back to top
34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Θ. Κοντογεώργης: Δεδομένη η στήριξη της κυβέρνησης εφόσον θίγονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στην ενέργεια

Διαβάστε επίσης

Λίγο πριν από τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να τεθούν επί τάπητος και από κοινού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και να εξεταστούν μέτρα προκειμένου να μην περάσουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ανέφερε σχετικά στον Αθήνα 9,84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου:« Από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση πήρε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ενισχύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Περισσότερα από 10 δισ. έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι, ίσως, το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη προκειμένου να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί και βραχυπρόθεσμα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Ο κ. Κοντογεώργης, έκανε λόγο για στρεβλώσεις και τυχαία γεγονότα που έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τιμές στην αγορά ενέργειας, όπως τα προβλήματα στα δίκτυα ενέργειας στην Ουγγαρία και στα Βαλκάνια λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, η ολιγοήμερη παύση λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία και θέματα συντήρησης της καλωδίωσης στην Ιταλία.

«Οι αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα το οποίο η κυβέρνηση μέσω της επιστολής που απέστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επιδιώκει να καταστεί και ρυθμιστικά ευρωπαϊκό. Δυστυχώς, αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί, το πρόβλημα επιμένει και αυτό δημιουργεί πίεση στα νοικοκυριά. Εμείς προσπαθούμε μέσα από τη διπλή στρατηγική της σταθερής αύξησης των εισοδημάτων και των διαρθρωτικών παρεμβάσεις στην αγορά, να μπορέσουμε να απομειώσουμε όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις της πληθωριστικής κρίσης», πρόσθεσε.

 

«Σύμπτωση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων με τα εθνικά διακυβεύματα»

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έδειξε ότι αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε πολιτικό κέντρο στην Ευρώπη άντεξε ενώ και η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παράγει και τους συσχετισμούς για την επόμενη μέρα. Αυτό που έχει αξία βλέποντας τη μεγάλη εικόνα είναι ότι ίσως για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει σύμπτωση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων με τα εθνικά διακυβεύματα και τις εθνικές προκλήσεις. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, τη μετανάστευση, το δημογραφικό και κυρίως τα θέματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση, αποτελούν προτεραιότητες της ΕΕ την επόμενη περίοδο και ταυτόχρονα, πρόκειται για μια πολιτική που προωθεί και η ελληνική πλευρά με συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επομένως, σε αυτό το περιβάλλον, με τις επιλογές που έχουν γίνει στα κορυφαία αξιώματα αλλά και με την ενεργό ελληνική πολυμερή διπλωματία και εξωτερική πολιτική , προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τις εθνικές επιδιώξεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

«Εξαιρετικά σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός»

«Το να επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, δίνει λύσεις, έχει αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, για αυτό υπάρχει έμφαση στα ζητήματα αυτά. Μετά από μία πρώτη γενιά ενσωμάτωσης υπηρεσιών στο gov.gr, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 300 ενσωματώσεις υπηρεσιών από το ευρύτερο Δημόσιο στο gov.gr, αλλά και σε νέες εφαρμογές που διευκολύνουν. Για αυτά θα συζητήσουμε αύριο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και για τα επόμενα βήματα».

«Στοχεύουμε στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου»

«Επιδίωξή μας -όπως αποτυπώθηκε στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού μετά τις Ευρωεκλογές- είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αυτό, αφορά πράγματα που ήδη υλοποιούνται και στόχος μας είναι αυτό να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε τομείς όπως η ακρίβεια αλλά και ευρύτερα η οικονομία όπου μας ενδιαφέρει να υπάρχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, η υγεία, ο σκληρός πυρήνας του κράτους, η δημόσια διοίκηση , η δικαιοσύνη, οι μεταφορές, η παιδεία. Δικαίως οι πολίτες έχουν απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα τους ενδιαφέρει και το κατά πόσο η αντιπολίτευση μπορεί να συνδράμει σε αυτή τη διαδικασία με παραγωγικές προτάσεις».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο γνωστό μοτίβο της ανέξοδης κριτικής»

«Προφανώς και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το τι γίνεται στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα παραχθεί πολιτικά. Έχει σημασία να δούμε ποια είναι η ατζέντα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραμένει στο γνωστό μοτίβο της ανέξοδης κριτικής, έχει διάφορα εσωκομματικά θέματα που πρέπει να λύσει, με διάφορες παραφυάδες».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα