32.3 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

32.3 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Η 50ή επέτειος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στα γερμανικά ΜΜΕ

Διαβάστε επίσης

Η 50ή επέτειος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο καταγράφεται ευρέως στον γερμανικό Τύπο του σαββατοκύριακου, με ιστορικά αφιερώματα, αναλύσεις των προοπτικών επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, ακόμη και με …συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

«Ένα νησί, καμία λύση», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «taz», η οποία φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ από την Κύπρο, με ιστορική αναδρομή στα γεγονότα γύρω από την εισβολή, αλλά και με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους οι οποίοι μιλούν για τα σημερινά τους προβλήματα και την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

«50 χρόνια διαιρεμένη: για την Κύπρο δεν φαίνεται καμία λύση», γράφει η «Zeit», η οποία επισημαίνει ότι η 20ή Ιουλίου γιορτάζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους Τουρκοκυπρίους με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, αλλά για τον νότο του νησιού είναι μια μέρα θλίψης για τη διχοτόμηση. Στο ίδιο πλαίσιο, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου κατά μιας ομοσπονδιακής λύσης και ταυτόχρονα στην απόρριψη από την πλευρά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη της προτεινόμενης από την Τουρκία λύσης των δύο κρατών. Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενταχθεί ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία, το ευρωπαϊκό κεκτημένο εφαρμόζεται ωστόσο μόνο στο ελληνοκυπριακό τμήμα.

«Μοιρασμένο νησί. Η Κύπρος θυμάται την τουρκική εισβολή στο νησί πριν από 50 χρόνια», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk). Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης «είπε σε ομιλία του ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου μέσω της εισβολής της, 50 χρόνια αργότερα. Προσπαθεί ωστόσο να επανενώσει τις δύο περιοχές του νησιού. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε στρατιωτική παρέλαση στα κατεχόμενα. Απέκλεισε την επανένωση. Δήλωσε ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για κανέναν και ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν ήταν δυνατή», αναφέρει το γερμανικό ραδιόφωνο και σημειώνει ότι «η τελευταία σοβαρή ώθηση για ειρήνη απέτυχε πριν από επτά χρόνια».

Υπό τον τίτλο «Το νησί είναι πολύ μικρό για αυτήν τη διαμάχη», το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD εκτιμά ότι «η επανένωση φαίνεται πολύ μακριά». Σε οδοιπορικό στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στο βορειοανατολικότερο άκρο της Κύπρου, παρουσιάζονται τα γεγονότα πριν και μετά την εισβολή και υπογραμμίζεται ότι «το βόρειο τμήμα θεωρείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κατεχόμενο από την Τουρκία, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα δεν αποσύρθηκαν ποτέ».

«Τελευταία ευκαιρία για την επανένωση;», γράφει το Δίκτυο RND στον τίτλο άρθρου. «Για τους μεν είναι μέρα γιορτής, για τους δε μια σκοτεινή ημερομηνία», γράφει ο συντάκτης για την χθεσινή επέτειο από την τουρκική εισβολή. «Με την σειρήνα να ηχεί παραδοσιακά στις 05:30, oι άνθρωποι σκέφτονται τους νεκρούς και τους αγνοούμενους», αναφέρει και προσθέτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αντιθέτως, φέρνει πολεμικά σκάφη στα κυπριακά παράλια για να γιορτάσει την επέτειο. Αναφερόμενος στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ο αρθρογράφος εξηγεί ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία και θα εκτόνωνε μια πηγή διενέξεων δεκαετιών στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης. «Γι’ αυτό και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για λύση στο Κυπριακό. Το νησί, στο κατώφλι της Μέσης Ανατολής, έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια. Υπάρχουν δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, κληρονομιά της εποχής της αποικιοκρατίας. Αποτελούν μέρος της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου και χρησιμοποιούνται επίσης από τις ΗΠΑ. Αυτό υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο του νησιού ως “αβύθιστου αεροπλανοφόρου” στην ανατολική Μεσόγειο. Μια λύση στο Κυπριακό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την ένταξη του νησιωτικού κράτους στο ΝΑΤΟ», τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο υπενθυμίζει και ότι «η κυπριακή διένεξη είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ. Γι’ αυτό και η Τουρκία θα πρέπει να ενδιαφέρεται για μια λύση. Όμως τα πρόσφατα μηνύματα δείχνουν ότι είναι απίθανες οι παραχωρήσεις από την Άγκυρα. Πάνω από όλα, η αποχώρηση των 35.000 τούρκων στρατιωτών κατοχής από τη Βόρεια Κύπρο που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι δεν τίθεται καθόλου προς συζήτηση στην Τουρκία. Η στρατιωτική παρουσία στο νησί αποτελεί εδώ και καιρό κομμάτι του λόγου ύπαρξης της Τουρκίας».

H «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με αφορμή την επέτειο, φιλοξενεί αφιέρωμα στο «ξεχασμένο αεροδρόμιο», το οποίο αναφέρεται στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που έχει ερημώσει εδώ και 50 χρόνια. Στις φωτογραφίες εικονίζεται μάλιστα το αεροσκάφος της Cyprus Airways το οποίο δεν απογειώθηκε ποτέ με προορισμό το Λονδίνο, όπως προβλεπόταν.

Το περιοδικό «Der Spiegel» σε ένα «ταξίδι στον χρόνο», αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ του από τις 21 Ιουλίου 1974 με τίτλο «Παγκόσμια κρίση για την Κύπρο», κάνοντας λόγο για ανάμιξη των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Το περιοδικό αναδημοσιεύει όμως και συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τις 28 Μαΐου του 1957, στην οποία περιγράφεται ο αγώνας για την ανεξαρτησία και η προσωπικότητα του κύπριου ηγέτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα