back to top
33.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

33.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Λήγουν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη Σύνοδος των Πρυτάνεων που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος δίνει το «παρών» την τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα 4 βασικά αιτήματα των πανεπιστημιακών, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την ανανέωση της χρηματοδότησης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού των ΑΕΙ και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου.

Στη διάρκεια της Συνόδου οι Πρυτάνεις συζήτησαν με στελέχη του υπουργείου Παιδείας ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία των πανεπιστημίων για την επόμενη μέρα, όπως ο ρόλος των ΑΕΙ στην επαγγελματική κατάρτιση, η χρηματοδότηση της έρευνας, αλλά και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση. «Ενημερωθήκαμε για πολλά ζητήματα και μας δόθηκαν κατευθύνσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης πολλών ζητημάτων με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και προεδρεύων της Συνόδου Χρήστος Μπούρας ο οποίος, αναφερόμενος στα αιτήματα των επικεφαλής των ΑΕΙ που θα τεθούν στο υπουργό Παιδείας, έκανε λόγο για «κρίσιμα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, προκειμένου να υποστηρίξουμε κάθε ιδέα και κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση και την εξωστρέφεια των δημοσίων ΑΕΙ. Θέλουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – προφανώς και στην Τριτοβάθμια. Γι’ αυτό στηρίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια με προσλήψεις μελών ΔΕΠ κάθε χρόνο. Ιδίως για τις επτά Ιατρικές Σχολές, όπου έχει τεθεί ζήτημα υποστελέχωσης, στα τέλη του περασμένου έτους ανακοινώσαμε 270 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, που θα αποτελέσουν σημαντική ενίσχυση. Αρκούν; Πρώτοι εμείς απαντάμε πως όχι. Γι’ αυτό και, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, ώστε αυτή η αναλογία να βελτιωθεί σημαντικά υπέρ των προσλήψεων».

Αναφερόμενος στα αυξανόμενα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού τόνισε ότι στόχος είναι «να δώσουμε στα σχολεία τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει δίκαια και αποτελεσματικά τα περισσότερα περιστατικά bullying – εκτός, φυσικά από αυτά που υπάγονται στη σφαίρα της σκληρής παραβατικότητας». «Ήδη έχουμε θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και τα κατάλληλα παιδαγωγικά μέτρα για τα παραπτώματα. Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα bullying, ενώ από τον Σεπτέμβριο τα εργαστήρια δεξιοτήτων θα εμπλουτιστούν με πλήθος δράσεων ενεργού πολίτη» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα