back to top
32.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Αποσύρθηκε από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν – «Δαχτυλίδι» στην Καμάλα Χάρις

Διαβάστε επίσης

O 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τελικώς σήμερα ότι αποσύρεται από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

«Αν και ήταν πρόθεσή μου να επανεκλεγώ, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», δήλωσε ο Μπάιντεν, σε ανάρτηση στο X.

«Θα μιλήσω στο έθνος αργότερα μέσα στην εβδομάδα δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου.

Για την ώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς που δούλεψαν τόσο πολύ για να με δουν να επανεκλέγομαι. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, η οποία ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλη αυτήν την πορεία […]

Επίσης, επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πίστευα πάντα: Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει η Αμερική όταν το κάνουμε μαζί. Θα πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Στηρίξη στην Καμάλα Χάρις 

Λίγο μετά την ανακοίνωση για τηναπόσυρσή του από την κούρσα της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν επανήλθε με νεά ανάρτηση στο Χ όπου έδωσε την στήριξή του στο πρόσωπο της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «συνάδελφοί μου Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί — ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Η ανακοίνωση απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την προεδρία έρχεται αφού 37 Δημοκρατικοί και Ανεξάρτητοι γερουσιαστές ζήτησαν δημόσια από τον πρόεδρο να δώσει τη σκυτάλι σε νέο υποψήφιο.

Η αποχώρηση του Μπάιντεν ήρθε τη στιγμή που είχαν φουντώσει οι ανησυχίες στο εσωτερικό των Δημοκρατικών για την αντοχή και τις διανοητικές ικανότητες του 81χρονου προέδρου και τον σκεπτικισμό για την ικανότητά του να εκστρατεύσει αποτελεσματικά κατά του Τραμπ και να κυβερνήσει τη χώρα για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η απόφαση του Μπάιντεν είναι επίσης πιθανό να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να εκπληρώσει τα καθήκοντα της προεδρίας για το υπόλοιπο της θητείας του.

Άλλαξε γνώμη ξαφνικά μέσα στο σαββατοκύριακο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέχρι χθες βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά σήμερα το απόγευμα ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

«Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς», δήλωσε η πηγή στο Reuters, που θέλησε να μην κατανομαστεί. «Γύρω στις 1.45 μμ σήμερα (τοπική ώρα): ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη».

Η απόφαση αιφνιδίασε πολλά μέλη του προσωπικού στον Λευκό Οίκο, με αρκετούς να εκφράζουν την έκπληξή τους που ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αυτή ενώ αναρρώνει από Covid στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.

Μερικές ώρες πριν από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εκστρατεία του Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί.

Είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ εγκαταλείπει την επανεκλογή εδώ και δεκαετίες, θυμίζοντας μνήμες του προέδρου Λίντον Τζόνσον που αποφάσισε να μην επιδιώξει μια δεύτερη πλήρη θητεία το 1968.

ΠΗΓΗ: The Independent/CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα