back to top
33 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

33 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Η Μελόνι απειλεί την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν – Αύριο η ψηφοφορία στο Στρασβούργο

Διαβάστε επίσης

Σε μονομαχία δυο γυναικών εξελίσσεται στο Στρασβούργο η κούρσα για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς αύριο στην 1 μ.μ. ξεκινά η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ηγεσία της Κομισιόν.

“Το μεσημέρι της Πέμπτης στο Στρασβούργου, οι δύο ισχυρότερες γυναίκες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν την κοινή στιγμή της αλήθειας” γράφει το Politico σημειώνοντας ότι η οργή της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να τινάξει στον αέρα την επανεκλογή για μια πενταετία της Γερμανίδας υποψήφιας του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος.

” Μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίσει, γρ;aφει το Politicop.eu, αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβει τη δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί. Θα δώσει επίσης τον τόνο για το υπόλοιπο της θητείας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην εξουσία.

Η ψηφοφορία για την επικύρωση του εκ νέου διορισμού της φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ αναμένεται αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες την πρότειναν για άλλη μια πενταετή θητεία, μετά από μήνες εικασιών και μυστικών διαπραγματεύσεων. Από εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα για τον Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός , γνωστή για τις λαϊκίστικές εθνικιστικές της θέσεις, αποκλείσθηκε από την παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ των Φιλελεύθερων ηγετών όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, των κεντρώων συντηρητικών της φον ντερ Λάιεν και των σοσιαλιστών του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή της Μελόνι και όρθωσε για την φον ντερ Λάιεν με ένα εμπόδιο που έρχεται τώρα στο προσκήνιο. Ενώ θεωρητικά η κα Ντερ Λάιεν διαθέτει επαρκή υποστήριξη από τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους, τους πράσινους και τους σοσιαλιστές για να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου την Πέμπτη, επειδή πρόκειται για μυστική ψηφοφορία υπάρχει πιθανότητα έως και το 15% των ευρωβουλευτών που αναμένεται να την υποστηρίξουν να μην το πράξουν.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να διαδραματίσει βοηθητικό για την Ντερ Λάιεν ρόλο από τη θέση της επικεφαλής της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ευρωβουλευτών, οι 78 ψήφοι της οποίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για την τύχη της φον ντερ Λάιεν.

Μέχρι στιγμής, η Μελόνι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διατάξει τα “στρατεύματά της” να υποστηρίξουν την Γερμανίδα για μια δεύτερη θητεία. Μετά από μια «έντονη ώρα », όπως τη χαρακτήρισε η φον ντερ Λάιεν, συνομιλιών με την ομάδα ECR την Τρίτη, δεν ήταν ακόμη σαφές τι θα ψηφίσουν στην αυριανή ψηφοφορία. Διαφορετικά κόμματα εντός της ομάδας, από διάφορες χώρες, είναι πιθανό να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Παρόλο που η Τζόρτζια Μελόνι παραμένει δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας, η ιταλική πολιτική είναι πασίγνωστα ασταθής και εύθραυστη.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης θέτει τη Μελόνι «σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που απαιτεί μια επιλογή καθοριστική για το δικό της πολιτικό μέλλον», επισημαίνει στο Politico o Μάρκο Βαλμπρούτσι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, εάν η φον ντερ Λάιεν δεν συγκεντρώσει τις 361 ψήφους που χρειάζεται στο Κοινοβούλιο των 720 εδρών προκαλώντας αναταράξεις στην διαδικασίας πλήρωσης των κορυφαίων θεσμικών θέσεων στην ΕΕ.  Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει τον τρίτο χρόνο του και τον Ντόναλντ Τραμπ να προχωρά στην εκστρατεία του για την ανάκτηση του Λευκού Οίκου, η σταθερή ηγεσία στη ΕΕ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική και πολιτική ασφάλεια της ηπείρου.

Και στη Ρώμη διακυβεύονται πολλά.

Εάν η Μελόνι υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εδραιώσει το ρόλο της ως mainstream μετριοπαθή φωνή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Αν διατάξει τους ευρωβουλευτές της να απέχουν, κινδυνεύει να στείλει το κόμμα -και την Ιταλία- στο περιθώριο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επώδυνο δίλημμα για τη Μελόνι καθώς την αναγκάζει να επιλέξει μεταξύ των ρεαλιστικών μηνυμάτων της ως εθνικός ηγέτης στην παγκόσμια σκηνή και των πολιτικών πεποιθήσεων που υποστήριζε επί χρόνια στην Ιταλία. ‘Αλλωστε , όπως σημειώνουν οι σύμβουλοί της η κα Μελόνι βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη θέση λόγω της παρασκηνιακής σκευωρίας των Βρυξελλών την οποία καταδικάζουν τόσο η ίδια και οι συνάδελφοί της ευρωσκεπτικιστές.

Παρόλο που η Μελόνι παραμένει δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας, η ιταλική πολιτική σκηνή είναι ασταθής και εύθραυστη. Ο εταίρος της κα Μελόνι στον συνασπισμό, ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, έχει καταστήσει σαφή την εναντίωση σε μια δεύτερη θητεία για την φον ντερ Λάιεν θέτοντας την εναντίωση αυτή ως πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλβίνι αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία είχε πει ότι αν η Μελόνι «ψηφίσει τη φον ντερ Λάιεν, είναι τελειωμένη».

Οι φασιστικές ρίζες της κα. Μελόνι

Οι Αδελφοί της Ιταλίας έλκουν την καταγωγή τους από πρώην φασίστες που αναδύθηκαν από τα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο Μελόνι προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το κόμμα με βάση ένα συντηρητικό μοντέλο. Σύμφωνα με τον Μάρκο Βαλμπρούτσι η ψηφοφορία της Πέμπτης αντιπροσωπεύει «την πιο σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα πρωθυπουργίας του Μελόνι».

Παρά την πολιτική πίεση από την ακροδεξιά στην Ιταλία, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η Μελόνι μπορεί να αποφασίσει ότι είναι προς το εσωτερικό πολιτικό της συμφέρον να υποστηρίξει την Γερμανίδα υποψήφια του ΕΛΚ. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η μόνιμα επικίνδυνη οικονομική θέση της Ιταλίας.

Η φον ντερ Λάιεν υπήρξε αξιόπιστος εταίρος της Μελόνι, επικυρώνοντας τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία και εγκρίνοντας την έγκαιρη αποδέσμευση κονδυλίων. Κατά ειρωνικό τρόπο, όπως θα γνωρίζει καλά ο Μελόνι, μια Επιτροπή της ΕΕ που κλίνει προς τα αριστερά αποτελεί βασικό δεκανίκι για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία.

Αφού οι εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέφεραν μια ισχυρή επικράτηση των ακροδεξιών κομμάτων, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε διότι οι επενδυτές εκτίμησαν  ότι οι πολιτικές αλληλεγγύης της ΕΕ είναι λιγότερο πιθανό να συνεχιστούν, σύμφωνα με τον Κάρλο Κοτταρέλι  πρώην Ιταλό γερουσιαστή και ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών επιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Όταν υπάρχει κρίση, η Ιταλία εξαρτάται από τους μηχανισμούς αλληλεγγύης της ΕΕ», δήλωσε.

Η φον ντερ Λάιεν έχει επίσης δείξει ότι είναι ευέλικτη σε θέματα σημαντικά για το κόμμα του Μελόνι, όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η υπεράσπιση των αγροτικών συμφερόντων και η άμβλυνση της πολιτικής για το κλίμα.

Όταν η κα Ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ECR την Τρίτη, αυτοί καλωσόρισαν τα ανοίγματα που έχει κάνει. Όμως, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις συνομιλίες, οι ευρωβουλευτές της Μελόνι απαίτησαν επίσης «ριζική αλλαγή βήματος στην κλιματική πολιτική της Πράσινης Συμφωνίας», «ρεαλιστικές» αγροτικές πολιτικές και νέες συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες για την παρεμπόδιση των αναχωρήσεων μεταναστών.
Επίσης η κα.  Μελόνι έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία όσον αφορά την ερμηνεία των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος για την Ιταλία ενω οι σύμμαχοί της έχουν καταστήσει σαφές ότι η υποστήριξή τους θα εξαρτηθεί από το αν η φον ντερ Λάιεν προσφέρει στην ομάδα ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο  στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ίσως έναν ρόλο στη διανομή κονδυλίων, καθώς και τη θέση ενός αντιπροέδρου ή ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου στην Επιτροπή.

Ό,τι κι αν συμβεί, η ευρωαπική πολιτική ομάδα του ECR δεν αναμένεται να ανακοινώσει δημοσίως την απόφασή της είτε έτσι είτε αλλιώς. Αν η φον ντερ Λάιεν κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία, θα είναι προφανές ότι η Μελόνι τη διέσωσε. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί παρά να καταφύγει στην αιτιολόγηση της στάση της που έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων: Αντί να ενεργεί προς το συμφέρον του κόμματός της, εργαζόταν για να επιτύχει «το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την Ιταλία».

Πηγή: Politico.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα