back to top
35.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Επίσκοπος Νεαπόλεως Κύπρου κ. Πορφύριος: Η λεηλασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας – Ο αγώνας επαναπατρισμού κειμηλίων και αρχαιοτήτων

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την θλιβερή πεντηκοστή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Κύπρου και πρόεδρος της Επιτροπής Μνημείων και Πολιτισμού της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Πορφύριος, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη για τις λεηλασίες της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς έχουν καταστραφεί αμέτρητοι ιεροί ναοί και μνημεία ενώ ιερά κειμήλια και έργα τέχνης, εκποιούνται ακόμα και σήμερα στις παγκόσμιες αγορές τέχνης.

Παράλληλα, σχολίασε τον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Γερμανικών αρχών στο Μόναχο που ξεκίνησε το 2004 με στόχο των επαναπατρισμό σημαντικών εκκλησιαστικών κειμηλίων και άλλων αρχαιοτήτων που είχε αφαιρέσει ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν με τη συνεργασία του κατοχικού καθεστώτος και στάθηκε ιδιαίτερα  στον επίλογο που γράφεται την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουλίου με την τελετή επαναπατρισμού κειμηλίων και αρχαιοτήτων που θα πραγματοποιηθεί στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιου.

«Προσπαθούν με μεθοδικό τρόπο να εκτουρκίσουν την Κατεχόμενη Κύπρο»

«Πρόκειται για έναν συνεχιζόμενο … Γολγοθά. Στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκονται τουλάχιστον 575 ορθόδοξα χριστιανικά μνημεία. Πολλά εξ’ αυτών, περίπου 72, βρίσκονται μέσα στη νεκρή ζώνη, σε στρατιωτικές ζώνες, επομένως είναι παντελώς απροσπέλαστα για εμάς λόγω της στρατιωτικής παρουσίας. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός μνημείων από τα Κατεχόμενα, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, όταν και που ξεκίνησε ο εποικισμός της Βόρειας Κύπρου, έχουν μετατραπεί σε τζαμιά. Ουσιαστικά, υπάρχει ένα όργιο ανοικοδόμησης ”φαραωνικών” τζαμιών στα Κατεχόμενα με πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης. Προσπαθούν με μεθοδικό τρόπο να εκτουρκίσουν την Κατεχόμενη Κύπρο αλλάζοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα, τα τοπωνύμια , τη χρήση των μνημείων και εξαλείφοντας καθετί χριστιανικό και ορθόδοξο που αποτελούσε το κύριο στοιχείο του κατεχόμενου τμήματος του νησιού».

 

«Λεηλατήθηκαν εκκλησίες, αφαίρεσαν ακόμα και τα κεραμίδια»

 

«Εκλάπησαν αμέτρητα κειμήλια, λεηλατήθηκαν εκκλησίες , σπίτια, αφαίρεσαν ακόμα και τα κεραμίδια. Βγήκαν από την Κύπρο εκατοντάδες πολιτιστικοί θησαυροί για να πουληθούν σε δημοπρασίες και εμείς αναζητούμε τρόπους προκειμένου να μαζέψουμε τα κομμάτια του πολιτισμού μας και να τα επαναπατρίσουμε. O αγώνας αυτός δεν τελειώνει, είναι συνεχόμενος. Η δικαστική ”Οδύσσεια” της υπόθεσης Ντικμέν μας στοίχισε πάρα πολύ χρόνο και χρήμα σε δικαστικούς αγώνες. Στις 22 Ιουλίου θα υποδεχτούμε στο Κυπριακό Μουσείο πολύτιμα κειμήλια που  είχε κατακλέψει ο Ντικμέν και τα οποία επαναπατρίζονται στην Κύπρο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα