back to top
32.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

32.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Α. Διαμαντοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ξανά μεγάλο και κυβερνών κόμμα, να ανοίξει ορίζοντες

Διαβάστε επίσης

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, παρουσίασε μέσω του Αθήνα 9,84, η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συνομιλώντας με τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη στον ραδιοφωνικό αέρα του σταθμού της πόλης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις προκλήσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και περιέγραψε το όραμά της για ένα «ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ».

«Διανύουμε μια καινούργια φάση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος συντηρητικής ηγεμονίας, με πολλά λάθη από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου τα οποία άφησαν την ατζέντα και τον ρεαλισμό στις συντηρητικές παρατάξεις. Αυτό, πλέον, αλλάζει. Είναι σαφής η καθίζηση της ΝΔ, μετά τις Ευρωεκλογές. Από την άλλη, στο χώρο της αντιπολίτευσης, υπάρχει μεγάλη κρίση.

Επομένως, έφτασε η στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, έχοντας περάσει αρκετά και έχοντας προσφέρει την πατρίδα τις μεγαλύτερες θετικές ανακατατάξεις και μεταρρυθμίσεις, μπορεί να απευθυνθεί σε όλη την κοινωνία. Να ξαναμιλήσει με τους ανθρώπους που κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βρήκαν την Κεντροαριστερά που ήθελαν, με εκείνους που πήγαν στον κ. Μητσοτάκη αλλά δεν βρήκαν την μεταρρύθμιση που επιθυμούσαν αλλά και σε όσους έμειναν στο σπίτι τους γιατί δεν έβλεπαν πουθενά λύση. Ήρθε η στιγμή το κόμμα να απευθυνθεί σε όλους για να ξαναγίνει το μεγάλο κυβερνών ΠΑΣΟΚ, να ανοίξει πόρτες και παράθυρα και κυρίως ορίζοντες», τόνισε.

«Να μην παραμείνουμε στο ΠΑΣΟΚ του 12%»

«Ένα από τα προβλήματα της σοσιαλδημοκρατίας της προηγούμενης περιόδου είναι ότι παρέμεινε σε συνθήματα παλαιότερης εποχής ή ότι περιορίστηκε σε καταγγελτικό λόγο. Αυτό πρέπει να αλλάξει με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Όταν θέλεις να κάνεις το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου κάτι το οποίο  θα είναι διαφορετικό από το σημερινό. Όσοι παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ του 12% , η σκέψη τους είναι εάν το κόμμα θα γίνει δεκανίκι της Αριστεράς, αν θα υπάρξει μια σύμπλευση-συγκόλληση κομμάτων ή αν θα συγκυβερνήσει με τη Δεξιά και θα γίνει συμπλήρωμα. Πρόκειται για μια λογική ηττοπάθειας που δε βρίσκεται στη σκέψη μου. Αυτή τη στιγμή, προέχει να σηκωθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ και να γίνει και πάλι αυτό που υπήρξε κάποτε ως πολιτική δύναμη γιατί ως περιεχόμενο πρέπει να αλλάξει».

«Καμία χώρα δεν πουλά οργανισμό διοίκησης και εκμετάλλευσης ενός λιμένα συνολικά»

«Σε κάθε χώρα υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα έχει τις ίδιες αξίες, αλλά διαφορετικές πολιτικές. Βασική αρχή είναι ένα ισχυρό κράτος το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να λειτουργήσει με κανόνες. Χθες, στο Ηράκλειο πουλήθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου. Αυτό δεν έχει γίνει σε καμία χώρα. Βεβαίως, θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αλλά την κεντρική ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος. Έπρεπε να ξεσηκωθούμε σε εθνικό επίπεδο».

 

«Έχω να καταθέσω ένα τεράστιο κεφάλαιο εμπειρίας σχετικά με το κοινωνικό κράτος τον 21ο αιώνα»

«Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να προσφέρουν και όλοι μαζί μετά τις εκλογές έχουμε να κάνουμε πολλά. Σε ότι με αφορά, έχω να καταθέσω μια πολύ επεξεργασμένη ατζέντα.. Το Δίκτυο, έχει δουλέψει για την ατζέντα του 21ου αιώνα, για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Έχω επεξεργασμένες θέσεις για το μέλλον. Επίσης, διαθέτω διεθνή και εσωτερική εμπειρία, από την Κοζάνη μέχρι την Ευρώπη και από την Αφρική όπου δουλεύω τα τελευταία χρόνια με πολύ φτωχές χώρες, μέχρι και τη Σιγκαπούρη που δίδασκα . Έχω συγκεντρώσει ένα κεφάλαιο που μπορώ να το καταθέσω στην υπηρεσία της παράταξης, αυτή τη στιγμή, προς όφελος της χώρας».

«Πρέπει να κάνουμε τα δημόσια πανεπιστήμια ισχυρά»

«Σε ότι αφορά στα Μη κρατικά Πανεπιστήμια, είχαμε δύο προβλήματα, το Συνταγματικό και τον τρόπο λειτουργίας των παραρτημάτων αυτών. Δεν γίνεται να συνεχίζεται μια υποκρισία πολλών χρόνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε μεν από την πρώτη στιγμή ότι τάσσεται ενάντια σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία στην εκπαίδευση, όμως, παρέμειναν ανοιχτά 33 κολλέγια τα οποία δίνουν διπλώματα με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Ουσιαστικά, είναι αρρύθμιστα, είναι ιδιωτικοί φορείς που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Τα κολλέγια στην Ελλάδα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Το πρόβλημά μας δεν είναι τα Μη κρατικά, αλλά τα Δημόσια πανεπιστήμια για τα οποία, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί, δεν προχώρησε τελικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να τα κάνει αυτοδιοίκητα για να μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν. Πρέπει να κάνουμε τα Δημόσια Πανεπιστήμια ισχυρά, να δίνουν τέτοιου επιπέδου πτυχία που να μην φοβούνται να ανταγωνιστούν με κανέναν. Τα παραρτήματα είναι ένα πολύ μικρό μέρος που αν λειτουργήσει η Ανώτατη Αρχή Εκπαίδευσης, θα ρυθμίσει τη λειτουργία τους, θα βάλει τάξη σε αυτό το πρόβλημα των κολλεγίων. Υπάρχει μια πραγματικότητα που μας οδηγεί στην αποδοχή αλλά πρέπει να μπουν κανόνες ώστε να λειτουργούν προς όφελος της Ελλάδας».

«Αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα με βάθος και εμπειρία η κ. Αποστολάκη»

«Η κ. Μιλένα Αποστολάκη είναι μια αυτόνομη προσωπικότητα, με πολύ μεγάλη διαδρομή και η απόφασή της να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως σεβαστή. Πρόκειται για μια πολιτική προσωπικότητα με βάθος και εμπειρία».

«Ανοησίες ότι κάνω συνεννοήσεις για τον δεύτερο γύρο»

«Είναι ανοησίες ότι κάνω συνεννοήσεις για τον δεύτερο γύρο. Η ψήφος της κοινωνίας και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το καταστατικό έχουν υποχρέωση να μην είναι μέλη άλλου κόμματος. Θέλουμε να έρθουν στις κάλπες όλοι όσοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο του. . Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους, να ψηφίσουν και να το βοηθήσουν να μεγαλώσει. Θέλουμε να υπάρξει πολύ μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες γιατί αυτό θα είναι ένα δείγμα ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα