back to top
34.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

34.6 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

ΕΕ: Πρωταθλητές στις ώρες εργασίες οι Έλληνες

Διαβάστε επίσης

Πρωταθλητές στις ώρες εργασίες πριν ακόμη εφαρμοστεί η εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, αναδεικνύονται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της αρμόδιας Ελεγκτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα διευρυμένο ωράρια εργασίας σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων, είχαν ως συνέπεια οι ετήσιες ώρες εργασίας να ανέλθουν στις 1.886 το 2022 με σταθερά αυξητική πορεία, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν υπερέβαινε τις 1.571 ώρες, δηλαδή, 315 ώρες λιγότερες.

Η αύξηση των ωρών εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς ανάλογη ενίσχυση αποδοχών, η οποία λειτουργεί εν πολλοίς ως τροχοπέδη για την αντιμετώπιση της ανεργίας έχει παρατηρηθεί (με μικρές αποκλίσεις ανά έτος) ήδη από το 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων είχε επισημάνει ότι «οι Έλληνες εργαζόμενοι ήταν στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τις μέσες ώρες εργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (με 2.042 ώρες εργασίας ετησίως)» και «υπήρχε σημαντικό χάσμα μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων και των ομολόγων τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ( που κυμαινόταν μεταξύ 1.371 ωρών εργασίας για τους Γερμανούς εργάτες έως 1.541 ωρών ετησίως για τους Βέλγους εργάτες)».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα