back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Α. Παππά: Έκθεση μνήμης «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» με πλούσιο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Διαβάστε επίσης

Για την έκθεση μνήμης «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα , την οποία συνδιοργανώνεi η ΕΡΤ μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, η Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αμαλία Παππά.

Όπως εξήγησε, η εν λόγω έκθεση η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 8 μ.μ. και θα παρουσιάζεται καθημερινά, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τις 09:30 μέχρι τις 20:00, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σκιαγραφεί τη μετάβαση στη Δημοκρατία, μέσα από μοναδικά αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

«Τα Γενικά Αρχεία του κράτους είναι παρόντα και σε αυτήν την επέτειο αξιοποιώντας τις συλλογές τους σε μια συνέργεια τριών δημοσίων φορέων. Η έκθεση «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», επιχειρεί να αποτυπώσει μέσα από αρχειακά βιβλιακά τεκμήρια και οπτικοακουστικό υλικό της ΕΡΤ, τη διαδικασία της ομαλής μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία», τόνισε.

«Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό περισσότερα από 400 τεκμήρια και δίνεται μια πολύ καλή εικόνα της επταετούς δικτατορίας, της προπαγάνδας η οποία ασκήθηκε, της λογοκρισίας ιδίως ως προς τα πνευματικά έργα αλλά και της αντιδικτατορικής δράσης που ήταν πολύ έντονη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και της οποίας ηγήθηκαν εμβληματικές προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Μίκης Θεοδωράκης. Επίσης, οι επισκέπτες θα μάθουν για την περίοδο της μεταπολίτευσης η οποία σηματοδοτείται από το πρώτο Σύνταγμα , για τις πρώτες εκλογές και τις μεγάλες δίκες που έγιναν λίγο αργότερα για την τιμωρία των πρωταιτίων του πραξικοπήματος, των βασανιστών της χούντας αλλά και της δίκης του Πολυτεχνείου», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με την κ. Παππά είναι και η παραχώρηση σπάνιου φωτογραφικού υλικού από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και από το Κρατικό Αρχείο της Κύπρου όπου και αποτυπώνεται το μεγάλο τραύμα της κυπριακής τραγωδίας.

Κλείνοντας, στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους με τις δράσεις του δήμου Αθηναίων καθώς, φέτος, εκτός από τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας , συμπληρώνονται και 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή, τον Οκτώβριο του 1944.

Ειδικότερα, στο Κέντρο Τεχνών του ΟΠΑΝΔΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, ανάμεσα σε κτίρια σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας που ανήκουν στον μνημειακό χώρο των παλιών κρατητηρίων του Διοικητηρίου της ΕΑΤ – ΕΣΑ, παρουσιάζεται η έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» που αποτελεί το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, την οποία σχεδιάζουν και υλοποιούν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με φορείς του Δήμου Αθηναίων και άλλους φορείς.

«Πρόκειται για μια πολύ εύστοχη επιλογή της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους τα οποία συμβάλουν και εκεί με πλούσιο υλικό, προκειμένου να αναδείξουν αυτές τις δύο στιγμές χαράς για τον τόπο μας», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα