back to top
37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Εντός της επόμενης διετίας θα έχουν ολοκληρωθεί τα παράλληλα έργα του πληροφοριακού συστήματος στον ΕΦΚΑ και της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου των πολιτών

Διαβάστε επίσης

Εντός της επόμενης διετίας θα έχουν ολοκληρωθεί τα παράλληλα έργα του πληροφοριακού συστήματος στον ΕΦΚΑ και της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου των πολιτών, ο οποίος αποτελείται από 53 εκατομμύρια σελίδες σε φυσική μορφή, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως στις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)

Πρόκειται για τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, μειώνοντας το συνεπαγόμενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων, με στόχο τον δραστικό περιορισμό έκδοσης των συντάξεων.

Η διαδικασία έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, δεδομένου ότι -όπως εκτιμάται – φέτος αναμένεται αριθμός ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης οι οποίες θα υπερβούν τις 230.000.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το Α τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεπέρασαν τις 140.000.
.
Οι 45.480 αφορούν κύριες, ενώ οι περισσότερες (94.632) επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα, το 70,55% των συνολικών εκκρεμοτήτων ή 98.850 είναι ληξιπρόθεσμες, με χρόνο αναμονής μεγαλύτερο των 90 ημερών (25.313 για κύρια και 73.537 για επικουρική σύνταξη).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα