back to top
37 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Κ. Παπαϊωάννου: Δύο κορυφαίες στιγμές του 20ου αιώνα συναντιούνται και συνομιλούν μέσα από πλούσιες εκδηλώσεις γνώσης, μνήμης και τέχνης

Διαβάστε επίσης

Πλούσιο το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα σχεδίασαν και υλοποίησαν ο Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με φορείς του Δήμου Αθηναίων και άλλους φορείς.

«Ο Δήμος Αθηναίων θυμάται συνδυαστικά τις δύο μεγάλες γιορτές ελευθερίας, την Απελευθέρωση και τη Μεταπολίτευση. Δύο κορυφαίες στιγμές του 20ου αιώνα συναντιούνται και συνομιλούν μέσα από πλούσιες εκδηλώσεις γνώσης, μνήμης και τέχνης. Τιμούμε τους πρωταγωνιστές, στοχαζόμαστε για το πραγματικό περιεχόμενο της Δημοκρατίας, αναλογιζόμαστε τις σύγχρονες απειλές κατά της ανοιχτής κοινωνίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωστής Παπαϊωάννου.

Ο κ Παπαϊωάννου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιστορική έκθεση “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της”.

«Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την έκθεση, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 
Η έκθεση τιμά τη διπλή αυτή επέτειο και φωτίζει εκείνες τις μέρες γιορτής, θυμίζοντας παράλληλα το σύντομο λυτρωτικό φθινόπωρο του ’44 που επισκιάστηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και τον καυτό γιορτινό Ιούλιο του ’74 που σημαδεύτηκε από την κυπριακή τραγωδία. Είναι δυο επέτειοι που “συνομιλούν” μεταξύ τους. Η καθεμία έχει το δικό της βαρύ φορτίο αλλά που συνέχονται από το γεγονός ότι ο λαός, εκείνες τις μέρες, βγήκε στους δρόμους να γιορτάσει, την εθνική ελευθερία του και τη πτώση της δικτατορίας».

Η έκθεση παρουσιάζεται από τις 22 Ιουλίου έως τις 28 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Τεχνών του ΟΠΑΝΔΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, ανάμεσα σε κτίρια σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας που ανήκουν στον μνημειακό χώρο των παλιών κρατητηρίων του Διοικητηρίου της ΕΑΤ – ΕΣΑ .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα