back to top
35.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Δεν υπάρχει ανησυχία από την πανώλη στα αιγοπρόβατα λέει ο υπουργός – Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία  δήλωσε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα.

Μετά τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος πανώλης σε μονάδα προβάτων στο Δομένικο Ελασσόνας έχει σημάνει συναγερμός στη Θεσσαλία αφού υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της νόσου σε ευρεία κλίμακα. Να σημειώσουμε ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας που είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά, οπότε εύλογα δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.

Πάντως, η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφία που έχει πληγεί ήδη από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, αφού σε περίπτωση κρουσμάτων θανατώνονται όλα τα ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας.

Σε ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρεται μεταξύ άλλων “Για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η παρούσα νόσος χρειάζεται όλοι οι κτηνοτρόφοι να κατανοήσουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πάντα σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων”.

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, επικεφαλής κλιμακίου, επισκέπτεται σήμερα την Λάρισα όπου θα έχει διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών.

Στις 11 η ώρα πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργος αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, εκπρόσωποι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιακών φορέων, οι δήμαρχοι της περιοχής, ενώ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.

Αφού ολοκληρωθούν οι συσκέψεις και οι συναντήσεις, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε ενημέρωση για το ζήτημα και τα μέτρα που έχουν ληφθει ήδη για την αντιμετώπισή του.

 Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα