back to top
35.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

K. Λετυμπιώτης: Ελπίζουμε σε εξελίξεις στην πορεία του Κυπριακού και σε άρση του αδιεξόδου

Διαβάστε επίσης

«Η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να επέλθει μέσα από μια αμοιβαία, επωφελή κατάσταση πραγμάτων και για την Κύπρο και για την Τουρκία και αναμένουμε να επιδειχθεί η ίδια ειλικρινής πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος οι οποίες παρεκκλίνουν από το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ευθυγράμμισης της τουρκικής πλευράς προς το συμφωνημένο πλαίσιο.

Υπογράμμισε δε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι «τόσο εμείς όσο και η ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης εκτός από αυτήν που καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

 

«Ελπίζουμε σε εξελίξεις στην πορεία του Κυπριακού και σε άρση του αδιεξόδου»

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία αναμένουμε και ελπίζουμε σε εξελίξεις στην πορεία του Κυπριακού και σε άρση του αδιεξόδου, μετά από μια περίοδο επτά ετών παρατεταμένου τέλματος, χωρίς διαπραγματεύσεις. Τόσο το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι το Κυπριακό είναι μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης, όσο και η επανεκλεγείσα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μέτσολα η οποία διεμήνυσε ότι με διχασμένη την Κύπρο η ΕΕ δεν είναι πλήρης, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η επανεκλογή της κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να είναι βοηθητική ως προς τις προσπάθειες που καταβάλουμε, καθώς, υπήρχε μια τακτική επαφή στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρωτοβουλία Αμάλθεια. Θεωρούμε ότι είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθεια που καταβάλουμε για την επίτευξη μιας οριστικής επίλυσης του Κυπριακού».

«Προκλητικά οξύμωρο θέαμα στη θλιβερή 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής»

 

«Αύριο, στη θλιβερή 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, θα έχουμε ένα προκλητικά οξύμωρο θέαμα. Από τη μία, θα είμαστε στην εκδήλωση καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της εισβολής, όπου για πρώτη φορά στα 50 χρόνια παράνομης κατοχής θα παρευρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός και αυτό στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι κοινή η αγωνία είναι κοινός ο πόνος, κοινή θλίψη , κοινή οργή αλλά κοινός και ο αγώνας για επανένωση της πατρίδας και από την άλλη πλευρά, θα υπάρχει αυτό το… εντός εισαγωγικών αυτοαποκαλούμενο “πανηγυρικό” κλίμα, η φιέστα, που έχει στόχο την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας,. Είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση. Η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως διάθεση για μετάνοια».

 

«Το πρόσωπο που θα επιλέξουμε για τη θέση του Επιτρόπου θα εξαρτηθεί από το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβουμε»

«Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα πλάνα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θέση του Επιτρόπου που θα προτείνει. Η παρούσα Επίτροπος, κ. Στέλλα Κυριακίδου, όπως είχε δηλώσει και η ίδια, δεν επιθυμεί να επαναδιοριστεί, επομένως, θα υπάρξει σίγουρα αλλαγή προσώπου στο Κολλέγιο των Επιτρόπων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως οι προθέσεις του Προέδρου δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα εξαρτηθεί και από το χαρτοφυλάκιο που θα κληθούμε να αναλάβουμε την επόμενη περίοδο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα