back to top
29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Στη Βουλή η διάταξη για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου για την «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151», η τροπολογία για την επιβολή Εκτακτης Συνεισφοράς Αλληλεγγύης ύψους 33% στα πλεονάζοντα περσινά κέρδη των διυλιστηρίων καυσίμων, όπως ίσχυσε και για τα υπερκέρδη του 2022, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις της Κοινοτικής νομοθεσίας.

Τα καθαρά έσοδα από την Εκτακτη Συνεισφορά Αλληλεγγύης εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ενίσχυση τον Δεκέμβριο των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση της σύνταξής τους το 2025 λόγω προσωπικής διαφοράς, καθώς και για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με βάση την τροπολογία τα διυλιστήρια(ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ) θα πρέπει να υποβάλουν σχετικά ηλεκτρονικά δήλωση στην ΑΑΔΕ έως το τέλος Σεπτεμβρίου,και να καταβάλλουν την Εκτακτη Συνεισφορά Αλληλεγγύης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 .Δημοσιονομικά λογίζεται στη χρήση του έτους 2024,ενώ γιασ τις εταιρείες διύλισης καυσίμων θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2024.

Ειδική διάταξη για τη χρήση POS σε ταξί, λαϊκές αγορές και τουριστικές επιχειρήσεις

Επιπλέον, με ειδική διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών να προσδιορίσει ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών όπως ΤΑΞΙ, πωλητές και εμπόρους σε λαϊκές αγορές και ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω της αποφυγής πληρωμής με κάρτα, να υποχρεωθούν να έχουν ειδικό τύπο σήμανσης, με τον οποίο στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες.

Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή” το οποίο θα μειώνεται στο ήμισυ εάν το εξοφλήσουν σε 1 μήνα εφόσον τους κοινοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και σε δύο μήνες εφόσον τους επιβλήθηκε από την ΑΑΔΕ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα