back to top
31.3 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας

Διαβάστε επίσης

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα βρίσκονται τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, μετά την έναρξη εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας και δεν αποκλείεται συνδικαλιστική παρέμβαση εκτός  συνόρων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Εντός συνόρων, συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι το εργασιακό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση πέραν του προβληματικού χαρακτήρα που έχει, παράλληλα ανοίγει την Κερκόπορτα στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Σε 69.104  ανέρχονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αίτηση και  μπορούν να υπαχθούν νομίμως στο μέτρο της 6ημερης εβδομαδιαίας εργασίας ήδη κατά το πρώτο 15νθημερο εφαρμογής της, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

Βάσει στοιχείων του  υπουργείου, αποτελούν το 2,45% του συνόλου των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα με εξαρτημένη σχέση εργασίας στη χώρα (2.820.667 εργαζόμενοι).

Ωστόσο, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη η ένταξη στο νέο μέτρο αποτελεί μια δυναμική διαδικασία μέσω της οποίας χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι θα οδηγηθούν  στην 6ήμερη εργασία.

Παράλληλα, προσθέτουν οι συνδικαλιστές, το μέτρο αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτοτελώς, καθώς σε συνδυασμό με την αύξηση των κλάδων που μπορούν να εργάζονται και την Κυριακή και την 4ημερη εβδομαδιαία αλλά 10ωρη ημερήσια απασχόληση που ήδη έχει καθιερωθεί, καθιστούν σαφή τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να επιβάλλει περισσότερη και φθηνότερη απασχόληση.

Επιπλέον, ήδη τα συνδικάτα έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών για εργοδοτικές πιέσεις σε βάρος εργαζομένων προκειμένου να εργαστούν και έκτη ημέρα. Σε άλλες περιπτώσεις, εργοδότες ακροβατούν μεταξύ του προηγούμενου καθεστώτος που παραμένει σε ισχύ και της νέας ρύθμισης, με συνέπεια να ισχυρίζονται ότι υπάρχει η δυνατότητα παράνομης απασχόλησης τους και έκτη μέρα, ενώ σε περίπτωση ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι θα λάβουν προσαύξηση 30% μόνο για την ημέρα κατά την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση.

Εργοδότες με ιδιαίτερη… φαντασία, εμφανίζουν ως αναπόδραστη εξέλιξη την εξαήμερη εργασία, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι επειδή το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ απέρριψε την αίτηση τους για ένταξη στο νέο μέτρο η αρνητική απάντηση δεν αφορούσε την απασχόληση του προσωπικού αλλά την επιπλέον αποζημίωση κατά 40% επί του ημερομισθίου!

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνδικάτα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην χώρα μας, καθώς ενδεχόμενη υιοθέτηση μέτρων που οδηγούν στην αύξηση του χρόνου εργασίας και από άλλες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες για την μείωση της απασχόλησης στις 35 ώρες την εβδομάδα.

Εξάλλου, οι δεκάδες ευέλικτες μορφές εργασίας -εκ των οποίων 12 είναι ευρέως διαδεδομένες και στην Ελλάδα- οι οποίες εφαρμόζονται στα ευρωπαϊκά κράτη, αποτελούν κληρονομιά από την δεκαετία του ’90, με την αρχή να γίνεται κυρίως στην Γερμανία.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα