back to top
30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Τ. Καρατράντος: Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι μια μορφή μερικής δικαίωσης των ανθρώπων που χάθηκαν κατά την εισβολή

Διαβάστε επίσης

«Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι μια μορφή μερικής δικαίωσης των ανθρώπων που χάθηκαν κατά την εισβολή. Θα αναγνωρίζει την επί 50 χρόνια ανοιχτή πληγή του ελληνισμού», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στον Πάνο Πολυζωΐδη, ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος Διεθνολόγος, Ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με αφορμή την σημερινή 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που οδήγησε στην κατάληψη και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

«Βλέπουμε ότι πλέον, από την πλευρά της Τουρκίας, έχει υπάρξει διαφοροποίηση στάσης, πιο κοντά στη λύση των δύο κρατών, στη διχοτόμηση και όχι σε ένα πλαίσιο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η σημαντική απόκλιση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς, δυσχεραίνει την προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη και κοινώς αποδεκτή λύση», τόνισε ο κ. Καρατράντος, εκτιμώντας ότι «η λύση που αναζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τη συμμετοχή και της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στην προ της εισβολής κατάσταση, ακόμα και αν αυτό δεν δικαιώνει τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και όσους έχασαν τις περιουσίες τους και τους βαραίνει επί μισό αιώνα αυτό το τεράστιο.. γιατί».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Τουρκοκυπριακή πλευρά, έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή στάση η οποία δεν δείχνει προοπτική στο τούνελ.

«Είναι σαν να λέει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει συζήτηση σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την οποία το ευκταίο είναι η επίλυση εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και δεν συζητά τίποτε άλλο πέραν αυτού. Επομένως, το να βρεθεί μια χρυσή τομή φαντάζει δύσκολο», πρόσθεσε.

«Αν δεν υπάρξει πραγματική πίστη στην προοπτική επίλυσης, θα εξακολουθήσει να δαπανάται πολύτιμος χρόνος σε ένα γύρο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που εν τέλει οδηγεί σε μια κατάσταση που κανείς δεν θέλει», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα