back to top
30.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Διάγγελμα Μπάιντεν – Έτοιμος για νέες παρεμβάσεις ως τη λήξη της θητείας του

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη δημόσια παρέμβαση του μετά την ιστορική ανατροπή που επέφερε η παραίτηση του από μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο, θα δώσει σήμερα εξηγήσεις για τον χειρισμό του θέματος .Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Χ θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα  στο έθνος,  μεταξύ άλλων και για να αναγγείλει και τις επόμενες ενέργειες του έως τη λήξη της θητείας του.

Στην ομιλία του προς το έθνος ο πρόεδρος Μπάιντεν θα περιγράψει λεπτομερώς «τι μέλλει γενέσθαι και πώς θα τελειώσω το έργο μου για τον αμερικανικό λαό», σημειώνει ο πρόεδρος Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέστρεψε εχθές στον Λευκό Οίκο από το Ρεχόμποθ του Ντέλαγουερ, όπου ανάρρωσε μετά την νόσησή του από το Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.

Οι αιτίες της αιφνίδιας αλλά και εξαιρετικά καθυστερημένης απόσυρσης του από την κούρσα της επανεκλογής, απασχολούν κυρίως του πιστούς οπαδούς του στο κόμμα που τον υπερασπίσθηκαν ακόμη και μετά την καταστροφική εμφάνιση του στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ  . Γιατί το έκανε με τον τρόπο που το έκανε; Επειδή αισθάνθηκε γέρος, πως τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του; Επειδή πείστηκε ότι δεν μπορούσε να επικρατήσει στη δεύτερη αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ; Ο Τζο Μπάιντεν θα αναφερθεί στους λόγους που τον εξώθησαν να αποσυρθεί από την κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου και να παραδώσει τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις.

Ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος επέλεξε ώρα υψηλής τηλεθέασης, απόψε στις 20:00 (τοπική ώρα· στις 03:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς, να εξηγήσει την απόφασή του, που ήδη συγκαταλέγεται στις πιο θεαματικές πολιτικές ανατροπές της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Η ομιλία, από το Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, θα είναι αναμφίβολα από τις σημαντικότερες όταν έρθει η ώρα του απολογισμού του.

Ο βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής, στα 81 του χρόνια, θα εξηγήσει γιατί αποφάσισε την Κυριακή, με επιστολή που δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, να εγκαταλείψει τον αγώνα — παρότι επέμενε ως εκείνη την ημέρα ότι όχι μόνο θα έφθανε ως το τέλος του δρόμου, αλλά «θα νικούσε» ξανά τον κ. Τραμπ.

Ο κ. Μπάιντεν, που μόλις βγήκε —έπειτα από σχεδόν μια εβδομάδα— από την απομόνωση στο παραθαλάσσιο σπίτι του στην πολιτεία Ντέλαγουερ, μετά την επαναμόλυνσή του από τον νέο κορονοϊό, φαινόταν καταβεβλημένος καθώς κατέβαινε από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στον Λευκό Οίκο.

Η υγεία του Δημοκρατικού προέδρου απασχόλησε έντονα τελευταία, καθώς ολοένα περισσότεροι κοινοβουλευτικοί της παράταξής του τον καλούσαν να παραμερίσει.

Η αντιπρόεδρός του Χάρις ρίχτηκε αμέσως, χωρίς να περιμένει, στην εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο. Θα μιλήσει απόψε σε εκδήλωση στην Ιντιανάπολις, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Έχει την υποστήριξη μορφών της παράταξης, ενώ πρακτικά εξασφάλισε ήδη το χρίσμα των Δημοκρατικών, κάτι που αναμένεται απλά να επισημοποιηθεί στο συνέδριο της παράταξης στο Σικάγο τον Αύγουστο, και θα είναι υποψήφια τον Νοέμβριο.

Στην πρώτη ομιλία αυτής που θέλει να είναι ενθουσιώδης και δυναμική εκστρατεία, η κυρία Χάρις αναφέρθηκε στο Ουισκόνσιν στο δικαίωμα στην άμβλωση, στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς, στις γονεϊκές άδειες, στη μεσαία τάξη…

«Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα που είναι ελεύθερη, επιδεικνύει συμπόνια, έχει κράτος δικαίου, ή σε μια χώρα όπου επικρατούν το χάος, ο φόβος και το μίσος;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Ντόναλντ Τραμπ πως δρα εν ονόματι άλλων δισεκατομμυριούχων και πως με την πολιτική που εννοεί να εφαρμόσει θα οδηγήσει σε αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.

Η καλιφορνέζα άλλοτε εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης στις ατελείωτες δικαστικές περιπέτειες του μεγιστάνα, αντλώντας από την παρτιτούρα που πλέον μοιάζει να παίζει συνολικά το κόμμα: «εισαγγελέας εναντίον εγκληματία».

Ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της συνεχίζει από την πλευρά του απτόητος τις δικές του ομιλίες, κεφαλαιοποιώντας την ώθηση που του έδωσε το συνέδριο της παράταξής του στο Μιλγουόκι, στο οποίο ενθρονίστηκε και τυπικά υποψήφιος, την περασμένη Πέμπτη, και την ατμόσφαιρα αγαλλίασης των οπαδών του για το γεγονός πως σώθηκε ως εκ θαύματος από την απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια.

Θα εμφανιστεί απόψε σε εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, προτού απευθύνει ομιλία μεθαύριο Παρασκευή σε εκδήλωση υπερσυντηρητικής οργάνωσης νεολαίας στη Φλόριντα. Κατόπιν, θα πάει στη Μινεσότα, μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Τζ. Ντ. Βανς.

Παρά την ώθηση που του έδωσε το συνέδριο —στο οποίο το κόμμα του επιδίωξε να φανεί απόλυτα συσπειρωμένο—, ο πρώην πρόεδρος υποχρεώνεται να αναθεωρήσει, εν μέρει, την προεκλογική του τακτική, καθώς μέχρι τώρα βασιζόταν στην προβολή του ίδιου ως ενεργητικού ηγέτη, σε αντίθεση με τον γερασμένο πρόεδρο Μπάιντεν.

Αν κάτι δεν του λείπει, αυτό είναι η αυτοπεποίθηση: υποσχέθηκε να αναμετρηθεί με την κυρία Χάρις σε τηλεμαχία και διαβεβαίωσε πως θα είναι «ευκολότερο» γι’ αυτόν να τη νικήσει τον Νοέμβριο.

Οι λιγοστές δημοσκοπήσεις αφού ανέβηκε στη σκηνή η αντιπρόεδρος μολαταύτα δεν επιτρέπουν να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως τώρα: φέρουν τους δυο υποψήφιους πολύ κοντά, εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος.

Το διάγγελμα του προέδρου Μπάιντεν θα μεταδοθεί την επομένη της παραίτησης  που υπέβαλε διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Κίμπερλι Τσίτλε  εν μέσω διακομματικών επικρίσεων για τους χειρισμούς ασφαλείας  στην προεκλογική συγκέντρωση όπου εκδηλώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του  Ντόναλντ Τραμπ .

Η κα Τσίτλε παραιτήθηκε,  μία ημέρα μετά την καταστροφική εμφάνισή της ενώπιον της αρμόδια επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου εκπρόσωποι  και από τα δύο κόμματα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία της να απαντήσει σε κρίσιμες  ερωτήσεις σχετικά με την επίθεση  στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια  που είχε ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και ένα τραυματία .

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε την  Τσίτλε για τη θητεία της ως διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας και δήλωσε ότι σύντομα θα διορίσει την/ τον αντικαταστάτη της .

“Η Τζιλ και εγώ είμαστε ευγνώμονες στη διευθύντρια Κιμ Τσέιτλ για τις δεκαετίες της δημόσιας υπηρεσίας της. Αφιέρωσε ανιδιοτελώς και διακινδύνευσε τη ζωή της για την προστασία του έθνους μας καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της στη Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να ηγηθεί της Μυστικής Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής μας και είμαστε ευγνώμονες για την υπηρεσία της στην οικογένειά μας”, δήλωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε:  “Χρειάζεται τιμή, θάρρος και απίστευτη ακεραιότητα για να αναλάβεις την πλήρη ευθύνη ενός οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με μία από τις πιο δύσκολες δουλειές στη δημόσια υπηρεσία. Η ανεξάρτητη έρευνα για να βρούμε τι συνέβη στις 13 Ιουλίου συνεχίζεται και ανυπομονώ να αξιολογήσω τα συμπεράσματά της. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Καθώς προχωράμε μπροστά, εύχομαι στην Κιμ τα καλύτερα . Από την πλευρά μου σχεδιάζω να διορίσω σύντομα νέο διευθυντή” κατέληξε ο πρόεδρος Μπάιντεν .

Πηγή: The Guardian , ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα