back to top
34.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

34.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Προκλητικός Ερντογάν: Η «τουρκική» μειονότητα της Θράκης και οι «τραγωδίες» των τουρκοκυπρίων

Διαβάστε επίσης

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τυο βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο Ερντογάν έκανε εκτενή αναφορά στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία χαρακτήρισε «τουρκική» καθώς και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του τουρκοκυπριακού λαού».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να αποτίσει φόρο τιμής «στον θρυλικό ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον αείμνηστο Δρ Σαδίκ Αχμέτ» με αφορμή τη σημερινή 29η επέτειο από το θάνατό του. «Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει: «Θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα».
«Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στο εξής» ανέφερε προσθέτοντας ότι «Ττο ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού λαού”».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε μάλιστα να παραλληλίσει τους τουρκοκύπριους με τους Παλαιστινίους της Γάζας, λέγοντας : «Ο “τουρκοκυπριακός λαός” έχει υποστεί αδικίες ανομίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε σαν να ήταν χθες τις σφαγές που έγιναν μεταξύ του 1963 και του 1974. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να στριμωχτούν σε μόλις 3% του νησιού. Ενώ διαπράχθηκαν όλες αυτές οι φρικαλεότητες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως ακριβώς παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζας, έτσι και τότε παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του “τουρκοκυπριακού λαού”».

Παράλληλα, επανέλαβε τα περί «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην Κύπρο το 1974, αναφέροντας: «Η “ειρηνευτική επιχείρηση” στεφανώθηκε το 1983 με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ωστόσο, οι πολιτικές που αποσκοπούν στο να κάμψουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε. Τέλος, ενώ η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία είπε “ναι” στο σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, τίποτα δεν βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε, τέλος, κάθε ιδέα για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο και τόνισε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η διεθνής αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα