back to top
35.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

35.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΓΣΕΕ: Τέσσερις παγίδες από τα μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα

Διαβάστε επίσης

Tην επιτακτική ανάγκη εισαγωγής στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία ρητών ρυθμίσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων έκθεσης των εργαζομένων σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), επισημαίνει η ΓΣΕΕ με αφορμή την έκδοση της ειδικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας για την προστασία από την θερμική καταπόνηση.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία:

– Παρατηρείται διαρκής αποδυνάμωση της υποχρεωτικότητας των μέτρων, καθώς διατηρείται η ανεπίτρεπτη ρύθμιση με (μη δεσμευτική) εγκύκλιο των υποχρεώσεων των εργοδοτών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση.

– Διατηρούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο τα όρια τιμών των δεικτών της θερμοκρασίας πάνω από τα οποία επιβάλλεται υποχρεωτική διακοπή των εργασιών.

– Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για παράνομες ή καταχρηστικές πρακτικές, εξαιτίας της δυνατότητας που δίνει η Εγκύκλιος στους εργοδότες να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την αλλαγή του χρόνου εργασίας, υπό το κάλυμμα της διευκόλυνσης ως προς το χρόνο προσέλευσης ή αποχώρησης των εργαζομένων από την εργασία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

– Απαιτείται η διενέργεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας για την διασφάλιση εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες – μέλη της, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία βρισκεται στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα υγείας και ασφάλειας:

Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ, email: [email protected]
Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ, τηλ. 210 00 83 630 & 210 00 83 640, www.kepea.gr το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα