back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

«Ουδέν αναληθέστερον για την ύπαρξη εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα. Η εξαήμερη εργασία θα ίσχυε αν ήταν κάτι γενικευμένο, αν τα Σάββατα ήταν ανοικτά τα σχολεία, οι τράπεζες και οι βιομηχανίες. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο…Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα» τόνισε  ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου. Χαρακτήρισε μάλιστα «παράνομο για τους εργοδότες να καθιερώσουν μόνιμα την έκτακτη βάρδια».

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου διευκρίνισε  ότι «Το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας- εξαιρουμένων των κλάδων επισιτισμού και τουρισμού- αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως».

Όπως είπε, κατά την έκτακτη βάρδια, ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ, αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση αγγίζει το 115%, γεγονός που αποδεικνύει ότι, πέρα από παράνομο είναι και ασύμφορο στην πράξη για τους εργοδότες να καθιερώσουν το μέτρο, σε μόνιμη βάση.  Επικαλέστηκε δε στατιστικά δεδομένα από τα οποία προκύπτει ότι κατά «το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, το μέτρο εφαρμόστηκε μόνον σε ποσοστό 0,076% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα». 

*ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Ουδέν αναληθέστερον για την ύπαρξη εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα. Η εξαήμερη εργασία θα ίσχυε αν ήταν κάτι γενικευμένο, αν τα Σάββατα ήταν ανοικτά τα σχολεία, οι τράπεζες και οι βιομηχανίες. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο.
Το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς διαδικασίας, κυρίως στη βιομηχανία-εξαιρουμένων των κλάδων τουρισμού και εστίασης- που λειτουργούν με τρείς βάρδιες 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα και εφαρμόζεται αποκλειστικά σε έκτακτες συνθήκες και για την κάλυψη ειδικών αναγκών.
Η σχετική νομοθεσία προϋπήρχε. Εμείς επεκτείναμε την εφαρμογή της σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας οι οποίες μπορούν να δουλεύουν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα»

*ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Για το ασφαλιστικό επίδομα μητρότητας, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως η κυβέρνηση εξ αρχής έθεσε ως στόχο τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, καθώς και την ενθάρρυνση των γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν  παραμένοντας στην αγορά εργασίας, χωρίς να φοβούνται για τη θέση τους και τα οικονομικά του νοικοκυριού τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επέκτεινε και στον ιδιωτικό τομέα την άδεια μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, όπως ίσχυε στο δημόσιο» και συμπλήρωσε πως «από το 2023 καθιερώθηκε για πρώτη φορά επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες και για ελεύθερες επαγγελματίες,αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες». Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η άδεια μητρότητας ισχύει πλέον και για τις  εργαζόμενες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ΜΜΕ.

*ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Ερωτώμενος σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας παρέπεμψε στη στενότητα του εργατικού δυναμικού, η οποία καταγράφεται σε κλάδους της οικονομίας παρά τη αξιοσημείωτη μείωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «συνειδητή προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό κοινωνικών ομάδων όπως οι νέοι, οι γυναίκες, τα ΑμεΑ και οι ηλικιωμένοι».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «η παρακράτηση της σύνταξης ενός εργαζόμενου συνταξιούχου μειώθηκε στο 30% και πλέον εφαρμόζεται μόνον ένας ανταποδοτικός πόρος 10% επί του μισθού του, αφήνοντας ακέραιη τη σύνταξη».

Ο κ Τσακλόγλου εκτίμησε πως το μέτρο είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, περίπου 180.000 συνταξιούχοι δήλωσαν  ότι εργάζονται, ενισχύοντας τόσο το τωρινό, αλλά και το μελλοντικό τους εισόδημα, καθώς οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα προσαυξήσουν τη σύνταξή τους και θα αφήσουν θετικό αποτύπωμα τόσο στην αγορά εργασίας, όσο  και στα δημόσια οικονομικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα