back to top
37.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

37.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Κ. Αρβανιτόπουλος: Η Αμερική βιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση

Διαβάστε επίσης

Για βαθιά πόλωση η οποία διαπερνά την αμερικανική κοινωνία ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, μετά και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλτ Τραμπ, έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην Υπουργός και Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» ο οποίος,  μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, τόνισε σχετικά: «Οι δύο δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μία μετά το debate Μπάιντεν-Τραμπ, και μια μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές και αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Ουσιαστικά, οφείλεται στην μεγάλη πόλωση και στον κοινωνικό διχασμό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ που είναι τόσο βαθύς που δεν μετατοπίζει ψηφοφόρους».

«Η Αμερική βιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση»

«Μπορεί η Αμερική να παραμένει κραταιά όσον αφορά την οικονομία της, την τεχνολογία, την καινοτομία ή το εκπαιδευτικό της σύστημα, ωστόσο, βιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση με πολλαπλά αίτια, κυρίως λόγω των οικονομικών ανισοτήτων και μιας σειράς ζητημάτων όπως οι αμβλώσεις και η οπλοκατοχή που διχάζουν την κοινωνία. Μετά από δεκαετίες, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν τίποτα πια κοινό και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Αμερική γιατί η κυβερνησιμότητα της αμερικανικής δημοκρατίας εξαρτάται κατά πολύ από το εάν υπάρχουν συγκλίσεις στο μεσαίο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει πια. Αντιθέτως, αναδύεται μια υποκουλτούρα βίας και στο πολιτικό σκηνικό που μας θυμίζει τις μαύρες σελίδες του αμερικανικού πολιτικού συστήματος με τις δολοφονίες του Κένεντι, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κλπ.»

«Η οπλοκατοχή μπορεί να σημαίνει και έκρηξη της βίας»

«Το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί γιατί είναι βαθιά εγκυβωτισμένο στην αμερικανική κουλτούρα. Για πάρα πολλούς αμερικανούς, το δικαίωμα στην οπλοκατοχή είναι πολύ σημαντικό. Όμως, η οπλοκατοχή μπορεί να σημαίνει και έκρηξη της βίας μέσα σε μια κοινωνία γιατί όταν τα όπλα φτάνουν σε χέρια ανθρώπων που είτε είναι διαταραγμένοι είτε φανατικοί,  αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσει τις οποίες έχουμε δει στις ακραίες της εκφάνσεις».

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

«Ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, υπάρχει πόλωση. Αυτό, για την καμπάνια σημαίνει ενεργοποίηση της βάσης των Ρεπουμπλικανών και μια στρατηγική αμηχανίας στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Δημοκρατικών δεν είναι ότι θα αντιμετωπίσουν μια εκροή ψηφοφόρων τους προς τους Ρεπουμπλικάνους αλλά ότι με την φθίνουσα υποψηφιότητα Μπάιντεν θα αντιμετωπίσουν θέμα ενεργοποίησης της δικής τους βάσης. Δηλαδή, οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να δουν τους ψηφοφόρους τους να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να οδηγούνται σε μια τρίτη λύση».

Η υποψηφιότητα Μπάιντεν

«Είμαστε πολύ κοντά στις αμερικανικές εκλογές και πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει άλλος υποψήφιος αντί του Μπάιντεν. Υπάρχουν πιέσεις αλλά  είναι δύσκολο να γίνει αυτό χωρίς τη συγκατάθεση του ιδίου. Αλλά ακόμα και αν υπήρχε συγκατάθεση, κανένας άλλος υποψήφιος δεν θα μπορούσε μέσα σε τόσο λίγο διάστημα να δημιουργήσει συνθήκες εκλογιμότητας. Επομένως, οι δημοκρατικοί είναι εγκλωβισμένοι. Ή θα συνεχίσουν με αυτή την αναιμική υποψηφιότητα του Μπάιντεν ή θα οδηγηθούν σε μια υποψηφιότητα η οποία δεν θα έχει σοβαρές πιθανότητες εκλογής».

Τι θα γίνει αν εκλεγεί ο Τραμπ

«Σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Θα δούμε ξανά να δημιουργείται μια απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Αμερική του Τραμπ μπορεί να μην αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ -όπως κατά καιρούς απειλεί – αλλά θα μειώσει την συμβολή και την παρουσία της, σπρώχνοντας τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν τον πρώτο λόγο. Επίσης, θα υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση της αμερικανικής πολιτικής στο ουκρανικό ,όπως έχει προαναγγείλει ο Τραμπ, καθώς και μια στροφή προς την Κίνα. Ως προς τα καθ’ ημάς και στο πλαίσιο της ώσμωσης και της ροπής του Τραμπ προς αυταρχικούς δικτάτορες ή ηγέτες ανελεύθερων δημοκρατιών , θα δούμε μια σύσφιξη των σχέσεων και με τον Ερντογάν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη γειτονιά μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα