back to top
35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Υποχρεωτικά σε εφημερίες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει η σχετική διάταξη

Διαβάστε επίσης

Οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι πλέον υποχρεωμένοι – μέσω της σύμβασής τους με τον Οργανισμό – να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας σε έκτακτες περιπτώσεις.

Αυτό προβλέπεται σε γενικές γραμμές σε διάταξη που έχει εντάξει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο νομοσχέδιου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Με το άρθρο 56 του νομοσχεδίου, οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί αν αρνηθούν να καλύψουν 2-3 εφημερίες τον μήνα σε δημόσιες δομές υγείας ειδικά σε άγονες περιοχές, θα καταγγέλλεται αυτομάτως η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, οι ιδιώτες γιατροί – ανεξάρτητα αν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ – που αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας, δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα το άρθρο 56 αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών.

Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων».

4. Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα