back to top
37 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Φ. Παρασύρης: Να ξαναμπεί στο τραπέζι ένας δημόσιος βραχίονας παραγωγής ενέργειας που θα συγκρατεί την ασυδοσία

Διαβάστε επίσης

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και για το γενικότερο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ο Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για  «αλαλούμ» με τις επιστροφές χρημάτων των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά είπε- σε συνδυασμό με την εκτόξευση στις τιμές της χονδρεμπορικής, φανερώνουν την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης και την αδυναμία πολιτικής βούλησης προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές και να θωρακίσει τη χώρα, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την αγορά προκειμένου να μην πειράξει την ολιγαρχία της ενέργειας.

«Έπρεπε να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός ώστε η χώρα μας να είναι θωρακισμένη απέναντι στην οποιαδήποτε κακή συγκυρία που υπάρχει μεν, ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες την κυβέρνηση η οποία έπρεπε να έχει προετοιμαστεί. Η ενεργειακή κρίση, με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου έχει τελειώσει. Παρόλα αυτά, οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού εξαρτάται κυρίως από την ολιγοπωλιακή λειτουργία και τις στρεβλώσεις της αγοράς.

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές εκτοξεύονται μετά τις 7 το απόγευμα, όταν παύουν να προσφέρουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά», πρόσθεσε.

«Ιστορικά ρεκόρ στο ρεύμα στη χώρα μας»

«Μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, καταγράφουμε ιστορικά ρεκόρ στο ρεύμα στη χώρα μας, επιπέδου ενεργειακής κρίσης, χωρίς αυτή να υπάρχει. Συνεπώς, ακόμα και τα μέτρα που ελήφθησαν δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, το τέλος μετακυλίεται στο κόστος του ρεύματος το οποίο θα πληρώσει τελικά ο καταναλωτής τώρα, πρόωρα, και θα το πάρει υπό μορφή επιδοτήσεων και αυτό αφορά μόνο τα νοικοκυριά».

«Δομικά προβλήματα»

«Υπάρχει έλλειψη διασυνδεσιμότητας της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες λόγω της οποίας παρουσιάζεται μια ανισορροπία μεταξύ Βαλκανίων όπου οι τιμές είναι υψηλές και Δυτικής Ευρώπης όπου είναι χαμηλές. Ωστόσο, υπάρχει αυτό το μικρό καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας που όπως είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα διότι βάζει περισσότερους παίκτες στον ανταγωνισμό και αυτό δεν έγινε. Επίσης εδώ και πέντε χρόνια, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας. Ακριβώς επειδή έχει καθυστερήσει πολύ ο σχεδιασμός για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται, πληρώνουμε το ρεύμα πανάκριβα. Παράλληλα, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου το 99% της τιμής, καθορίζεται μόνο το χρηματιστήριο ενέργειας. Δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει η προώθηση των λεγόμενων διμερών συμβάσεων ώστε να υπάρχουν σταθερές τιμές. Έχουμε μια αβαθή αγορά και μια κυβέρνηση η οποία υπόσχεται ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Στην ουσία, υπάρχουν 4-5 παίκτες παραγωγοί ενέργειας στη χώρα μας οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να κερδοσκοπούν σε κάθε συγκυρία στην οποία θα βρεθεί στριμωγμένη η χώρα».

«Σκοπίμως δεν ελέγχουν την κατάσταση στην αγορά ενέργειας»

«Όταν επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα που διαπιστώνουμε, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και δεν γίνεται τίποτα, θεωρούμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ασυδοσία; Η ΔΕΗ μπορούσε να βάλει μπροστά τους λιγνίτες ώστε να εξισορροπήσει τις τιμές του ρεύματος. Γιατί δεν γίνεται αυτό; Πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να παρέχουμε φτηνό ρεύμα στους πολίτες. Το να δημιουργούμε ένα μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των κερδών που έχει τεθεί προς συζήτηση εδώ και τρεις μήνες, είναι δευτερογενές ζήτημα. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία πρόθεση να τα αντιμετωπίσει και να προχωρήσει σε μια σταθερή ενεργειακή πολιτική η οποία δεν θα βρίσκει τη χώρα μας ως το εύκολο θύμα σε κάθε κακή συγκυρία στον τομέα της ενέργειας».

«Δημόσιος βραχίονας παραγωγής ενέργειας»

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ θα κυριαρχήσει η άποψη της επανάκτησης των μετοχών της ΔΕΗ προκειμένου να έχουμε έναν δημόσιο πυλώνα. Προσωπικά, θεωρώ ότι όσο δεν αντιμετωπίζουμε δομικά τα θέματα τα οποία προκύπτουν και βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ώστε την επόμενη διετία να έχουμε στήσει τις κατάλληλες δομές στη χώρα για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τέτοιου είδους καταστάσεις, θα πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι ένας δημόσιος βραχίονας παραγωγής ενέργειας ο οποίος θα συγκρατεί την ασυδοσία και την κερδοσκοπία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα