back to top
34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

«Πόλεμος» λογιστών-ΑΑΔΕ για χορήγηση παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Διαβάστε επίσης

Στα «χαρακώματα» για την χορήγηση ή μη παράτασης στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οδηγούνται λογιστές και φοροτεχνικοί με την διοίκηση της ΑΑΔΕ.

Κι αυτό μετά μάλιστα την χθεσινή ξεκάθαρη δήλωση στον ΣΚΑΙ του διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πέραν της προθεσμίας της 26ης Ιουλίου, την ώρα που εδώ και καιρό οι σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών, επικαλούμενοι ανυπέρβλητες δυσκολίες για την συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων για χιλιάδες πελάτες τους, ζητούν επιτακτικά παράταση έως τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα οι σύλλογοι των λογιστών και φοροτεχνικών προσέφυγαν στον “Συνήγορο του Πολίτη” ζητώντας να δοθεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο κι αυτό λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν τελευταία ( π.χ υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από 253.000 φορολογούμενους,λανθασμένα στοιχεία από πλευράς ΑΑΔΕ σε προσυμπληρωμένες δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων κλπ).Τα παραπάνω μάλιστα σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ενώ απομένουν μόλις 10 ημέρες (έως στις 26 Ιουλίου ) για την υποβολή 6,6 εκ.δηλώσεων φυσικών προσώπων δεν έχουν ακόμη υποβληθεί 1,8 εκατομμύρια δηλώσεις.

Λογιστές: Η αναφορά στον “Συνήγορο του Πολίτη”

Στην αναφορά τους προς το “Συνήγορο του Πολίτη” οι λογιστές αναφέρουν ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί “δεν μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα ώστε να τις διεκπεραιώσουν με αποτέλεσμα την απαγορευτική αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στα ήδη στενά χρονοδιαγράμματα που θέτει η φορολογική διοίκηση”.

Και συμπληρώνουν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

-Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετατέθηκε στις 26/07, δηλαδή δόθηκε σε λογιστές και φορολογούμενους το χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για την υποβολή – εκτός των άλλων – 1.500.000 Ε3 και περίπου 7.000.000 Ε1 – η επίτευξη του οποίου καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη!

-Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

-Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.

-Επιπρόσθετα, λόγω της μη ορθής λειτουργίας του συστήματος της ΑΑΔΕ, απαξιώνονται ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα σε φορολογούμενο ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα! Επίσης στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες φορολογικές Δηλώσεις – οι οποίες σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα διευκόλυναν φορολογούμενους και λογιστές – παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση, μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης των δηλώσεων:

Ωστόσο, παρά τις διακηρύξεις της ΑΑΔΕ ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση φαίνεται ότι και φέτος, εξ ανάγκης, θα οδηγηθεί σε παράταση λίγων η πολλών ημερών το υπουργείο Οικονομικών. Στην περίπτωση που υπερυσχίσει το ενδεχόμενο της παράτασης θα εφαρμοστεί όπως το 2022 και 2023 το μοντέλο της πληρωμής δύο μαζί δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) για όσους υποβάλλουν εντός του Αυγούστου την φορολογική τους δήλωση.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αυτού του είδους την έμμεση παράταση -όπως εφαρμόστηκε και πέρυσι και πρόπερσι- μιας και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί 1,8 εκατομμύρια δηλώσεις επί συνόλου 6,6 εκατ. υπόχρεων, δηλαδή σχεδόν μία στις τρεις.

Για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία στην προθεσμίας έως στις 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά 165.000 δηλώσεις πράγμα σχεδόν αδύνατο καθώς έως σήμερα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η ημερήσια υποβολή δηλώσεων ουδέποτε ξεπέρασε τις 130.000. Από την άλλη φέτος έχει ανακύψει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα και είναι αυτό της υποχρέωσης 253.000 υπόχρεων φυσικών προσώπων να υποβάλλουν έως στις 26 Ιουλίου τροποποιητικές δηλώσεις (παρότι υπέβαλαν εγκαίρως τις αρχικές τους δηλώσεις) κι αυτό γιατί φορείς μισθοδοσίας του δημοσίου (ΕΦΚΑ,ΟΠΕΚΑ προνοιακά επιδόματα κλπ) αλλά και λογιστήρια επιχειρήσεων απέστειλαν καθυστερημένα νέα εκκαθαριστικά αποδοχών του 2023 .

Εάν τελικά επαναληφθεί το περσινό και προπέρσινο σενάριο της έμμεσης παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων η πληρωμή του φόρου για τις δύο πρώτες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) θα γίνει, για όσους καθυστερήσουν, “μια και έξω” τον Αύγουστο και οι υπόλοιπες έξι έως στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, ενώ πιθανότατα θα δοθεί και η δυνατότητα της έκπτωσης του 3% για τους “καθυστερημένους” σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.

Με βάση τα στοιχεία υποβολής δηλώσεων της ΑΑΔΕ έως χθες :

• Το 47,4% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο, καθώς λαμβάνει μηδενικό εκκαθαριστικό φόρου.

• Το 20,79 %( 1 εκ.φορολογούμενοι) έχει επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 307 ευρώ.

• Το 31,8% των φορολογουμένων (1,5 εκ.φορολογούμενοι ) λαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο 1.426 ευρώ κατά μέσο όρο, που ισοδυναμεί με αύξηση σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα