back to top
29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Στις 11:00 οι ανακοινώσεις για το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Στις 11:00 το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη, θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και θα διευκρινιστεί τι συμβαίνει ακριβώς στην αγορά, πώς θα επιβληθεί το τέλος και ποιο θα είναι το όφελος, τελικά, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους δύο μήνες με στόχο την ανακούφιση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου.

Όσον αφορά γενικότερα την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε εκ νέου την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά λέγοντας μεταξύ άλλων πως “ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, πλην όμως δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο το οποίο είμαι βέβαιος ότι και θα είναι αναποτελεσματικό και θα στερήσει τελικά χρήματα από τον προϋπολογισμό»

Δήλωσε εξάλλου ότι τον απασχολεί πολύ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ επισήμανε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το κάνουμε».

Διαμήνυσε επίσης ενόψει της προετοιμασίας για την ΔΕΘ ότι ” μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πάντως τις δεσμεύσεις για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου και μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025.

Όσον αφορά το ζήτημα της κάλυψης κενών στα περιφερειακά νοσοκομεία και την κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη».

Όπως είπε, θα στηρίξει το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή και απηύθυνε «μια τελευταία έκκληση διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων»

Όσον αφορά τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της ΝΔ» και σημείωσε ότι “έχω απαγορεύσει δια ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα, θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε».

Ερωτηθείς ειδικά για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, απάντησε λακωνικά “κανένα σχόλιο».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης διατήρηση του εκλογικού νόμου λέγοντας ότι «αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού”.
“Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά αυτός είναι ο εκλογικός νόμος», σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν το 2027».

Όσον αφορά στην κριτική που άσκησαν πρόσφατα στην κυβερνητική πολιτική οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “είναι τέως πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν”.
Όπως είπε, «ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην φραστική επίθεση σε βάρος της γραμματέως της ΝΔ, Μαρίας Συρεγγέλα κάνοντας λόγο για «αδιανόητες κουβέντες οι οποίες ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη κατά γυναίκας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για τις οποίες ο ίδιος δεν είχε καν το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη».
« Κι όμως, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κανονικά, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, έχοντας στις τάξεις του έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απολύτως ταυτισμένος με αυτό το οποίο ονομάζουμε τοξικότητα και χυδαιότητα σε βαθμό πια που ο πολακισμός θα βρει θέση στο νέο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη», τόνισε.

Σε ερώτηση, ενόψει και της παρουσίας του, το προσεχές Σάββατο, στην Λευκωσία για την εκδήλωση για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας, σχετικά με την προαναγγελία επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα».

Όσον αφορά την στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως «το άρθρο της Συμφωνία των Πρεσπών που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έναντι όλων, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ούτε νομικής ερμηνείας. Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα».

«Η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα. Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα