back to top
29.4 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

29.4 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Στιγμές Μεταπολίτευσης στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84… 50 χρόνια μετά

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Αθήνα 9,84, τιμά την επέτειο της Μεταπολίτευσης, φωτίζοντας, με ειδικά αφιερώματα, τον μισό αιώνα δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας αλλά και την σκοτεινή περίοδο που προηγήθηκε.

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου, 8.30-9.00 μ.μ., ο σταθμός της πόλης, ξεφυλλίζει τις σελίδες της ιστορίας και μεταδίδει ειδικές εκπομπές για τα 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση, την κατάρρευση της δικτατορίας και την τραγωδία της Κύπρου, με μαρτυρίες από το αρχείο της εκπομπής «Μια ημέρα στην Αθήνα» του Γιώργου Αποστολίδη.

Θα ακουστούν, επίσης, αποσπάσματα συζητήσεων και συνεντεύξεων που είχαν φιλοξενηθεί στον Αθήνα 9,84, τεκμήρια της προφορικής ιστορίας από σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες, ανακαλούν στην μνήμη τους, 50 χρόνια μετά, τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ξεδιπλώνοντας το νήμα της ιστορίας.

Ειδικότερα:

 

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

(Από το αρχείο της εκπομπής του Γιώργου Αποστολίδη)

⦁ Ο Πάτροκλος Σταύρου ο οποίος είχε διατελέσει Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, σε μια ιστορική συνέντευξη, είχε αφηγηθεί τα γεγονότα της ημέρας του πραξικοπήματος στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου 1974 και το πώς διεσώθη ο Μακάριος.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

(Μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων που φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στον Αθήνα 9,84)

⦁ Ο Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στέλεχος με αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, περιγράφει πώς έζησε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

⦁ Η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφηγείται τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν βρέθηκε , μικρό κοριτσάκι , με το πιστόλι στον κρόταφο, προκειμένου να αναγκάσουν τον πατέρα της να παραδοθεί.

 

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

⦁ Η Πέπη Ρηγοπούλου, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, η νεαρή, τότε, φοιτήτρια που τραυματίστηκε βαριά με την εισβολή του τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου, τη 17η Νοέμβρη του 1973, αφηγείται τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

⦁ Ο Νίκος Σηφουνάκης, πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θυμάται την εποχή της εξορίας και μιλά για τις εμβληματικές μορφές της Αμαλίας Φλέμινγκ, του Αλέξανδρου Παναγούλη αλλά και για το αντιτορπιλικό “Βέλος”.

Η κόρη του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, η συγγραφέας ‘Ερη Ρίτσου, μέσα από ένα ταξίδι στο παρελθόν περιγράφει τις πολλαπλές εξορίες του πατέρα της, μιλά για την ποιητική συλλογή «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» και για το πώς διεσώθησαν τα “18 λιανοτράγουδα για την πικρή πατρίδα”.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

⦁ Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Κύπρου π. Πορφύριος μιλά για τις λεηλασίες της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύληση εκκλησιών και της ανεκτίμητης αξίες εικόνες που εκποιούνται λαθραία ακόμα και σήμερα στις παγκόσμιες αγορές τέχνης αλλά και για τον αγώνα που δίνεται επί μισό αιώνα για τον επαναπατρισμό τους.

⦁ Από το αρχείο της εκπομπής του Γιώργου Αποστολίδη, θα μεταδοθεί μια ιδιαίτερη συνέντευξη με τον Μάριο Τόκα, στις αρχές του 21ου αιώνα. Ο αείμνηστος συνθέτης και στιχουργός, είχε αναφερθεί στα τραγούδια για την Αμμόχωστο, στην Βασιλεύουσα, στις φωτογραφίες με τις εικόνες των αγνοουμένων και είχε προχωρήσει σε μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία, εξιστορώντας τη στιγμή βρέθηκε με “ένα τυφέκιον του’ 40 απέναντι σε έναν πλήρως εξοπλισμένο στρατό”.

Συντονιστείτε στον Αθήνα 9,84 και στους 98,3 FM!

 






ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα