back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Είναι έτοιμη η Kάμαλα Χάρις να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ;

Διαβάστε επίσης

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ξεκίνησε την πρώτη πλήρη ημέρα της προεκλογικής της εκστρατείας κατά του Τραμπ σήμερα Δευτέρα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εδραιώσει την υποστήριξη εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Στόχος της να να εξασφαλίσει σε τρεις εβδομάδες, στο συνέδριο των Δημοκρατικών, το χρίσμα του κόμματος για την αναμέτρηση του προσεχούς Νοεμβρίου

Μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα και εξέφρασε την υποστήριξη του στο πρόσωπό της , η φιλελεύθερη πρώην εισαγγελέας από την Καλιφόρνια αντιμετωπίζει αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να επανασχεδιάσει δομή της εκστρατείας των Δημοκρατικών να αποκρούσει τις αντιδράσεις κατά της ανόδου της στην κορυφή του ψηφοδελτίου και να παρουσιάσει την πολιτική της ταυτότητα αντικρούοντας ήδη τις πρώτες βολές των Ρεπουμπλικάνων .

Η κ. Χάρις κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να κινητοποιήσει μια έκρηξη ενθουσιασμού από τους Δημοκρατικούς που είναι πρόθυμοι να παραμερίσουν τις αμφιβολίες του παρελθόντος για εκείνη, έχοντας μια αγωνιώδη επιθυμία να τερματιστούν οι διαιρέσεις που διέλυσαν το κόμμα τις τρεις εβδομάδες που πέρασαν από την απαράδεκτη εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Κυβερνήτες, βουλευτές , γερουσιαστές , πολιτειακοί ηγέτες του κόμματος, ηγέτες συνδικάτων και σύνεδροι έσπευσαν να προσφέρουν στην κ. Χάρις την υποστήριξή τους μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ περισσότεροι αναμένονται τη Δευτέρα. Μεταξύ αυτών ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, που κάποτε θεωρούνταν πιθανός υποψήφιος αν ο κ. Μπάιντεν δεν ήταν στην κούρσα όπως και η πολύ δημοφιλής κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ η οποία δήλωσε ότι δεν είναι υποψήφια.

Από τον μεγάλο κύκλο των υποστηρικτών της λείπουν βεβαίως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, αμφότεροι θέλοντας να υπογραμμίσουν την ανάγκη ενός δυναμικού πολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ περισσότερων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα παρά της στέψης κληρονομικώ δικαίω . Για το λόγο η κ. Χάρις προσπάθησε να εκτονώσει τον προβληματισμό πολλών που μίλησαν για το ” δακτυλίδι της εξουσίας” τονίζοντας σε γραπτή δήλωσή της την Κυριακή ότι σκοπεύει να «κερδίσει και να κερδίσει αυτή την υποψηφιότητα».

Η αντιπρόεδρος Χάρις καθιερώθηκε γρήγορα ως η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, μέσα σε λίγες ώρες από την αποχώρηση του προέδρου Μπάιντεν την Κυριακή, αναδιατάσσοντας εκ βάθρων την προεδρική αναμέτρηση με ταχύτητα δίνης.

Τώρα η κούρσα έχει μετατραπεί σε ένα σύντομο σπριντ 106 ημερών που μοιάζει περισσότερο με πρόωρες εκλογές στην Ευρώπης παρά με τις χρονοβόρες αμερικανικές αναμετρήσεις. Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα μεγεθύνει τα όποια λάθη μπορεί να κάνει η  Χάρις, αλλά και θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για ένα στραβοπάτημα.

Ο Μπάιντεν είχε ήδη κερδίσει 3.896 αντιπροσώπους – πολύ περισσότερους από αυτούς που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός του. Αλλά τώρα που είναι εκτός κούρσας, δεν σημαίνει ότι όλοι οι αντιπρόσωποι θα στηρίξουν την εκλεκτή του.

Θα εναπόκειται στους αντιπροσώπους να επιλέξουν τον νέο τους υποψήφιο. Έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στο Σικάγο για το συνέδριο του κόμματος στις 19 Αυγούστου.

Για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματος, η Κάμαλα Χάρις χρειάζεται 1.976 ψήφους αντιπροσώπων. Σύμφωνα με το CNN έχει ήδη εξασφαλίσει πάνω από 500.

«Έχουμε 107 ημέρες έως τις Εκλογές. Μαζί θα παλέψουμε. Και μαζί θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε η ίδια. Η διαφαινόμενη υποψηφιότητά της για την προεδρία (για να ανατραπεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, δεδομένων και των στενών χρονικών περιθωρίων, που αποθαρρύνουν άλλους διεκδικητές), θα είναι το πιο πρόσφατο άλμα στην εντυπωσιακή άνοδο της Κάμαλα Χάρις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.Και σε μια κούρσα που ο κ. Τραμπ ήταν σε τροχιά νίκης, η κ. Χάρις γίνεται αμέσως ο απόλυτος παράγοντας Χ.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διαθέτει αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούμαι κεντροαριστερή πολιτική ταυτότητα τουλάχιστον για τα δεδομένα της Καλιφόρνια. Φιλόδοξη εισαγγελέας με αξίες που διαμορφώθηκαν από τη σκληρή αντιεγκληματικής πολιτικής στην πολιτεία αυτή τη δεκαετία του 1990 αλλά και την προοδευτική φιλελεύθερη ατμόσφαιρα στην. Επί χρόνια τα δεξιά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, γράφουν οι New York Times, την καταδίωκαν ως ακροαριστερή πολιτικό

« Η αλήθεια είναι ότι η Χάρις είναι αρκετά μετριοπαθής – πιο μετριοπαθής από τον Νιούσομ», δηλώνει ο Ντέιβιντ Τάουνσεντ, πολιτικός σύμβουλος των Δημοκρατικών στο Σακραμέντο, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ. Ας θυμηθούμε ότι η κα Χάρις εξελέγη εισαγγελέας και γενική εισαγγελέας παρότι οι θέσεις αυτές ελέγχονται κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους».

Κόρη Ινδού ερευνητή για την θεραπεία του καρκίνου και μιας Τζαμαϊκανής οικονομολόγου

Η 59χρονη κόρη μεταναστών, αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα είναι η πρώτη επίσης ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα στο αξίωμα και η δεύτερη εκπρόσωπος της μαύρης φυλής, μετά τον Μπαράκ Ομπάμα.

Από μητέρα Ινδή και πατέρα Τζαμαϊκανό. Οι μετανάστες γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν πέντε χρόνων και εκείνη τη μεγάλωσε κατά βάση η ινδουίστρια μαμά της, Σιαμάλα Γκοπαλάν Χάρις, μια ερευνήτρια για τον καρκίνο και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων.

Μεγάλωσε με ινδικές επιρροές, ταξιδεύοντας συχνά στην Ινδία με τη μαμά της, η οποία -όπως έχει παραδεχτεί η Χάρις στο παρελθόν- μεγάλωσε εκείνη και την αδερφή της, Μάγια μυώντας τες στη μαύρη κουλτούρα του Όκλαντ.  Όταν ήταν 7 ετών, η ίδια η μητέρα της και η αδελφή της μετακόμισαν στον Καναδά, όπου φοίτησε στο γυμνάσιο. Στη συνέχεια πήγε στην Ουάσιγκτον, όπου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Howard, το ιστορικά μαύρο σχολείο της αμερικανικής πρωτεύουσας

Το 1987, επέστρεψε στην Καλιφόρνια για να φοιτήσει στην νομική σχολή, παίρνοντας το πτυχίο της στο University of California College of the Law, στο Σαν Φρανσίσκο. Παρέμεινε στην πατρίδα της, όπου έχτισε καριέρα ως εισαγγελέας, αρχικά στην Bay Area και στη συνέχεια σε ολόκληρη την πολιτεία, ανεβαίνοντας σε όλο και πιο σημαίνοντα αξιώματα.

Στην αρχή εντάχθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέντα στο Όκλαντ το 1990, όπου ειδικεύτηκε στη δίωξη υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τα επόμενα χρόνια, ανέλαβε επικεφαλής λόγω γραφείο και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στις εισαγγελικές αρχές του Σαν Φρανσίσκο. Μια σύντομη σχέση της με τον Γουίλι Μπράουν, τον ισχυρό τότε πρόεδρο της Συνέλευσης της Καλιφόρνιας, ο οποίος ήταν περίπου 30 χρόνια μεγαλύτερός της, περιέπλεξε τα σχόλια για τοπ βιογραφικό της και έπληξε το προφίλ της, προτού χωρίσουν το 1995.

Το πρώτο της μεγάλο βήμα προς την πολιτική το έκανε το 2003, όταν εξελέγη περιφερειακή εισαγγελέας για το Σαν Φρανσίσκο. Το δεύτερο ήρθε 7 χρόνια αργότερα όταν εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια. Επανεξελέγη στη θέση το 2014 και δύο χρόνια μετά πήρε από τους πολίτες το εισιτήριο για τη Γερουσία.

Το 2010, κέρδισε τη θέση της Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας και επανεξελέγη άνετα τέσσερα χρόνια αργότερα. Το 2014 παντρεύτηκε τον Ντούκ Εμχοφ δικηγόρο της Νότιας Καλιφόρνιας και οι ψηφοφόροι την έστειλαν στη Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία το 2016.

Μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού στο Σαν Φρανσίσκο το 2004, η δέσμευσή της κατά την πρώτη της εκστρατεία για εισαγγελέας να αντιταχθεί στη θανατική ποινή προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από τα συνδικάτα των αρχών επιβολής του νόμου και από τη Δημοκρατική Γερουσιαστή της Καλιφόρνιας γερουσιαστή Νταϊάν Φενσταιν.

Ως γενική εισαγγελέας, η κ. Χάρις επικρίθηκε για την αποφυγή μαχών σε κάποια ευαίσθητα θέματα επιβολής του νόμου, όπως η φυλετική καταγραφή, ωστόσο ήταν σαφές ότι διάλεγε με πολλή προσοχή της μάχες της διότι όταν έδινε κάποια αμάχη, συχνά κέρδιζε. Οι Καλιφορνέζοι κυρίως τη γνωρίζουν ως τη γενική εισαγγελέα που κέρδισε την ιστορική απόφαση ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εναντίον κερδοσκοπικών κολεγίων που στόχευαν ευάλωτους φοιτητές με χαμηλό εισόδημα.

Μετά την οικονομική κρίση η κα Χάρις, αξιοποίησε την οικονομική ισχύ της Καλιφόρνιας για να κερδίσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ελαφρυνθούν τα χρέη ιδιοκτητών που κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες οι οποίες κατηγορήθηκαν για αθέμιτες κατασχέσεις υποθηκών.

Πολλά από τα κορυφαία ονόματα της δημοκρατικής πολιτικής από την Κυριακή κιόλας άρχισαν να παρατάσσονται πίσω από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις με μια λαμπερή εξαίρεση τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος παρέλειψε ακόμη και να την αναφέρει ακόμη και στο συναισθηματικό – αν και κακογραμμένο- αφιέρωμα του στον πρόεδρο Μπάιντεν που αναρτήθηκε στο Medium

Υποψήφια για το χρίσμα το 2020 

Το 2020 η Κάμαλα Χάρις θέλησε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Η εκστρατεία της άρχισε με μεγάλο ενθουσιασμό, ο οποίος όμως πολύ γρήγορα ξεφούσκωσε. Φαινόταν πολύ απλά… ανέτοιμη, όπως και αρκετοί ακόμη διεκδικητές, που είχε απέναντί του ο έμπειρος σε εσωτερικά και εξωτερικά θέματα, Τζο Μπάιντεν.

Αποφάσισε να αποσυρθεί πριν ακόμη διεξαχθούν οι προκριματικές της Άιοβα. Οχτώ μήνες αργότερα ο Μπάιντεν την επέλεξε για υποψήφια αντιπρόεδρο. «Ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω λάβει», υπογράμμισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι στηρίζει την υποψηφιότητά της.

Μπορεί να αντιστρέψει το επιχείρημα της ηλικίας

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών, η Νίκι Χέιλι είχε προειδοποιήσει ότι το πρώτο κόμμα που θα άλλαζε τον ογδοντάχρονο υποψήφιό του -ο κ. Τραμπ θα γίνει 80 ετών ενώ θα βρίσκεται στο αξίωμα, αν εκλεγεί για δεύτερη θητεία- θα κέρδιζε. Σε αντίθεση με τον 81χρονο κ. Μπάιντεν, η κ. Χάρις, 59 ετών, δεν είναι ηλικιωμένη – και ακριβώς αυτό το γεγονός εξουδετερώνει αυτό που ήταν μια από τις πιο ισχυρές γραμμές επίθεσης του επιτελείου Τραμπ κατά των Δημοκρατικών. Μέσα σε λίγα λεπτά από την παραίτηση του κ. Μπάιντεν, όλοι οι Δημοκρατικοί και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν την ικανότητα του κ. Τραμπ να κυβερνήσει μέχρι τα 80 του χρόνια, μια τολμηρή προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν μια συζήτηση για την ηλικία που ήταν τόσο επιζήμια για τους Δημοκρατικούς.

«Μπορεί να καταστήσει το θέμα της ηλικίας και της φυσικής κατάστασης σοβαρό πρόβλημα για τον Τραμπ», δήλωσε η Έριν Γουίλσον, αναπληρώτρια προσωπάρχης της κ. Χάρις. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν ασχοληθεί με την ηλικία του 78χρονου κ. Τραμπ. Αλλά το να τεθεί το θέμα στο τραπέζι των προεκλογικών αντιπαραθέσεων είναι αξιοσημείωτη νίκη για τους Δημοκρατικούς.

Μπορεί να διεξάγει μια πολύ πιο σθεναρή προεκλογική εκστρατεία.

Η καθημερινή της δουλειά δεν είναι τόσο απαιτητική όσο του κ. Μπάιντεν και μπορεί να γυρίσει τη χώρα με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν του Ντόναλντ Τραμπ.

Η  Χάρις αποδείχθηκε στα καλύτερά της όταν ανέλαβε προώθησε τον ρόλο της ως άτεγκτης εισαγγελέως – ηγέτη είτε όταν για πρώτη φορά τα έβαλε με τον κ. Μπάιντεν τον Ιούνιο του 2019 για το θέμα των λεωφορείων, είτε ως γερουσιαστής στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, όπου οι εντατικές αντεξετάσεις της έγιναν viral.

Τώρα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στον ίδιο ρόλο κατά του Τραμπ ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περισσότερες από μία μελλοντικές ποινικές δίκες. Άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί με την κ. Χάρις πιστεύουν ότι στα δυνατά της σημεία θα ει9ναι αυτός ο ρόλος ώστε να εκθέσει κάποιες από τις αδυναμίες του κ. Τραμπ. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο κ. Τραμπ έχει διαπράξει εγκλήματα, παρόλα αυτά εξακολουθεί να θέλει να τον ψηφίσει.

Αν ο κ. Μπάιντεν θεωρούνταν ευρέως ως πολύ ηλικιωμένος για να ηγηθεί, είχε άλλα πλεονεκτήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια 50 ετών στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, θεωρούνταν εδώ και καιρό ως ένας πιο μετριοπαθής Δημοκρατικός που αντιστεκόταν στα πιο ακραία στοιχεία του κόμματός του. Αυτό τον βοήθησε να προσελκύσει τον πολιτικό μεσαίο χώρο αλλά και τον κατέστησε βορά όσων αμφισβητούν το συστημικό κόμμα.

Η Χάρις δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα. Αντιθέτως, ξεκίνησε την πολιτική της ως εισαγγελέας σε μια από τις πιο διάσημες φιλελεύθερες πόλεις της χώρας, το Σαν Φρανσίσκο, πριν κερδίσει σε μια από τις πιο διάσημες φιλελεύθερες πολιτείες της χώρας, την Καλιφόρνια. (Ο κ. Τραμπ, σημειωτέο, ήταν μεταξύ των χορηγών της τότε). Και ενώ η Χάρις δεν απέκτησε φήμη στην Καλιφόρνια ως ανοιχτά προοδευτική -το σλόγκαν της ως εισαγγελέας ήταν ότι ήταν «έξυπνη στο έγκλημα»- όταν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020, διατύπωνε τακτικά θέσεις από τα αριστερά του κ. Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του συστήματος «Medicare for all» που ο ίδιος είχε αποφύγει.

Ως συνεργάτης του κ. Μπάιντεν τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, η Κάμαλα Χάρις αντιμετωπίζει το πρόσθετο βάρος της υποστήριξης της ατζέντας ενός προέδρου που έχει γίνει βαθιά αντιδημοφιλής. Η ομάδα του Τραμπ έχει προαναγγείλει ότι θα της επιτεθεί ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης.

Το ερώτημα είναι αν η Χάρις μπορεί να βρει με επιτυχία έναν τρόπο να κάνει εκστρατεία για μερικά από τα πιο δημοφιλή επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις χωρίς να πέσει στην παγίδα την τρέχουσα αντιδημοτικότητα του του απερχόμενου προέδρου.

Δίνει στους Δημοκρατικούς την απαραίτητη ώθηση

Και το πλέον ελπιδοφόρο … ώρες μετά την υποστήριξη που έλαβε η 59χρονη αντιπρόεδρος από τον Τζο Μπαιντεν οι Δημοκρατικοί άρχισαν να συγκεντρώνουν τεράστια ποσά μέσω διαδικτύου και του ActBlue: 60 εκατομμύρια δολάρια είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και η καταμέτρηση συνεχίζεται

Ο κ. Τραμπ και οι σύμβουλοί του καθόλου δεν επεδίωκαν να προκαλέσουν αναταραχή σε μια κούρσα την οποία κέρδιζαν σχεδόν σε κάθε μέτρο.

Τώρα η προεκλογική καμπάνια των Ρεπουμπλικάνων πρέπει να επανασχεδιαστεί για να διεξαγάγει έναν πολύ διαφορετικό αγώνα απέναντι σε έναν πολύ διαφορετικό υποψήφιο. Η κ. Χάρις έχει την ικανότητα να ενεργοποιήσει δυνητικά τη βάση των Δημοκρατικών -ιδιαίτερα κάποιες από τις βασικές εκλογικές ομάδες που είχαν αισθανθεί αποξενωμένες- με τρόπο που ο κ. Μπάιντεν διαχειριζόταν την επανεκλογή του δεν φαινόταν πλέον ικανός. Ο απερχόμενος πρόεδρος δυσκολευόταν πάρα τις επιδόσεις του το 2020, με τους μαύρους και τους νεότερους ψηφοφόρους εκλογικές ομάδες που η υποψηφιότητα της κας Χάρις φαίνεται ότι θα μπορούσε να βελτιώσει.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ αμφισβήτησε κατ΄αρχάς τη πιθανότητα διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ με την κ. Χάρις, ενώ είχε επιδιώξει με πολλή προθυμία να μοιραστεί τη σκηνή με τον κ. Μπάιντεν.

Το φύλο της θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς – αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους.

Στις προκριματικές εκλογές του 2020, οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών πάλευαν επί μήνες με το ερώτημα ποιος θα ήταν ο ισχυρότερος υποψήφιος απέναντι στον κ. Τραμπ. Αναρωτήθηκαν, συχνά φωναχτά, για την ιδέα της υποψηφιότητας μιας γυναίκας.

Ο κ. Τραμπ, άλλωστε, μόλις είχε διαψεύσει τις προσδοκίες και είχε νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Το κόμμα επέλεξε τελικά έναν ηλικιωμένο λευκό άνδρα, τον κ. Μπάιντεν.

Για μεγάλο μέρος της προεδρίας Τραμπ και μετά, οι Δημοκρατικοί επωφελήθηκαν από το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναίκες ψήφισαν τους Δημοκρατικούς με μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι οι άνδρες προτίμησαν τους Ρεπουμπλικανούς. Αλλά ο κ. Τραμπ διόγκωσε τόσο πολύ το πλεονέκτημά του μεταξύ των ανδρών τον τελευταίο καιρό, ώστε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ξαφνικά ευνοεί το G.O.P.

Η κ. Χάρις έχει την ευκαιρία να το αντιστρέψει αυτό και έχει ήδη αποδειχθεί πολύ πιο πειστική αγγελιοφόρος από τον κ. Μπάιντεν στο θέμα που οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι μπορεί να τους κερδίσει την κούρσα του 2024. Ο κ. Μπάιντεν σπάνια έλεγε τη λέξη άμβλωση- η κα Χάρις επισκέφθηκε μια κλινική αμβλώσεων.
Η κ. Χάρις αντιμετωπίζει και άλλες ιδιαίτερες προκλήσεις ως μαύρη υποψήφια και γυναίκα, σε μια χώρα και ένα πολιτικό σύστημα όπου και οι δύο ομάδες συχνά υπόκεινται σε διαφορετικά πρότυπα. Και με τον κ. Τραμπ, αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο με ιστορικό εκμετάλλευσης στερεοτύπων προς όφελός του.

Αν ο κ. Μπάιντεν περιβάλλεται από μια μικρή, ενίοτε απομονωμένη, ομάδα συμβούλων η κ. Χάρις έχει σχετικά λίγους μακροχρόνιους συνεργάτες. Τώρα κληρονομεί τον τεράστιο μηχανισμό προεκλογικής εκστρατείας του κ. Μπάιντεν.

Ποιόν υποψήφιο αντιπρόεδρο θα διαλέξει κατά του Τζέι ντι Βανς

Η Χάρις έχει μπροστά της ακόμη μία ανηφορική κούρσα. Ακόμη και εάν δεν βρει εσωκομματικούς αντιπάλους, έχει 4 μήνες σκληρής μάχης απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του τον  Τζέι ντι Βανς. Θα πρέπει μεταξύ άλλων να επιλέξει με ποια ή ποιον στο πλευρό της ως υποψήφιο αντιπρόεδρο θα δώσει αυτή τη μάχη .

Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, Τζος Σαπίρο, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ,  η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο Ρόι Κούπερ από τη Βόρεια Καρολίνα και ο Άντι Μπέσιαρ από το Κεντάκι είναι τα ονόματα που ακούγονται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: New York Times

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα