30.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

30.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Καλύτερη εικόνα στο πύρινο μέτωπο στο Σοφικό Κορινθίας – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για επτά περιφέρειες

Διαβάστε επίσης

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Σοφικό Κορινθίας, όπου η πυρκαγιά καίει από χθες σε δασική έκταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες καταβάλλοντας προσπάθειες να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρος συνδράμουν 3 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες γύρω στις 11:42 και αναπτύχθηκε σε πολύ πυκνό πευκοδάσος, χωρίς ωστόσο να απειλήσει κατοικίες.

Στο μεταξύ σε τέσσερις ανήλθαν οι τραυματίες κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Οι τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ ο ένας υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης με καταγωγή από το Σοφικό, ο οποίος επιχείρησε μαζί με τους συναδέλφους του εθελοντικά καθώς δεν είχε βάρδια, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Οι υπόλοιποι τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Ειδικότερα, επρόκειτο για έναν επιπυραγό με θλαστικά τραύματα από πτώση, έναν αρχιπυροσβέστη με κάταγμα στο χέρι και έναν εποχικό πυροσβέστη με ελαφρά εγκαύματα στο χέρι και στο πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Σοφικού Κορινθίας καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Εν τω μεταξύ, στο πορτοκαλί, δηλαδή σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, βρίσκονται σήμερα επτά περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Ειδικότερα, στην κατηγορία 4, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, είναι οι:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα