που θα διαδηλώσουν αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τοπικές ομάδες που σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και των δικαιωμάτων των μεταναστών και κατά του πολέμου στη Γάζα.

«Οι πυροβολισμοί δεν έχουν καμία σχέση με εμάς», αναφέρει ο Ομάρ Φλόρες, εκπρόσωπος του εν λόγω συνασπισμού. «Θα συνεχίσουμε με τις κινητοποιήσεις όπως σχεδιάζαμε».

Οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 5.000-10.000 ανθρώπους. Παράλληλα, το «Poor People’s Army», με έδρα τη Φιλαδέλφεια, που δραστηριοποιείται με στόχο την οικονομική δικαιοσύνη, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πορεία αργότερα την ίδια ημέρα. Οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφέρουν ότι τα σχέδια ασφαλείας για το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, τα οποία προετοιμάζονταν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, παραμένουν τα ίδια.

Πηγή: The Guardian

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα