back to top
36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Π. Ευθυμίου: Η Μεταπολίτευση είναι η καλύτερη περίοδος δημοκρατίας του νεοελληνικού κράτους

Διαβάστε επίσης

Πενήντα χρόνια Μεταπολίτευση.

Μισός αιώνας πέρασε από την ημέρα που η χώρα αποκατέστησε τη δημοκρατία της και με αφορμή την επέτειο αυτής της ηχηρής αλλαγής σελίδας, ο Γιώργος Αποστολίδης, φιλοξένησε στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9,84 τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πέτρο Ευθυμίου ο οποίος περιγράφει πώς έζησε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

«Η Μεταπολίτευση είναι σίγουρα η καλύτερη περίοδος δημοκρατίας του νεοελληνικού κράτους. Πρόκειται για την πιο δημοκρατικά δομημένη παραγωγική περίοδο της ελληνικής δημοκρατίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Τερατώδεις οι συνέπειες της σκοτεινής επταετίας για τον τόπο»

«Γεννήθηκα το σημαδιακό 1950 , που τότε φάνταζε ως μια αισιόδοξη περίοδος γιατί ήταν μετά το τέλος του εμφυλίου, και οι πολίτες θεωρούσαν ότι ήμασταν πλέον απαλλαγμένοι από αίμα και διχασμούς. Δυστυχώς, κατά την διάρκεια της σκοτεινής επταετίας 1967-1974, ζήσαμε μια μεγάλη ανώμαλη περίοδο με τερατώδεις συνέπειες για τον τόπο, καθώς, πέρα από τη συνολική οπισθοδρόμηση, βιώσαμε την προδοσία της Κύπρου και το αποκορύφωμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής».

«Η πτώση της δικτατορίας και στην Πορτογαλία»

«Λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Χούντας, το 1974 , έγινε η ανατροπή μιας πολύ μακρότερης δικτατορίας, του καθεστώτος Σαλαζάρ στην Πορτογαλία που ήταν εδραιωμένο από το 1932. Εκεί, λαός και στρατός ήταν μαζί , ξεκαθάρισαν το έδαφος σε όλα τα επίπεδα».

«Η δικτατορία στην Ελλάδα έπεσε κυρίως λόγω της προδοσίας της Κύπρου»

«Μη φανταστούμε ότι υπήρξε ίχνος επιρροής των οργανώσεων στην πτώση της δικτατορίας. Ήταν το  ξέσπασμα ενός λαού που παρόμοιο δεν έχει υπάρξει, μια κάθαρση. Αισθανόσουν ότι τελειώνει επιτέλους ένας εφιάλτης. Γέμισε η Αθήνα με κόσμο που ένιωθε ότι μπορεί να πάρει ξανά τη ζωή του στα χέρια του. Ουσιαστικά, η δικτατορία στην Ελλάδα δεν έπεσε ούτε από την αντίσταση ούτε από το κίνημα του Ναυτικού, ούτε καν από το Πολυτεχνείο. Έπεσε από την προδοσία της Κύπρου. Η εξουσία παρεδόθη στους πολιτικούς. Στην πορεία, χρειάστηκε περισσότερος καιρός και μια πιο σύνθετη προσπάθεια προκειμένου να ξεκαρφωθεί αυτό το σύστημα της διαίρεσης των πολιτών σε δύο κατηγορίες».

 

«Η πολιτική δημοκρατία ολοκληρώθηκε το 1981»

« Η ολοκλήρωση της πολιτικής δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ και τότε προστέθηκε και η κοινωνική δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος. Εμείς ως χώρα, πηγαίναμε πιο αργά , ”ξεκαρφώναμε” πιο αργά τα στηρίγματα ενός καθεστώτος αλλά και της ανώμαλης περιόδου του εμφυλίου  και  μετέπειτα του μετεμφυλιακού κράτους το οποίο στηριζόταν σε ένα είδος διακρίσεων και βίας. Γι αυτό και αργήσαμε να προχωρήσουμε  σε μεγάλες τομές και σε προωθητικές δυνάμεις της κοινωνίας μας. Όπως, τώρα πια, δεν έχουμε κανένα άλλοθι».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα