back to top
32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τζέι Ντι Βάνς: Ποιός είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βάνς ήταν κάποτε ο πιο φανατικός επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει “σύγχρονο Χιτλερ” . Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος λέει για τον υποψήφιο Πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων ότι είναι ο “καλύτερος πρόεδρος” της ζωής του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον νεότερο γερουσιαστή του Οχάιο και συγγραφέα του μπεστ σέλερ Hillbilly Elegy, ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του στην προεδρική αναμέτρηση του Νοεμβρίου . Η ανακοίνωση, που έγινε τη Δευτέρα κατά την πρώτη ημέρα του εθνικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της ιλιγγιώδους πολιτικής εξέλιξης του Βανς τα τελευταία χρόνια.

“Μετά από μακρά σκέψη και προβληματισμό και λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια ταλέντα πολλών άλλων πιθανών υποψηφίων , αποφάσισα ότι το πρόσωπο που είναι καταλληλότερο για να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο γερουσιαστής JD Vance της μεγάλης πολιτείας του Οχάιο”, έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Ο Βανς ήταν κάποτε σκληρός επικριτής του Τραμπ, τον οποίο χλεύαζε ως “τον Χίτλερ της Αμερικής” και ως ” απόλυτη απάτη”. “Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος του Τραμπ, ποτέ δεν τον συμπάθησα”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Βανς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Οκτώβριο του 2016 στον Charlie Rose. Ο Τραμπ ήταν, κατά την εκτίμηση του Βανς εκείνη την εποχή, ένας “απαίσιος υποψήφιος”. Είχε αναρωτηθεί μάλιστα δημόσια σε κείμενα του εκείνης της εποχή αν ο Τραμπ ήταν περισσότερο “ένας κυνικός μαλάκας σαν τον Νίξον”, ή ακόμα χειρότερα, “ο Χίτλερ της Αμερικής”.

Έκτοτε, ο Βανς έχει υποστεί μια δραματική μεταμόρφωση σε στενό σύμμαχο του πρώην προέδρου και έχει υποστηρίξει ορισμένα από τα πιο ακραία πολιτικά μηνύματα του Τραμπ  όπως η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 ή όπως η μαζική εκκαθάριση  στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων

Αξιοσημείωτη ήταν  η αντίδραση του Βανς στην απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση του Τραμπ το Σάββατο. “Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία”, έγραψε ο Βανς στο Χ. “Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ”.

Ο Βανς έλαβε τις ευλογίες του  Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του 2022 για την έδρα που εκπροσωπούσε το Οχάιο στη Γερουσία των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, ο Βανς παρουσιάστηκε ως δεξιός λαϊκιστής τύπου Τραμπ. Επέκρινε τις “ελίτ”, εκτόξευσε περιφρονητικά tweets για την εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη, προώθησε τη ρατσιστική και αντισημιτική θεωρία της “μεγάλης αντικατάστασης” στην εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον και άφησε μούσι. Άλλαξε ρητορική και αγκάλιασε τον Τράμπ και τελικά κέρδισε την υποστήριξη του πρώην προέδρου στην προκριματική εκλογική διαδικασία των Ρεπουμπλικανών.

“Είναι ο τύπος που είπε μερικές μ…..ιες  για μένα”, δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση το 2022 “ωστόσο τον συγχώρεσα” .  Την ίδια στάση κρατά και ο Βανς: “Ο πρόεδρος έχει δίκιο. Δεν ήμουν πάντα καλός, αλλά το απλό γεγονός είναι ότι είναι ο καλύτερος πρόεδρος της ζωής μου και αποκάλυψε τη διαφθορά σε αυτή τη χώρα όσο κανένας άλλος”.

Ο Βανς έγινε διάσημος το 2016 μετά τη δημοσίευση του βιβλίου Hillbilly Elegy, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς την ανατροφή του στο νοτιοδυτικό Οχάιο και τη μετέπειτα ανέλιξή του στη νομική σχολή του Γέιλ. Το βιβλίο μεταφέρθηκε αργότερα σε ταινία του 2020 με πρωταγωνιστές την Glenn Close και την Amy Adams.

Τους μήνες που ακολούθησαν τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, η αφήγηση του Βανς για τις εμπειρίες της οικογένειάς του με τη φτώχεια και τον εθισμό στα ναρκωτικά θεωρήθηκε  από ορισμένους κριτικούς ως ένα αποκαλυπτικό πορτρέτο στις ζωές των Αμερικανών που βοήθησαν να καθοριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

“Οι αναγνώστες που αναζητούν να κατανοήσουν τις ταξικές διαχωριστικές γραμμές εντός της λευκής Αμερικής θα διαφωτιστούν από την αφήγηση του Βανς για την ταξική κινητικότητα, έγραψε για το βιβλίο ο συγγραφέας Hari Kunzru  το 2016.

Μόλις ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Βανς έγινε η λαλίστατη συντηρητική φωνή που κλήθηκε συχνά να εξηγήσει το πολιτικό μήνυμα του προέδρου στους μπερδεμένους τηλεθεατές των καλωδιακών ειδήσεων. Ο Βανς θεωρήθηκε αρχικά ως Ρεπουμπλικάνος κατά του Τραμπ, καθώς μια ανάλυση του CNN διαπίστωσε ότι του άρεσαν πολλά tweets που ασκούσαν σκληρή κριτική στον τότε πρόεδρο το 2016 και το 2017.

Όμως αυτός ο τόνος άλλαξε απότομα μόλις ο Βανς μπήκε στην κούρσα για τη Γερουσία του 2022, καθώς διαμόρφωσε την εκστρατεία του γύρω από υπερ δεξιές προτάσεις όπως η ολοκλήρωση του τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Βανς ότι υποστήριζε τη ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας γνωστή ως “Μεγάλη αντικατάσταση”, αφού πρότεινε ότι το αντίπαλο κόμμα προσπαθούσε να “μεταμορφώσει το εκλογικό σώμα” εν μέσω μιας “εισβολής” μεταναστών.

“Μιλάτε για μια αλλαγή στη δημοκρατική σύνθεση αυτής της χώρας που θα σήμαινε ότι δεν θα κερδίζαμε ποτέ, δηλαδή οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα κέρδιζαν ποτέ ξανά εθνικές εκλογές σε αυτή τη χώρα”, είπε ο Βανς στους ψηφοφόρους το 2022.

Η σκληρή δεξιά τακτική του Βανς ήταν τελικά επιτυχής, καθώς νίκησε στις εκλογές τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Τιμ Ράιαν με έξι μονάδες διαφορά. Στον ενάμιση χρόνο από τότε που μπήκε στο Κογκρέσο, ο Βανς υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς και επιθετικούς υποστηρικτές του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ το Σάββατο, ο Βανς κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι υποκίνησε την επίθεση.

“Δεν πρόκειται απλώς για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό”, έγραψε ο Βανς στο Χ. “Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει με κάθε κόστος. Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ”.

Ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Βανς θα έχει τώρα πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων για να διαδώσει αυτό το μήνυμα.

 

Πηγή: The Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα